Καταιγισμό νομοσχεδίων μέχρι και το το τέλος του έτους προγραμματίζει η κυβέρνηση θέλοντας αφενός να καταδείξει ότι ήταν έτοιμη εδώ και καιρό να κυβερνήσει έχοντας έτοιμα στο συρτάρι τα σχετικά κείμενα και απλώς τώρα βάζει κάποιες τελευταίες «πινελιές» πριν τα καταθέσει και αφετέρου να αποδείξει ότι δεν επαναπαύεται στον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο κινήθηκε τις πρώτες 100 ημέρες.

Τους προσεχείς δύο μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι βουλευτές θα καλούνται να συζητούν και να ψηφίζουν τουλάχιστον ένα με δύο νομοσχέδια που θα έρθουν να προστεθούν στον αντικαπνιστικό νόμο που πέρασε την περασμένη εβδομάδα, και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που πέρασε χθες το βράδυ με 156 θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης.

Να σημειωθεί ότι η συγκατάβαση θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν απουσίαζαν (δικαιολογημένα) ο Αντώνης Σαμαράς, ο Διονύσης Χατζηδάκης και ο Ανδρέας Κατσανιώτης από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος.

Τι αναμένεται από ‘δω και πέρα;

Καταρχάς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα συμπεριληφθεί σχεδόν το σύνολο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αρχές του περασμένου μήνα.

Ακολούθως το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη λήψη μέτρων κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και μέτρα αντιμετώπισης της βίας στους αγωνιστικούς χώρους.

Επίσης το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο φόρτος υποθέσεων που υπάρχει μέχρι και σήμερα στις δικαστικές αίθουσες.

Από ‘κει και πέρα αναμένουμε την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυτό που θα αφορά το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας καθώς και το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε παράλληλα την κατάθεση στη Βουλή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα συμβαδίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές μια σειρά από διατάξεις του ισχύοντος νόμου Κατρούγκαλου ενώ θέμα χρόνου είναι και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Φυσικά τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών θα φέρει στη Βουλή και το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την παροχή δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες με την ελπίδα από πλευράς κυβέρνησης ότι θα το ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς για να εγκριθεί απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους.

Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε επίσης τις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης που θα πρέπει να έχει παραδώσει την τελική πρόταση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, την κατάθεση προς ψήφιση του Προϋπολογισμού για το έτος 2020 (ήδη το προσχέδιό του συζητείται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων) καθώς επίσης και τις συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αναφορικά με την υπόθεση Novartis όπου το επόμενο δίμηνο αναμένεται να καταθέσουν δεκάδες μάρτυρες.

Θεωρητικά το σχετικό πόρισμα που θα αποφαίνεται εάν τελικά συντρέχουν λόγοι προκειμένου να παραπεμφθεί ή όχι ο κ. Παπαγγελόπουλος σε Ειδικό Δικαστήριο θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει παράταση για τις αρχές του 2020.