Με τη διεθνή ημερίδα με θέμα τη ζωή και το έργο των εικαστικών καλλιτεχνών Τζορτζ Γκρος και Σολομών Νικρίτιν ολοκληρώνεται η πολύμηνη, ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση, με έργα των δυο καλλιτεχνών και τίτλο «Σολομών Νικρίτιν – Τζορτζ Γκρος. Πολιτικός Τρόμος και Κοινωνική Παρακμή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου» που φιλοξενήθηκε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) της Θεσσαλονίκης από τον περασμένο Ιούνιο.

Στην ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα συμμετέχουν ως ομιλητές η Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός τέχνης-διευθύντρια του ΚΜΣΤ, η Rosa von der Schulenburg, επικεφαλής των συλλογών της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου και ειδική στο έργο του Τζόρτζ Γκρος, ο Lutz Becker, επιμελητής εκθέσεων και κινηματογραφιστής, συγγραφέας του καταλόγου «George Grosz: the Big No», Hayward Publishing, 2012 και η Liubov Pchelkina, ερευνήτρια στο Τμήμα Ζωγραφικής του πρώτου μισού του 20ού αιώνα στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ, ειδική στο έργο του Solomon Nikritin ενώ θα χαιρετίσει και ο διευθυντής του Goethe-Institut Θεσσαλονίκης (είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης) Peter Panes.

Στην έκθεση «Σολομών Νικρίτιν – Τζορτζ Γκρος. Πολιτικός Τρόμος και Κοινωνική Παρακμή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου. Σχέδια και Χαρακτικά» (ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου) σκιαγραφείται μέσα από πάνω από 300 έργα το «θηριοτροφείο» της βερολινέζικης καθημερινότητας του Μεσοπολέμου, τα ιδιαίτερα «μνημεία» μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στη Ρωσία (1919-1920), ο ανερχόμενος ναζισμός στη Γερμανία καθώς και η σταλινική απολυταρχία.

Ο ντανταϊστής Τζορτζ Γκρός και ο ειρηνιστής Σολομών Νικρίτιν “βλέπουν” μέσα από το πρίσμα της τέχνης τους και καταγράφουν απόλυτα “διαφορετικά” ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην μετά-Λένιν επαναστατική Ρωσία, και την προ -Χίτλερ παρηκμασμένη κοινωνία της Γερμανίας… Προ εκατονταετίας σχεδόν.

Η σταλινική απολυταρχία, οι άνθρωποι σε σύγχυση και απόγνωση και μια κοινωνία σε παρακμή -στοιχεία που καταγράφονται έκδηλα στα έργα και των δύο καλλιτεχνών- υπήρξαν οι άξονες της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 4 του περασμένου Ιουνίου και ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου.