Η κυβέρνηση της Βρετανίας καλωσόρισε την απόφαση του NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση του NATO να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τους αμάχους σε συμφωνία με την Απόφαση 1973 του ΣΑΗΕ και να επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», ανέφερε ανακοινωθέν του Φόρεϊν Όφις.

Ο ΓΓ του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία αφού η Τουρκία –η οποία αντιτασσόταν σε ενδεχόμενες αεροπορικές επιδρομές με στόχο τον Μουάμαρ Καντάφι– αποδέχθηκε την μεταβίβαση της διοίκησης που ως τώρα είχαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στο Σύμφωνο.

«Αυτό επιδεικνύει ξανά την ενότητα και την ταχύτητα της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε το ανακοινωθέν του Βρετανικού ΥΠΕΞ.

«Στέλνει άλλο ένα μήνυμα στον Καντάφι ότι δεν μπορεί να αγνοεί την ενωμένη, παγκόσμια έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την καταδίκη των βάρβαρων πράξεών του».

Χθες αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν εκ νέου στην Τρίπολη και ακούστηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. Συμμαχικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι αλλά δεν απέτρεψαν την είσοδο κυβερνητικών αρμάτων μάχης στην Μιζουράτα.

Οι αρχές της Λιβύης υποστήριξαν ότι οι συμμαχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 100 αμάχων ως τώρα.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η Τρίπολη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Οργανισμού. Ο ειδικός επιτετραμμένος του για τη Λιβύη προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «πρόσθετα μέτρα», εάν η Τρίπολη δεν προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο την Τρίτη για να εξεταστεί η «πρόοδος» της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.