Επίσημη αντίδραση των ΗΠΑ, που εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση του Λονδίνου να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Βρετανός χάκερ των ηλεκτρονικών υπολογιστών Γκάρι Μακίνον.

Ο Μακίνον κατηγορείται από τους Αμερικανούς για πειρατεία σε υπολογιστές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα ζημιώσει καθόλου τις πολύ καλές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βρετανία.

«Οι ΗΠΑ απογοητεύτηκαν από την απόφαση να απαγορευτεί η έκδοση του Γκάρι Μακίνον προκειμένου να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης των ΗΠΑ έπειτα από τόσο καιρό», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νάλαντ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον «εξετάζει τις λεπτομέρειες της απόφασης» της Βρετανίας.

Ο Γκάρι Μακίνον δεν θα εκδοθεί επειδή υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει, είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Ο 46χρονος Βρετανός, που υποφέρει από μια μορφή αυτισμού, είχε συλληφθεί στο Λονδίνο το 2002 για πειρατεία σε δεκάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές του αμερικανικού στρατού και της Nasa, καθιστώντας 300 υπολογιστές μιας στρατιωτικής βάσης ανενεργούς για μικρό χρονικό διάστημα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο ίδιος δεν αρνήθηκε τα γεγονότα, αλλά υποστήριζε πάντα ότι το μόνο που έκανε ήταν να ψάχνει για αμερικανικά μυστικά έγγραφα που να αποδεικνύουν την ύπαρξη εξωγήινων.

Σ’ ερώτηση για το αν η απόφαση αυτή μπορεί να ζημιώσει την ιστορική «ειδική σχέση» μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε:

«Γνωρίζετε ότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή συμμαχία (με το Λονδίνο) και αυτό προφανώς θα συνεχιστεί σε όλες τις μορφές».