Υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην αγορά, εάν οι τράπεζες της ευρωζώνης θελήσουν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια, καθώς προετοιμάζονται για τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) που θα γίνουν αργότερα φέτος, δήλωσε η επικεφαλής της νέας ευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής, Ντανιέλ Νουί.

«Οι αγορές βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση και υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα για να επενδυθεί σε τράπεζες, με τη μορφή μετοχικού κεφαλαίου ή χρηματοδότησης, εάν οι αγορές πεισθούν από την άσκηση διαφάνειας που έχουμε αναλάβει», δήλωσε η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε αν η ΕΚΤ αναμένει από τις τράπεζες να αυξήσουν περισσότερο την κεφαλαιακή τους θέση.

Ο έλεγχος της ΕΚΤ – που αποσκοπεί να ενθαρρύνει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις ζημιές τους από επισφαλή δάνεια και επενδύσεις για να μπορέσουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βοηθήσουν την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης – είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους του, δήλωσε η κυρία Νουί. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism, SSM) της ΕΚΤ ετοιμάζεται για τα stress tests, τα οποία θεωρούνται ως τα πιο αυστηρά που έχουν γίνει έως τώρα, σε σχεδόν 130 τράπεζες, τις οποίες θα εποπτεύει από τον Νοέμβριο. Οι τράπεζες έχουν λάβει μέτρα για την αύξηση των κεφαλαίων τους εν όψει των ασκήσεων και ενίσχυσαν τους ισολογισμούς τους κατά 104 δις. ευρώ στο 9μηνο έως τον Απρίλιο, μέσω, για παράδειγμα, αυξήσεων κεφαλαίων ή αυξημένων προβλέψεων, σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Μιλώντας σε συνέδριο, το οποίο παρακολουθούσαν διευθύνοντες σύμβουλοι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις βασικές τράπεζες της Ιρλανδίας, η κυρία Νουί δήλωσε ότι ο SSM έχει λάβει πάνω από 14.000 αιτήσεις για 800 θέσεις απασχόλησης που σχεδιάζει να καλύψει έως το τέλος του καλοκαιριού. Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει έναν οδηγό για τις πρακτικές εποπτείας και τη μεθοδολογία του SSM πριν αναλάβει τον εποπτικό της ρόλο, προκειμένου να διασφαλίσει τη διαφάνεια. Πρόσθεσε ότι οι εθνικές εποπτικές Αρχές θα έχουν «μείζονα ρόλο» στη φετινή αξιολόγηση και ότι η ΕΚΤ θα βασισθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτές για την αξιολόγηση του κινδύνου και στοιχεία του Εποπτικού Ελέγχου και της Διαδικασίας Αποτίμησης (Supervisory Review and Evaluation Process), καθώς τα δικά της συστήματα χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.