Να επιδείξουν ελαστικότητα στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η σημερινή οικονομική ύφεση, συνέστησε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σε ομιλία του σήμερα ενώπιον του ΔΝΤ στο Τόκιο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

«Τη στιγμή που φαίνεται ότι αποδυναμώνεται εκ νέου η παγκόσμια οικονομία, οι χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών, πρέπει να είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τον ρυθμό της (δημοσιονομικής) εξυγίανσης εάν οι μακρο-οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω» τόνισε ο ‘Ολι Ρεν στην ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ.

«Μολονότι η μείωση των ελλειμμάτων είναι στοιχείο-κλειδί για την εμπιστοσύνη των αγορών, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο όσο το δυνατό πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Το ζήτημα της ορθότητας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πυροδότησε συζητήσεις στην ετήσια αυτή σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε μετά τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος δυο ετών στην Ελλάδα για να επιτύχει τον περιορισμό των ελλειμμάτων της, όπως ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της.

«Αντί για μια μετωπική και μαζική μείωση, είναι καμιά φορά προτιμότερο να έχουμε περισσότερο χρόνο δεδομένου ότι πολλές χώρες εφαρμόζουν σήμερα πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων» τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Στη νέα έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη στο Τόκιο, το ΔΝΤ περιμένει μεγαλύτερη ύφεση εφέτος στην ευρωζώνη, με μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% αντί του 0,3% των προηγούμενων προβλέψεων, τον Ιούλιο.

Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι συνεπώς πιο περιορισμένη απ’ ό,τι αναμενόταν: +0,2% τον επόμενο χρόνο αντί του 0,7%.