Μια εβδομάδα μετά την απόφαση της γενικής εισαγγελίας της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία δε θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού, που καταγράφηκε σε βίντεο να σπρώχνει έναν 47χρονο κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της συνόδου της Ομάδας G20, η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι ο αστυνομικός θα αντιμετωπίσει τις νομικές διαδικασίες για σοβαρή ανάρμοστη συμπεριφορά

Ο αστυνομικός, φαίνεται να σπρώχνει τον Ίαν Τόμλινσον στο έδαφος κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης τον Απρίλιο του 2009 στο Λονδίνο. Έχει κατονομαστεί από τα μέσα ενημέρωσης. Ονομάζεται Σάιμον Χάργουντ. Ο αστυνομικός έσπρωξε βίαια τον 47χρονο Τόμλινσον, όταν βρέθηκε κατά λάθος μεταξύ των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην Τράπεζα της Αγγλίας στο κέντρο του Λονδίνου με αποτέλεσμα να πέσει με το πρόσωπο στο έδαφος και αργότερα να πεθάνει.

Την προηγούμενη εβδομαδα η γενική εισαγγελία της Βρετανίας δήλωσε, ότι δε θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού για το θάνατο του Τόμλινσον, όμως ο επιθεωρητής της αστυνομίας Πολ Στίβενσον δήλωσε, ότι ο Χάργουντ θα αντιμετωπίσει εσωτερικές διαδικασίες μετά την έκθεση που συνέταξε ανεξάρτητη επιτροπή της αστυνομίας.

«Μπορώ να ενημερώσω την επιτροπή, ότι ο αστυνομικός ενημερώθηκε σήμερα το πρωί ότι ελήφθη η απόφαση να προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες εναντίον του για σοβαρή ανάρμοστη συμπεριφορά», δήλωσε ο Στίβενσον στην επιτροπή Εσωτερικών Θεμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Είναι σωστό και δίκαιο οι διαδικασίες να κινηθούν γρήγορα. Είναι επίσης σωστό να υπάρξει δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων της έρευνας», πρόσθεσε ο Στίβενσον.

Αν ο Χάργουντ κριθεί ένοχος για σοβαρή ανάρμοστη συμπεριφορά κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του.