H πρόσφατη υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, αναταραχή και προβληματισμό στην Ιταλία, ιδίως στους οικονομικούς κύκλους.

Μετά την νέα υποβάθμιση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, οι εκπρόσωποι του πολιτικού και χρηματοοικονομικού κόσμου της χώρας, προβληματίζονται σχετικά με την όλη πορεία της Ιταλίας και τις καταλληλότερες, επείγουσες, αποφάσεις.

Ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Σακκομάννι, δηλώνει ότι η υποβάθμιση αυτή δεν αποτελεί κάτι το καινούριο, διότι οι εταιρίες αξιολόγησης πάνε πάντα, όλες μαζί, προς την ίδια κατεύθυνση, την ίδια στιγμή.

Σύμφωνα με τον Σακκομάννι (που θα είναι πιθανότατα ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας) οι ιταλικές τράπεζες έχουν έναν βαθμό σταθερότητας και κεφαλαιοποίησης που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ιταλίας Έμμα Μαρτσεγκάλια υπογραμμίζει όμως ότι με το να επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες στη μείωση του χρέους και του ελλείμματος, κινδυνεύουμε να συνεχίσουμε να συντηρούμε, για πολύ καιρό ακόμα, παγκόσμια προβλήματα όπως η ανεργία και οι ανεπαρκείς ρυθμοί ανάπτυξης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν σχολίασε την υποβάθμιση του γαλλικού οίκου αξιολόγησης, διότι βρίσκεται εκτός Ιταλίας, στη Ρωσία, όπου συμμετέχει στη γιορτή για τα 59α γενέθλια του Βλαδίμιρ Πούτιν. Η αντιπολίτευση, όμως, συνεχίζει να ζητά την παραίτηση του Καβαλιέρε και τη σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής ή την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

«Μέσα σε τρεις εβδομάδες είμαστε σε θέση να συντάξουμε τις λίστες για τις βουλευτικές εκλογές. Δεν πάει άλλο. Η χώρα μας έπαιζε πάντα στην πρώτη εθνική κατηγορία, μαζί με την Γαλλία και τη Γερμανία και τώρα, βρίσκεται στο επίπεδο της Μάλτας», τονίζει ο Ενρίκο Λέττα, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Όλοι οι πολιτικοί σχολιαστές, πάντως, εστιάζουν τις αναλύσεις τους, στο ότι η καθοριστική κίνηση, από την οποία θα κριθεί και το μέλλον της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, είναι η παρουσίαση της δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη, που έχει ορισθεί για τις 20 Οκτωβρίου. Αν δεν θεωρηθεί ικανοποιητική, όπως αναφέρει και η δημόσια τηλεόραση RAI, δεν αποκλείεται να υπάρξει ανοικτή αμφισβήτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, από συγκεκριμένη ομάδα μετριοπαθών βουλευτών τους. Στα κύρια μέλη της συμπεριλαμβάνονται και οι πρώην υπουργοί Μπέππε Πιζάνου και Κλάουντιο Σκαγιόλα.

Σε ότι αφορά, τέλος, το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων για την ανάπτυξη, έχουν δημιουργηθεί δυο «ομάδες»: η πρώτη θεωρεί ότι θα μπορούσε να περιέχει και μια νέα νομιμοποίηση αυθαιρέτων, όπως και ευνοϊκό διακανονισμό οφειλών προς το δημόσιο, για να μπορέσουν να εξευρεθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι, σε μια τόσο δύσκολη φάση λιτότητας.

Η δεύτερη «ομάδα», με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι θεωρεί, αντιθέτως, την συγκεκριμένη λύση πέρα για πέρα λανθασμένη, διότι, με τον τρόπο αυτό, θα σταλεί λανθασμένο μήνυμα και θα χαντακωθεί η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται, για να μειωθεί, επιτέλους, η φοροδιαφυγή.