Τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν στο Κόσοβο και τη Σερβία να συμμετάσχουν στη διοργάνωση απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στα δύο μέρη, μετά την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ του ψηφίσματος που καλεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα σε «διάλογο».

Ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ρόλο «διαμεσολαβητή» στη διάρκεια της διαδικασίας.

Για πρώτη φορά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το Φεβρουάριο του 2008, το Βελιγράδι δηλώνει έτοιμο να συζητήσει με την Πρίστινα χωρίς να θίγει το θέμα του καθεστώτος της πρώην επαρχίας του, η απόσχιση της οποίας κρίθηκε τον Ιούλιο νόμιμη από το Διεθνές Δικαστήριο.

Το ψήφισμα συνιστά ένα «άνοιγμα» προς την κατεύθυνση μιας επίλυσης του προβλήματος του Κοσόβου. Υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Όμως, σύμφωνα με διπλωμάτες, το ψήφισμα της Πέμπτης δείχνει πως το Βελιγράδι εγκαταλείπει σταδιακά τη διεκδίκησή του να παραμείνει στους κόλπους του η επαρχία με την αλβανόφωνη πλειοψηφία.

Εξήντα έξι χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ανάμεσά τους και 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.