Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις επιφυλάξεις για τις κοινοτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία, καθώς, όπως γράφει σήμερα η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλες, δεν ήταν μόνον η Αθήνα που ήθελε μια «ηπιότερη γραμμή» απέναντι στη Μόσχα, αλλά τόσο η Αυστρία, όσο η Σλοβακία και η Ουγγαρία προσπάθησαν να αμβλύνουν την αυστηρότητα της κοινοτικής ανακοίνωσης.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Αυστρίας υποστηρίζει τον διάλογο με το Κρεμλίνο, αντί της επιβολής νέων κυρώσεων, εξαιτίας -μεταξύ άλλων- των οικονομικών σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία, και σημειώνει ότι γενικότερα ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ υπάρχει αντιπαράθεση ως προς το αν θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις, γιατί οι μέχρι τώρα δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ή αν θα πρέπει για αυτόν ακριβώς τον λόγο να μην συνεχίζονται οι κυρώσεις.

Η «Κουρίρ» αναφερόμενη στις διαμαρτυρίες της Αθήνας για το ότι δεν ρωτήθηκε σχετικά ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στους ισχυρισμούς που αντέταξε το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλες, επισημαίνει πως οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα ότι η ανακοίνωση αποφασίστηκε με «σιωπηρή διαδικασία».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβιβάζει την ανακοίνωση στις πρωτεύουσες, δίνοντας μια προθεσμία μέσα στην οποία εάν κάποιος δεν αντιδράσει σημαίνει πως συμφωνεί με το κείμενο.

Η Αυστρία έχει και στο παρελθόν εκφράσει τις επιφυλάξεις της ως προς την σκλήρυνση ή την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε σχέση με την ουκρανική κρίση, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχε απορρίψει, το περασμένο φθινόπωρο, κατηγορηματικά, σκέψεις που γίνονταν για προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και ενδεχόμενο σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Επίσης, η Αυστρία ήταν μια από τις λίγες χώρες που εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο -με τον ίδιο τον καγκελάριο- στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, ενώ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου είχε υποδεχθεί, σε επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη, τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, υπό τη σκιά της ουκρανικής κρίσης και παρά την κριτική των ΗΠΑ και ορισμένων χωρών της ΕΕ.

Την κριτική αυτήν είχε αντικρούσει τότε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, διαμηνύοντας την πάγια θέση του πως, ειδικά σε εποχές κρίσης, θα πρέπει να κρατούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνομιλιών.

Ο Αυστριακός Πρόεδρος, επίσης, είχε επανειλημμένα τονίσει πως για την ουκρανική διένεξη μπορούν να υπάρξουν μόνο ειρηνικές λύσεις και πως ακόμη θεωρεί ότι εκτός των κυρώσεων, «που κανέναν δεν ωφελούν και κανείς δεν κερδίζει από αυτές, υπάρχουν άλλοι τρόποι για την εξεύρεση καλών λύσεων», χωρίς βέβαια, όπως επισημαίνει, να υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Αυστρία είναι αφοσιωμένο μέλος της ΕΕ και τηρεί τις αποφάσεις της.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.