Για τα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

O κ. Ζάεφ μιλώντας στο Mega εστίασε στη σημασία της στενότερης οικονομικής και γενικότερης προσέγγισης μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας του αλλά και στο θέμα των σχολικών βιβλίων.

Για τα εκκρεμή ζητήματα από την συμφωνία των Πρεσπών, όπως η ονομασία των προϊόντων που παράγονται στην γειτονική χώρα είπε:

«Είναι ένα σημαντικό θέμα. Πράγματι οι πολίτες και από τις δύο πλευρές περιμένουν περαιτέρω λύσεις».

«Πετύχαμε πολλά. Στη χώρα μας αλλάξαμε εντελώς. Παντού αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Στα θεσμικά όργανα, στα έγγραφα, αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Οι ονομασίες των ιδρυμάτων μας περιλαμβάνουν το ”Βόρεια Μακεδονία”. Οι δρόμοι, οι πινακίδες. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας βάση της συμφωνίας. Και οι δύο επιτροπές άρχισαν τις εργασίες τους. Η μια επιτροπή αφορά στα βιβλία και στην ιστορία και η άλλη επιτροπή στα εμπορικά σήματα» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Αυτό γίνεται μέσω των επιμελητηρίων πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γιατί για τα εμπορικά σήματα υπάρχει προθεσμία 3 ετών και ο ένας χρόνος πέρασε. Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλιά μας».

«Με την ευκαιρία του συνεδρίου του Economist κάλεσα τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης αλλά και των βιομηχανικών επιμελητηρίων να επισκεφθούν τα Σκόπια και να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τα δικά μας επιμελητήρια ώστε να βρεθεί λύση για τα εμπορικά σήματα γιατί η προθεσμία είναι 3 ετών και έχει περάσει ήδη το ένα» ανέφερε εξηγώντας:

«Μας απομένουν 2 χρόνια γιατί να μην βρούμε μια λύση σε 3 ή 4 μήνες. Ήρθα με το κυβερνητικό αεροσκάφος που γράφει Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για πρώτη φορά στην Αθήνα. Και μια άλλη φορά για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη. Με όλα αυτά προσπαθούμε να στείλουμε ένα μήνυμα φιλίας. Πράγματι υπάρχουν  ιδιωτικοί φορείς και οργανισμοί που δεν χρειάζεται να αλλάξουν ονομασία με βάση την συμφωνία των Πρεσπών».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου δεν υποχρεούται να αλλάξει ονομασία γιατί δεν είναι κρατικά χρηματοδοτούμενο, αλλά κάνει βήματα και ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν την ονομασία του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Γιατί; Γιατί θέλουν στενούς δεσμούς ώστε να συνεργαστούν καλύτερα. Πολλοί επενδυτές από την Ελλάδα ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Βόρεια Μακεδονία».

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας είπε:

«Η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι πλήρης και εγγύηση για αυτό αποτελούν οι πρόσφατες εκλογές και όπως γνωρίζετε εγώ πρωτεργάτης της συμφωνίας των Πρεσπών και κερδίσαμε τις εκλογές. Μακεδόνες, Αλβανοί Τούρκοι Βόσνιοι στην πολυεθνική μας χώρα μας ψήφισαν υπέρ αυτής της πολιτικής της φιλίας και πιστεύω ότι αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση για να είμαστε όχι μόνο καλοί φίλοι αλλά και στρατηγικοί εταίροι».

Τι είπε για το όνομα του Εμπορικού Επιμελητηρίου

Αναφερόμενος στο όνομα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο αποκαλείται Μακεδονικό, κάτι που εμποδίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες να συναντηθούν με συναδέλφους τους από την γειτονική χώρα, υποστήριξε:

«Ο πρόεδρος του Μακεδονικού Εμπορικού Επιμελητηρίου όπως είναι το όνομά του τώρα, δεν έχει την υποχρέωση από την συμφωνία των Πρεσπών να αλλάξει όνομα γιατί δεν χρηματοδοτείται από το δημόσιο, δεν είναι κρατικός θεσμός ώστε να συνδέεται με το ζήτημα της εθνικότητας.

