Η τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση σχετικά με την επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τις απεργίες, προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και της Έφης Αχτσιόγλου. Ο πρώην υπουργός – τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε την υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση ότι εμπαίζουν κατάμουτρα τους εργαζόμενους, αφού η ρύθμιση που φέρνουν ακυρώνει την απεργία στα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας σωματεία.

Και ενώ η υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι η ρύθμιση για το «50 συν 1» αφορά στην απαρτία για όχι στη λήψη απόφασης για απεργία, ενώ στα πανελλήνια και περιφερειακά σωματεία αυτή λαμβάνεται από το Δ.Σ., ο κ. Βρούτσης επέμεινε ότι η κυβέρνηση φέρνει μία διάταξη – αλχημεία, που μετά την ψήφισή της θα είναι αντιφατική. Κι αυτό -όπως ο ίδιος εξήγησε- επειδή η νομοθετική διάταξη ακυρώνει την απεργία στα πανελλήνιας εμβέλειας και περιφερειακά σωματεία, «διότι αφενός λείπει η ρητή διευκρίνιση για εξαίρεσή τους, αφετέρου δεν ορίζεται στο κείμενο του νόμου με την επιφύλαξη του άρθρου 20 του 1264», με αποτέλεσμα να εξομοιώνονται όλα τα σωματεία και να χαθεί η απεργία στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η υπουργός Εργασίας αφήνει το κείμενο του νόμου (που παραπέμπει στο άρθρο 20 του ν. 1264 του ’82) σε μία απλή παραπομπή και δεν ορίζει ρητώς ότι τον λαμβάνει υπόψη, κάτι που σημαίνει ότι τη στιγμή που θα ψηφιστεί η ρύθμιση, θα έχει ισχύ νεωτέρα διάταξη.

«Ζητήστε από την υπουργό να κάνει τις τροποποιήσεις στην αιτιολογική και στο κείμενο του νόμου, ώστε να είναι ευδιάκριτο ότι μπορούν να κάνουν απεργία τα περιφερειακά και τα πανελλήνιας εμβέλειας σωματεία διότι την επόμενη ημέρα αν θα προκηρυχθεί απεργία, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια οι συνδικαλιστές που έδωσαν εντολή για απεργία, θα βρουν τον μπελά τους και την ίδια στιγμή θα ακυρωθούν οι απεργίες διότι το κείμενο είναι αντιφατικό και θα ισχύει η νεωτέρα διάταξη», σημείωσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας ζήτησε από την κ. Αχτσιόγλου να προβεί στις διευκρινήσεις – αλλαγές στο κείμενο της διάταξης και να απαντήσει με νομικούς όρους πάνω σε αυτό, γιατί αλλιώς, όπως την κατηγόρησε, κοροϊδεύει τη Βουλή, κοροϊδεύει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν τη διάταξη και εμπαίζει τους εργαζόμενους, «όπως έκανε με τις ομαδικές απολύσεις».

«Εμείς, ζητήσαμε να γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε να αποφασίζουν όλοι για το μέλλον τους. Μας λέει η κυβέρνηση ότι είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι δύσκολο να φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι σε απόσταση από τη ρύθμιση της κυβέρνησης και σε σύμπλευση με την πρόταση του ΔΝΤ», επανέλαβε η κ. Αχτσιόγλου, αφού αφορά στη λήψη απόφασης για απεργία από το «50 συν 1» των οικονομικά ενήμερων μελών των σωματείων, ενώ η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση λέει ότι η απόφαση για απεργία λαμβάνεται από τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων και αυτό θα ισχύει και μετά την ψήφισή της.

«Αυτή είναι η θέση της ΝΔ ξεκάθαρα. Αλλά, με μία διαφορά από αυτά που λέει η υπουργός. Ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει και να ψηφίζει η πλειοψηφία των εργαζόμενων, ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα να συμμετέχουν και τα περιφερειακής και πανελλήνιας εμβέλειας σωματεία», ανταπάντησε ο κ. Βρούτσης.