Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αποχή των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων κατά τους πρώτους μήνες του 2014, παρά τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου της κτηματαγοράς, αλλά και των ίδιων των τραπεζών, για σταδιακή επιστροφή τους στη στεγαστική πίστη από το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, φέτος, μόλις το 15% των αγοραπωλησιών κατοικιών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού. Πρόκειται για μέγεθος που είναι ακόμα χαμηλότερο σε σχέση με το 17% του 2013, ενώ το 2009, η συμμετοχή του τραπεζικού δανεισμού στις αγοραπωλησίες κατοικιών άγγιζε το 82%. Αντίστοιχα, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης έχει περιοριστεί σε 33% της συνολικής αξίας του ακινήτου, έναντι 70% της συνολικής αξίας που χρηματοδοτούσαν οι τράπεζες το 2009.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», αυτή η απουσία ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τη φορολογική αβεβαιότητα, που ιδίως φέτος έπληξε καθοριστικά τη ζήτηση, έχει προκαλέσει νέα σημαντική μείωση των αγοραπωλησιών κατοικιών. Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, κατά το πρώτο εξάμηνο οι αγοραπωλησίες περιορίστηκαν σε μόλις 7.011 ακίνητα πανελλαδικά (4.008 το πρώτο τρίμηνο και 3.003 το δεύτερο τρίμηνο). Σημειωτέον ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο, η πτώση διαμορφώθηκε σε 41,35%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όταν και είχαν πωληθεί 5.121 κατοικίες.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και όσον αφορά την ανέγερση νέων κατοικιών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος) ολοκληρώθηκαν μόλις 2.905 κατοικίες πανελλαδικά, έναντι 3.943 κατοικιών κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα και 34.957 κατοικιών κατά το 2007, δείγμα της κατάρρευσης που έχει σημειωθεί στην αγορά.