Σε τουλάχιστον 16 ανέρχονται τα παιδιά τα οποία τραυματίστηκαν όταν εξερράγη πύραυλος που έπληξε συγκρότημα της επαρχιακής κυβέρνησης της Κουνάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια θρησκευτικής εκδήλωσης.

Το περιστατικό έκαναν γνωστό τοπικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι επέρριψαν την ευθύνη σε αντάρτες Ταλιμπάν.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αφγανικής κυβέρνησης και τους Ταλιμπάν έχουν αυξηθεί πρόσφατα σε όλη τη χώρα καθώς δεν έχει κατορθωθεί να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για να μειωθεί η βία.

Ο Ικμπάλ Σαγίντ, ο κυβερνήτης της Κουνάρ, δήλωσε ότι πύραυλος των Ταλιμπάν έπληξε αίθουσα του συγκροτήματος της τοπικής κυβέρνησης στην οποία πραγματοποιείτο διαγωνισμός απαγγελίας του Κορανίου.

«Κάποια παιδιά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση»

Τουλάχιστον 16 παιδιά, 3 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και αξιωματούχοι θρησκευτικών υποθέσεων τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή, σύμφωνα με τον Σαγίντ, ο οποίος διευκρίνισε ότι κάποια παιδιά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι πολεμούν για την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τις ξένες δυνάμεις αφγανικής κυβέρνησης μετά την εκδίωξή τους από την εξουσία από τις υπό τις ΗΠΑ διεθνείς δυνάμεις στα τέλη του 2001, ανακοίνωσαν ότι έχουν ενημερωθεί για το περιστατικό και το ερευνούν.

Σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση αυτό τον μήνα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν των σχεδίων για την απόσυρση των αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως τις 11 Σεπτεμβρίου, οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ξεπερνούν τους 100 οι άμαχοι Αφγανοί που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες

Περισσότεροι από εκατό Αφγανοί άμαχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις των τελευταίων 10 ημερών και πολλοί έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Επίσης σήμερα έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου και έπληξε στρατιωτικό όχημα στην πόλη Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Χθες, Κυριακή, αντάρτες Ταλιμπάν σκότωσαν 8 μέλη αστυνομικής μονάδας προστασίας στην νοτιοανατολική επαρχία Λογκάρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Γκουλ Χαϊντάρ Αχμάντι.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους αντάρτες Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Επίσης ειρηνευτική διάσκεψη με την υποστήριξη των ΗΠΑ, που προγραμματιζόταν να διεξαχθεί στις 24 Απριλίου στην Τουρκία, αναβλήθηκε λόγω της μη συμμετοχής των Ταλιμπάν.

Σχεδόν 1.800 Αφγανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 σε συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.