Όμως ο πρόεδρος του επιμελητηρίου έστειλε το μήνυμα ότι θα το κάνουμε αυτό. Γιατί μέχρι τώρα, όταν εμφανίζονταν ως Μακεδονικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σημείωναν από την Βόρεια Μακεδονία αλλά στο προσεχές διάστημα θα το αλλάξουν για να το κάνουν βολικό» ανέφερε.

«Γιατί εσείς έχετε περιοχή Μακεδονία, εμείς Βόρεια Μακεδονία και είναι καλό να υπάρχει αυτή η διάκριση μεταξύ μας. Γιατί αυτή είναι η ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών μέσω αυτής της διάκρισης να φτιάξουμε την φιλία μας για το μέλλον. Και τώρα βέβαια όλοι αποδέχονται την νέα πραγματικότητα. Γιατί; Για την νέα γενιά για να έχουν τα παιδιά μας καλύτερες ευκαιρίες.

«Για το γεγονός ότι στις διεθνείς εκθέσεις, η γειτονική χώρα τονίζει τον όρο Μακεδονία, έχοντας το συνθετικό ”Βόρεια” με μικρά γράμματα» εξήγησε και υπογράμμισε:

«Τα προϊόντα μας,  από την Βόρεια Μακεδονία, από την Ελλάδα από την περιοχή Μακεδονία πρέπει να δημιουργούν θετικά συναισθήματα, όχι αρνητικά. Το καταλαβαίνουμε αυτό για αυτό τον λόγο τα εμπορικά επιμελητήρια θα εργαστούν από κοινού για να βρουν λύση για αυτό που είναι καλό για τις επιχειρήσεις αλλά πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και την περιφερειακή διάσταση.

Όπως γνωρίζετε η ιστορική Μακεδονία είναι πάνω από 50% στο Ελληνικό έδαφος. Ένας μέρος της είναι στην δική μας χώρα, την Βόρεια Μακεδονία, ένα κομμάτι είναι στη Βουλγαρία και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία και πιστεύω ότι θα είναι έξυπνο να βρεθεί μια λύση που θα μας συνδέσει ή ακόμα θα βελτιώσει την κοινή μας προσφορά στις παγκόσμιες αγορές.  Οι επιχειρηματίες είναι πιο έξυπνοι από τους πολιτικούς ελπίζω ότι θα βρουν λύση. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Φυσικά έχω κι εγώ ιδέες αλλά οι επιχειρηματίες, που είναι πραγματιστές, πρέπει να βρουν λύση που να συμβαδίζει με την συμφωνία. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Βέβαια πιστεύω ότι θα βρουν γρήγορα λύση γιατί δεν πρέπει να δημιουργήσουμε άσχημα συναισθήματα με τους Έλληνες γείτονές μας. Γιατί αυτό δεν είναι μεγαλύτερη φιλία».

Για την επιτροπή που θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών

Εστιάζοντας στην επιτροπή που θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών είπε:

«Για την ιστορία ξεκίνησε να λειτουργεί ωστόσο όταν ήρθε η καινούργια κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει την επιτροπή. Πριν από μια εβδομάδα οριστικοποίησαν τα νέα μέλη. Μόνο ένα μέλος παρέμεινε από την παλιά επιτροπή και η δική μας επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει ακόμα και χωρίς συμφωνία σε κάποιες λεπτομέρειες.

Αυτό που πρέπει να βρουν για παράδειγμα στα βιβλία της ιστορία και να τα αλλάξουν. Βέβαια νέες επιτροπές στην χώρα μας φροντίζουν για τις νέες εκδόσεις και άρχισαν να αλλάζουν το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.

Γιατί στη χώρα μας το κράτος πληρώνει για τα βιβλία και κάθε 5 χρόνια υπάρχει νέα έκδοση. Όταν γίνεται μια καινούργια έκδοση για παράδειγμα για την Β΄τάξη εκεί εφαρμόζεται το νέο Σύνταγμά μας.

Έχουμε νέο σύνταγμα και εκεί αναφέρεται Βόρεια Μακεδονία άρα δεν χρειάζονται επιτροπές για να υπάρξουν συμφωνίες για κάποια θέματα. Τα εφαρμόσαμε άμεσα αλλά έχω θετικές πληροφορίες από την επιτροπή μας, ότι θα βρουν λύσεις».