«Οι αρχές μας έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 170 χιλιάδες διασώσεις στη θάλασσά μας. Είμαι ευτυχής που το έργο αυτό βρήκε ανταπόκριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ περισσότεροι από 68 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Η απελπισία αυτών των ανθρώπων δημιούργησαν την Ειδομένη. Όμως καταφέραμε σε χρόνο ρεκόρ να αδειάσουμε τον συγκεκριμένο χώρο χωρίς απρόοπτα.  Έχουμε δημιουργήσει, δεδομένων και των συνθηκών στη χώρα μας, χώρους φιλοξενίας για 55 χιλιάδες ανθρώπους. Πάνω από 550 ασυνόδευτα παιδιά φιλοξενούνται στις δομές φιλοξενίας που έχουμε δημιουργήσει», τόνισε, στην ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα υποβάλλουμε πρόταση στην Κομισιόν που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα να μπουν σε σειρά προτεραιότητας για την μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες. Τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης δεν λύνονται με πολιτικές μονομερών ενεργειών και ακροδεξιών πολιτικών. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που συνεχίζει να παλεύει σκληρά κατά των συγκεκριμένων πολιτικών. Μόνο όλοι μαζί στην Ευρώπη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ τόνισε πως χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες, τους εθελοντές και κυρίως τον Γιάννη Μουζάλα, ένας άνθρωπος που δεν είναι πολιτικός με την στενή έννοια του όρου, αλλά με την εμπειρία του στο ζήτημα έχει βοηθήσει αρκετά στο να λυθούν αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως χώρα πάνω στο προσφυγικό ζήτημα. Θέλουμε μία δίκαιη κατανομή στο θέμα των προσφυγικών ροών. Αναμένουμε μία δίκαιη αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου», ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα προχωρά στην κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην πρωτεύουσα, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη κίνηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.