Με την «εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τον νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ» χρεώνει την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο κ. Στρατούλης επισημαίνει τις μειώσεις από 16-25% στις επικουρικές που προβλέπονται από τον Κανονισμό και παραθέτει τις απάραδεκτες, όπως τις χαρακτηρίζει, ρυθμίσεις, που ανατρέπει αυτός. Παράλληλα ερωτά τον υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να μην εγκριθεί ο Κανονισμός.

Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση του κ. Στρατούλη:

«Παράλληλα με τη διάλυση των Περιφερειακών Τμημάτων, των ελεγκτικών μηχανισμών και γενικά των δομών του ΕΤΕΑ, που έχει αυξήσει το χρόνο αναμονής για απονομή σύνταξης στα 4 έτη, η Κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιό της για εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τον νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ. Στον Κανονισμό προβλέπονται μειώσεις στις επικουρικές από 16% έως 45% και ετήσια αναπροσαρμογή τους με συντελεστές βιωσιμότητας, χωρίς να γίνεται αναφορά σε κατώτατο όριο!

Ο Κανονισμός ανατρέπει επίσης αυθαίρετα και χωρίς νομικό έρεισμα δεδομένα δεκαετιών αφού, πέρα από τις μειώσεις, εισάγει, μεταξύ άλλων, τις εξής απαράδεκτες ρυθμίσεις:

– Διαφοροποιείται η επικουρική σύνταξη ορφανών ανάλογα με την ηλικία τους, καταργείται η σύνταξη στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος, τίθεται ως προϋπόθεση το 62ο έτος για μεταβίβαση σύνταξης στους επιζώντες συζύγους και θεσπίζεται η δήλωση επιλογής μεταβίβασης της σύνταξης εκ των προτέρων.

– Δεν προβλέπεται καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

– Αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για την απονομή συντάξεων αναπηρίας, ενώ όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ, χωρίς καμία άλλη παροχή.

Επειδή, ο νέος Κανονισμός στοχεύει ξεκάθαρα στην κατάργηση της Επικουρικής Ασφάλισης και την απώλεια της Επικουρικής Σύνταξης για εκατομμύρια ασφαλισμένους & συνταξιούχους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην εγκριθεί ο νέος, απαράδεκτος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ;».