Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το βράδυ του Σαββάτου μια βάση της αφγανικής αστυνομίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφότου παραδόθηκαν 100 και πλέον αστυνομικοί, σε μία από τις βαρύτερες ήττες των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

«Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί της βάσης πολεμούσαν για ένα διάστημα 3 ημερών. Διέθεταν επαρκή οπλισμό και πυρομαχικά για να συνεχίσουν τη μάχη για 3 μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Μπανταχσάν, ο στρατηγός Μπάμπα Τζαν.

«Ωστόσο, παραδόθηκαν αφού (σύναψαν) μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν. Όλα τα πυρομαχικά και οι εξοπλισμοί κατασχέθηκαν από τους αντάρτες», είπε ο ίδιος.

Η παράδοση των αστυνομικών, που χαρακτηρίστηκε πράξη προδοσίας από τις τοπικές αρχές, έγινε το Σάββατο το βράδυ στην περιοχή Ουαρντούτζ στην επαρχία Μπανταχσάν.

Οι Ταλιμπάν κράτησαν τους αστυνομικούς για σύντομο διάστημα αιχμάλωτους προτού τους απελευθερώσουν και ορισμένοι εξ αυτών κατηγόρησαν ανοικτά τον διοικητή τους ότι τους «πρόδωσε», καθώς προχώρησε σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον στρατηγό Μπάμπα Τζαν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, επισήμανε ότι οι αστυνομικοί «αφέθηκαν ελεύθεροι υπό την προϋπόθεση να μην ταχθούν στο πλευρό της κυβέρνησης της Καμπούλ».