Ελπίδα να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων το Μάιο, εφόσον έχει αντιμετωπιστεί υπεύθυνα από όλους η πανδημία του κορoνοϊού, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά το briefing.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Άφησε επίσης ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στην περίπτωση που όπως έγινε χθες στην Πάτρα και την Παρασκευή στην Αγία Βαρβάρα συγκεντρωθούν την Κυριακή των Βαΐων πιστοί έξω από τις εκκλησίες. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την τέλεση λειτουργιών τη Μεγάλη Εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς και εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα ως προς τον κίνδυνο συγκέντρωσης πλήθους έξω από τους ιερούς ναούς.

Δεν έκρυψε όμως τον προβληματισμό της κυβέρνησης ως προς μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα και κυρίως τη διανομή του το βράδυ της Ανάστασης, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει δραστική διασπορά του κορονοϊού, στο πιο κρίσιμο σημείο της καμπύλης εξάπλωσης, σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις. Δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδας για το θέμα και σύντομα θα ειναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις.

Κατά τα λοιπά πάντως επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Newsbeast ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν προχωρά σε νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά σε πιο αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων, με περισσότερους ελέγχους στις περιοχές και περιπτώσεις όπου παρατηρούνται παραβάσεις και όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού.

Επεσήμανε επίσης ότι ο διπλασιασμός των μέτρων στήριξης της οικονομίας και των εργαζόμενων που προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το Μάιο αφορά πρόβλεψη και για τον Ιούνιο. Ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι κάνει λόγο για ένα πολύ γενναιόδωρο πακέτο μέτρων ύψους 30 δισ άμεσα, χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον, σε περίπτωση που η πανδημία παρά τις προσπάθειες τραβήξει σε μάκρος. Υποστήριξε μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει ουσιαστικά τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων που θα μπορούσαν να φέρουν μία νέα μεγάλη περιπέτεια όπως το μνημόνιο.

Εν όψει δε του αυριανού Eurogroup, ο κ.Πέτσας υπενθύμισε την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων οκτώ ηγετών της ΕΕ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, άφησε όμως να διαφανεί ότι η Ελλάδα δε θα επιμείνει στο θέμα του κορωνο-ομολόγου (στο οποίο σημειωτέον δεν επιμένει ούτε η Γαλλία, αφού η λέξη προκαλεί… αλλεργία στο Βερολίνο), αλλά θα δεχθεί έναν αντίστοιχο μηχανισμό κοινού δανεισμού και στήριξης όλων των κρατών- μελών.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί κοινός μηχανισμός μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν να δανειστούν οι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αναλογικά χαμηλό κόστος για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ένας τέτοιος μηχανισμός θα βρεθεί. Εάν θα είναι ο μηχανισμός του ευρω-ομολόγου ή ένας μηχανισμός όπως για παράδειγμα δανεισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και μετά διανομής στα κράτη-μέλη, είναι κάτι που θα το δούμε» είπε, τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει η αλληλεγγύη και η κοινή δράση, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ερωτηθείς τέλος για την ανάθεση από το υπουργείο Παιδείας της κατασκευής ειδικής ιστοσελίδας κόστους με ΦΠΑ 72.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία, ο κ.Πέτσας υπερασπίστηκε την επιλογή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εξειδικευμένο έργο που αιτιολογεί το ποσό, καθώς και ότι σε έκτακτες καταστάσεις επιλέγονται έκτακτες λύσεις, αλλά πάντα όπως είπε με διαφάνεια.