Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2025, παρά τους νέους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και οι οποίοι είχαν αντίκτυπο σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Παγκόσμιος Δείκτης MSCI All Country World Index – που αποτυπώνει την απόδοση περισσότερων από 2.500 μετοχών από ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές – σημείωσε άνοδο σχεδόν 10% από τις αρχές του έτους, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό στις 4 Ιουλίου.
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα
Οι ευρωπαϊκές αγορές αποδείχθηκαν οι μεγάλοι κερδισμένοι του 2025, με την Ελλάδα, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ισπανία να ηγούνται των κερδών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar. Αντίθετα, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν χαμηλότερες αποδόσεις, καθώς η εμπιστοσύνη στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία υποχώρησε λόγω των απρόβλεπτων πολιτικών αποφάσεων Τραμπ.
«Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ο καταλύτης για την υπεραπόδοση των αγορών εκτός ΗΠΑ», δήλωσε ο Πίτερ Μπούκβαρ, Chief Investment Officer στην Bleakley Financial Group.
Η Ελλάδα ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως για το 2025 μέχρι στιγμής, με άνοδο σχεδόν 60%. Όπως εξηγεί ο Γκάμπριελ Σακς, Διευθυντής Επενδύσεων στην Aberdeen, η χώρα ωφελείται από οικονομική ανάκαμψη, μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και ενίσχυση του τουρισμού. Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομικά πλεονάσματα και η πρόωρη αποπληρωμή δανείων ενισχύουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.
«Η Ελλάδα ήταν η χρηματιστηριακή αγορά με την καλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους, με κέρδη σχεδόν 60%, και οι παρατηρητές της αγοράς λένε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο» αναφέρει το CNBC.
«Η Ελλάδα ξεχωρίζει στην Ανατολική Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη της οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και τον ισχυρό τουρισμό».
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης η Πολωνία (56%) και η Τσεχία (52%), καταλαμβάνοντας τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Από τις δέκα αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις, οι οκτώ βρίσκονται στην Ευρώπη – μεταξύ αυτών η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία.
Η ροή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, η υποτίμηση των ευρωπαϊκών μετοχών και η σταδιακή ανάκαμψη των οικονομιών θεωρούνται οι βασικοί παράγοντες για αυτήν την ευρωπαϊκή άνοδο. Η Μισέλ Γκίμπλεϊ από το Schwab Center for Financial Research σημείωσε ότι η εγκατάλειψη της λιτότητας από τη Γερμανία έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο.
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές μετοχές και ο τραπεζικός τομέας θεωρούνται λιγότερο εκτεθειμένοι στους εμπορικούς δασμούς, κάτι που, σύμφωνα με τον επενδυτή Μαρκ Μόμπιους, μπορεί να προσφέρει περαιτέρω αποδόσεις.
ΗΠΑ – Κάτω από τον μέσο όρο, αλλά σε ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης της Morningstar για την αμερικανική αγορά μετοχών σημείωσε άνοδο περίπου 7%, σημαντικά χαμηλότερη από την Ευρώπη. Ωστόσο, η αρχική έξοδος κεφαλαίων από τις ΗΠΑ που επιταχύνθηκε τον Απρίλιο φαίνεται να έχει αντιστραφεί, με τους βασικούς δείκτες (S&P 500 και Nasdaq) να καταγράφουν νέα ρεκόρ πρόσφατα.
Ασία – Νικητής η Νότια Κορέα
Στην Ασία, η εικόνα είναι μικτή, με τη Νότια Κορέα να αναδεικνύεται κορυφαία, σημειώνοντας άνοδο άνω του 30% για το 2025. Παρά την εγχώρια πολιτική κρίση και την επιβολή 25% δασμών από τις ΗΠΑ, οι επενδυτές διατηρούν θετικές προοπτικές για τη χώρα, καθώς οι δασμοί θεωρούνται ήδη προεξοφλημένοι από την αγορά.
Η εκλογή νέου προέδρου από την αντιπολίτευση στις αρχές του έτους ενίσχυσε την επενδυτική εμπιστοσύνη και ανέβασε τις προσδοκίες για μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση των επιχειρήσεων. Ο τομέας ναυπηγικής και τα τσιπ υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη συνέβαλαν στην ανοδική πορεία της αγοράς.
Η Κίνα, παρά τις πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, σημείωσε άνοδο άνω του 17%. Η HSBC αναμένει περαιτέρω ώθηση από ενδεχόμενη ανατίμηση του γουάν, βελτίωση κερδών και υποστηρικτικές πολιτικές. Ωστόσο, παραμένουν ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας χωρίς μεγάλα πακέτα τόνωσης.
Οι χαμένοι του 2025 – Ταϊλάνδη και Τουρκία
Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ταϊλάνδη, με πτώση άνω του 13% λόγω πολιτικής αναταραχής, σκανδάλων διαφθοράς και οικονομικής στασιμότητας. Η αποπομπή της πρωθυπουργού Παετόνγκταν Σιναουάτρα από το συνταγματικό δικαστήριο μετά από διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρώην ηγέτη της Καμπότζης οδήγησε σε περαιτέρω πολιτική κρίση.
Η Τουρκία, η δεύτερη χειρότερη αγορά, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα: πολιτική καταπίεση, υπερπληθωρισμός και νομισματική αστάθεια. Η πρόσφατη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης διέλυσε κάθε ελπίδα για μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με αναλυτές. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σχεδόν 13% έναντι του δολαρίου φέτος.