Μια σύγκρουση με ανεξέλεγκτες συνέπειες εκτυλίσσεται στο ΠΑΣΟΚ με την ευθεία αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από στελέχη του κόμματος, τα οποία ζητούν την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για να αναδειχθεί νέα ηγεσία μέσα στο 2024.

Την αρχή έκανε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος με επιστολή του στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε την επίσπευση της εκλογής ηγεσίας που θα πραγματοποιούνταν το 2025. Ο ίδιος ζήτησε ακόμη ηγετικό και πολιτικό restart με τη σύγκλιση των κομματικών οργάνων μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί εκλογή προέδρου μέσα στο 2024 και να ακολουθήσει το συνέδριο εντός του έτους.

Θέμα ηγεσίας, αφήνοντας αιχμές για το εκλογικό αποτέλεσμα, έθεσε και ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος ήρθε πρώτος σε σταυρούς στις ευρωεκλογές. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, τον λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Ακολούθησε κύμα δηλώσεων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τον Παύλο Γερουλάνο να εκφράζει παράλληλα την έντονη ενόχλησή του για τα περί ασυμμετρίας Αττικής και περιφέρειας σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, εμμένει στο καταστατικό και στην πρόβλεψη για εκλογή αρχηγού το 2025. Γι’ αυτό και στις προκλήσεις δεν θέλησε η Χαριλάου Τρικούπη να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει. «Πάμε καλά; Θα παίξουμε το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ; Τι θέλουν όλοι αυτοί που το θέτουν;», διερωτώνται προβεβλημένα στελέχη.

Ποιοι παίζουν και θέλουν να διεκδικήσουν την ηγεσία;

Ακούγονται πολλά ονόματα, όπως Παύλος Γερουλάνος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Χρηστίδης, Μιλένα Αποστολάκη, αλλά και Χάρης Δούκας, με τον τελευταίο να λένε πως θα ανοίξει τα χαρτιά του σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει σε κυριακάτικη εφημερίδα, αν και δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη στην παρούσα φάση.

Χρηστίδης: Θα τα συζητήσουμε όλα στα όργανα του κόμματος

Στον ΣΚΑΪ και στο «Σήμερα» μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει όλες τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στο «πράσινο στρατόπεδο».

«Οι πολίτες με το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής έστειλαν πολλαπλά μηνύματα σε όλα τα κόμματα, τα οποία εμείς τα λαμβάνουμε και θα τα συζητήσουμε όταν συγκληθούν τα αρμόδια όργανα», επεσήμανε αρχικά ο κ. Χρηστίδης, προσθέτοντας ότι «μπορεί να τελείωσαν οι ευρωεκλογές, ωστόσο η πολιτική συζήτηση συνεχίζεται και ο κόσμος περιμένει λύσεις από εμάς στα προβλήματα της καθημερινότητας».

Αναφορικά με το κύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώσει τους πολίτες, ενώ σε ερώτηση για δική του πιθανή διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος, σημείωσε:

«Η συζήτηση για τις προσωπικές φιλοδοξίες είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί κανέναν, εγώ σήμερα βρίσκομαι εδώ να μιλήσω για το τι είναι σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ. Και το σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ είναι να διαμορφώσει μια μεγάλη παράταξη που ενσωματώνει όλα τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου. Δεν θα ήθελα να ρίξω νερό στον μύλο σε μια συζήτηση που διαμορφώνει προβλήματα».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι ο μεγάλος ηττημένος αυτής της διαδικασίας είναι η κυβέρνηση, αφού έχασε 13 μονάδες και 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους, μιλώντας για «πύρρειο πρωτιά» της ΝΔ, ενώ σε ερώτηση για την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σε νόμους που συμφωνούν, απάντησε ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές.

«Έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες στη Βουλή, όπου υπήρχε συμφωνία στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι κάτι το υγιές και γίνεται με βάση την κοινή λογική. Όταν λιποθυμούν παιδιά την ώρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει τα μέσα να πάει στη δουλειά του με τον καύσωνα, πρέπει να δούμε δομικές αλλαγές. Θα τα δούμε όλα», κατέληξε.