Πλούσιο καταγράφεται το νομοθετικό έργο κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων Συνόδων της ΙΗ’ Περιόδου της Βουλής των Ελλήνων, καθώς από τις 17 Ιουλίου 2019 που συνεδρίασε για πρώτη φορά το Σώμα με τη νέα του σύνθεση που προέκυψε μετά τις εθνικές εκλογές μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, το Κοινοβούλιο ψήφισε συνολικά 219 νόμους, εκ των οποίων 147 ήταν σχέδια νόμου και 72 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε και επεξεργάστηκε ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας Βασίλης Μπαγιώκος, και τα οποία παρουσιάζονται στο κοινοβουλευτικό ηλεκτρονικό περιοδικό «Επί του… Περιστυλίου!»,  κατά την προηγούμενη ΙΖ΄ Περίοδο, στην αντίστοιχη Α’ και Β’ Σύνοδο που διήρκεσε από τις 3 Οκτωβρίου 2015 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2017, ψηφίστηκαν συνολικά 153 νόμοι εκ των οποίων 67 αφορούσαν κυρώσεις διεθνών συμβάσεων.

219 νόμους ψήφισε η Βουλή από τις εκλογές μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου

Όσον αφορά την κατανομή των 219 νόμων που ψήφισε η Βουλή κατά την ΙΗ’ Περίοδο ανά υπουργείο, περισσότερα νομοσχέδια είχε το υπουργείο Οικονομικών (34) ως επισπεύδων και ακολούθως τα υπουργεία Υγείας (20), Πολιτισμού και Αθλητισμού (20), Εξωτερικών (17), Περιβάλλοντος και Ενέργειας (15) και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (14).

219 νόμους ψήφισε η Βουλή από τις εκλογές μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου

Όσον αφορά τις Επιτροπές όλων των κατηγοριών, στη διάρκεια των δύο πρώτων Συνόδων που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, αυτές συνεδρίασαν συνολικά 1.219 φορές, έναντι 1.048 κατά τις δύο πρώτες Συνόδους της περασμένης Περιόδου. «Η επίδοση αυτή σημειώθηκε παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού για τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ιδίως την αναστολή συνεδριάσεων των Ειδικών Μονίμων Επιτροπών για τρεις μήνες την Α’ Σύνοδο και για 7 μήνες τη Β’ Σύνοδο.

219 νόμους ψήφισε η Βουλή από τις εκλογές μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου

Να σημειωθεί επίσης ότι λόγω των ειδικών συνθηκών και μετά την τεχνολογική αναβάθμιση των αιθουσών του κοινοβουλίου, το σύστημα τηλεδιάσκεψης τέθηκε σε εφαρμογή σε 400 και πλέον συνεδρίασης. Αυτό έγινε τόσο για την διατύπωση των απόψεων των εκπροσώπων των φορέων μέσω τηλεδιασκέψεων, όσο και για την παρουσία βουλευτών καθώς οι υγειονομικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την ταυτόχρονη φυσική παρουσία του συνόλου των βουλευτών.