Τη δια ζώσης εκπαίδευση προσπαθεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει, η κόπωση σε όλα τα επίπεδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι οικογένειες είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να λειτουργούν σε συνθήκες κανονικότητας. Με το σκεπτικό αυτό και έχοντας ως βασικό γνώμονα την ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών αποφασίστηκε, παρά την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον που προκαλεί εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.  Η διαφορά είναι  ότι πλέον αυξάνεται ο αυτοέλεγχος ( self test) μαθητών και εκπαιδευτικών τόσο για τη συμμετοχή στο μάθημα, όσο και σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στην τάξη. 

Υπό το πρίσμα αυτό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι: «Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων μας. Έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές τους, με τους εκπαιδευτικούς τους» και συμπλήρωσε: «Στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο επικαιροποιήθηκε και επεκτείνεται».

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία

1. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10-15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένα επιπλέον self test, δηλαδή θα διενεργηθούν 3 δωρεάν self test αντί για 2, που θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.

2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, ενώ θα ισχύουν τα εξής:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες, 2 δύο rapid και 1 self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των 2 σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:

Δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3  self test δωρεάν την εβδομάδα.

Παράλληλα, όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Παραμένει το «50%+1» για να κλείσει ένα τμήμα

Παρότι στο τραπέζι των ειδικών έπεσε το ενδεχόμενο αλλαγής του μέτρου 50%+1 ως  το κατώφλι για το πέρασμα στην τηλεκπαίδευση και παρότι ακούστηκαν διαφωνίες, τελικά αποφασίστηκε να μην αλλάξει, με το σκεπτικό ότι μέσω του αυξημένου τέστινγκ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει πλήρης καταγραφή του τι συμβαίνει στις τάξεις σε καθημερινή βάση. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο προστατευμένο και με τα τεστ, θα είναι πιο σαφής η εικόνα από το να ήταν τα παιδιά μακριά από το σχολικό περιβάλλον, δεδομένου ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε lockdown.