Στο χείλος του θανάτου έφτασαν δύο Κινέζοι γιατροί, οι οποίοι έδωσαν σκληρή μάχη με τον κορονοϊό, και όταν συνήλθαν ανακάλυψαν πως το χρώμα του δέρματός τους είχε αλλάξει και είχε γίνει πιο σκούρο.

Ο Δρ Yi Fan και ο Δρ Hu Weifeng, 42 ετών και οι δύο, both 42, κόλλησαν κορονοϊό ενώ παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο της πόλης Ουχάν, τον Ιανουάριο.

Όπως γράφει η Daily Mail, επικαλούμενη τον γιατρό τους, το σκούρο χρώμα τους προκαλείται από ορμονική διαταραχή, που αποδίδεται στη ζημιά που προκάλεσε ο ιός στο ήπαρ τους.

Οι δύο γιατροί ήταν συνάδελφοι με τον οφθαλμίατρο Li Wenliang, ο οποίος μάταια προσπαθούσε να προειδοποιήσει για τον νέο ιό ήδη από τον περασμένο χρόνο, και τελικά  νικήθηκε από τον κορονοϊό τον Φεβρουάριο.

Οι δύο γιατροί διαγνώστηκαν τον Ιανουάριο. Μεταφέρθηκαν αρχικά στο Πνευμονολογικό Νοσοκομείο της Ουχάν και στη συνέχεια σε άλλο μεγαλύτερο.

Ο καρδιολόγος Δρ Yi έδωσε σκληρή μάχη με τον κορονοϊό συνδεδεμένος επί 39 ημέρες με μηχανική υποστήριξη ζωής.

Μιλώντας τη Δευτέρα από το κρεβάτι του νοσοκομείου, τόνισε πως έχει αναρρώσει σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να κινηθεί στο κρεβάτι αλλά ακόμα δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς βοήθεια.

«Όταν συνήλθα ένιωσα φόβο. Είχα συχνά εφιάλτες» εξομολογήθηκε, ενώ δίνει μάχη και για το ψυχολογικό τραύμα.

Ο Δρ Hu δεν ήταν ακόμα σε θέση να μιλήσει, όταν έγινε το ρεπορτάζ της κινεζικής τηλεόρασης, αλλά έκανε χειραψία με τον θεράποντα γιατρό του, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Η κατάστασή του είναι πιο σοβαρή. Παραμένει στο κρεβάτι επί 99 ημέρες και η υγεία του είναι ακόμα αδύναμη. Οι γιατροί ανησυχούν και για την ψυχολογική του κατάσταση. Έμεινε συνδεδεμένος σε μηχανική υποστήριξη από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 22 Μαρτίου ενώ κατάφερε να μιλήσει για πρώτη φορά στις 11 Απριλίου.

Ο θεράπων γιατρός εκτιμά πως το χρώμα του δέρματος των δύο ασθενών γιατρών άλλαξε λόγω φαρμάκου που έλαβαν στις αρχές της θεραπείας τους, χωρίς ωστόσο να το κατονομάσει. 

Εκτιμά δε πως θα επιστρέψει στην κανονική του απόχρωση όταν βελτιωθεί η λειτουργία του ήπατος.