Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου της Τουρκίας, υπενθυμίζοντάς του παράλληλα τις «θεμελιώδεις αξίες» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Συγχαίρω τον Πρόεδρο Ερντογάν για την επανεκλογή του ως Πρόεδρος, καθώς και τον τουρκικό λαό για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής του στις εκλογές» δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, ο γγ του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, όχι μόνο για τη γεωγραφική εγγύτητά της με τη Ρωσία, το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και γιατί είναι μία χώρα που παίζει βασικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους (DAESH).

Τέλος, ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι ο ΝΑΤΟ βασίζεται σε ορισμένες θεμελιώδεις αξίες και ότι ο ίδιος προσωπικά αποδίδει μεγάλη σημασία σε αξίες όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, οι ατομικές ελευθερίες. «Τονίζω τη σημασία αυτών των αξιών σε πολλές πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας, όταν συναντώ Τούρκους ιθύνοντες» πρόσθεσε.