Ο Μεσαίωνας δεν ονομάζεται άδικα «Σκοτεινός Αιώνας», με την ιατρική της εποχής να το επιβεβαιώνει. Ωστόσο, ορισμένα μαντζούνια ή θεραπείες δεν ήταν τελείως εκτός λογικής.
Το Πανεπιστήμιο Binghamton και το Κέιμπριτζ εντόπισαν διάφορα χειρόγραφα από τον 9ο αιώνα έως και τον 15ο αιώνα, που περιγράφουν τις ιατρικές πρακτικές της εποχής. Εντούτοις, δεν ήταν όλα τα έγγραφα ιατρικής φύσης. Μερικές θεραπείες εντοπίστηκαν σε ποιήματα, διοικητικά έγγραφα, ακόμα και σε θεολογικά, έγραψε η New York Post.
«Οι άνθρωποι στον πρώιμο Μεσαίωνα ασχολούνταν αρκετά με την επιστήμη, με την παρατήρηση, με το να υπολογίζουν τη χρησιμότητα των διαφόρων φυσικών ουσιών και προσπαθούσαν να εντοπίσουν μοτίβα και να κάνουν προβλέψεις», δήλωσε η Dr. Meg Leja, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton.
Σύμφωνα με το BBC μια από τις θεραπείες της εποχής, ήταν η κατανάλωση θρυμματισμένων όρχεων νυφίτσας από εγκύους, ώστε να γεννήσουν ένα υγιές παιδί. Επίσης, ορισμένες γυναίκες έδεναν φτερά γύπα στα πόδια τους, ελπίζοντας να αποκτήσουν παιδί με αυτό τον τρόπο.
Για την υγεία των μαλλιών συστήνονταν οι πλύσεις με ξύδι, ειδικά με μηλόξυδο, για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και του εκζέματος, ή το λούσιμο με στάχτες πράσινης σαύρας.

Ακόμη, ένας άνδρας πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, συστηνόταν να πλύνει με ξύδι τους όρχεις του και στη συνέχεια να τούς βουτήξει σε πάρα πολύ παγωμένο νερό.
Πέρα από αυτές τις θεραπείες, υπήρχαν και εκείνες που συνδύαζαν και θεολογικά στοιχεία. Π.χ. για την ανακούφιση από τον πονόδοντο προτείνονταν το εξής: Ο ασθενής έλεγε το Πάτερ Ημών και το Χαίρε Μαρία όσο έκοβε τα νύχια από τη δεξιά πλευρά. Όταν έφτανε στο πέμπτο νύχι, έλεγε το Σύμβολο της Πίστεως. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν από την αριστερή πλευρά. Έπειτα, έπαιρνε τα κομμένα νύχια (δεν έχει σημασία αν ήταν από τα χέρια ή τα πόδια), τα τύλιγε σε ένα καθαρό λινό πανί και τα άφηνε κάτω από ένα δέντρο φτελιάς.
Δεν ήταν όλες οι πρακτικές αβάσιμες όμως. Παραδείγματος χάριν, για να αντιμετωπιστεί ο πονοκέφαλος χρησιμοποιούνταν ροδέλαιο με λιωμένο κουκούτσι από ροδάκινο. Το δεύτερο δεν φαίνεται να είχε αποτέλεσμα, όμως μελέτη του 2017 αποκάλυψε πως το ροδέλαιο μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο της ημικρανίας.