Θερμή υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την ελληνική παροικία στο Κάιρο

Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του αναχώρησαν για την επιστροφή τους στην Αθήνα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:26
08/10/2019
Θερμή υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την ελληνική παροικία στο Κάιρο
3
loading

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε η ελληνική παροικία στο Κάιρο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, στην περιοχή Ζαμάλεκ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου στο Κάιρο.

Μέσα στο ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε την κυβέρνηση του Καΐρου, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είχε την ευκαιρία να ακούσει από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή τα θέματα που απασχολούν την ελληνική παροικία στο Κάιρο.

Το πρώτο από τα θέματα που άκουσε με προσοχή ο κ. Μητσοτάκης ήταν το αίτημα για την ισότιμη χορήγηση υπηκοοτήτων και αδειών παραμονής σε Έλληνες στην Αίγυπτο, αντίστοιχες με αυτές που δίνονται σε Αιγυπτίους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στο ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, που απαιτείται να ευθυγραμμιστεί με το ελληνικό σύστημα υγείας για να μπορέσει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, κάτι που δεν έχει γίνει κατορθωτό μέχρι τώρα παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες.

Επίσης, αναφορικά με τα ελληνικά σχολεία, η ελληνική Κοινότητα ζήτησε από τον πρωθυπουργό αν είναι δυνατόν να μην επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια η καθυστέρηση της αποστολής εκπαιδευτικών, σημειώνοντας πάντως πως φέτος έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα με την καθοριστική παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη.

Άλλο θέμα που τέθηκε στον πρωθυπουργό ήταν τα προξενικά τέλη στα έγγραφα όταν αυτά εκδίδονται από τις προξενικές αρχές, τα οποία έχουν υψηλό κόστος για τους Αιγυπτιώτες παροίκους, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους απόρους.

Τέλος, τέθηκε το ζήτημα της άνισης φορολόγησης των συνταξιούχων Αιγυπτιωτών, που υποβάλλονται στο κόστος αυτό καθώς συμπεριλαμβάνονται στη ΔΟΕ των κατοίκων του εξωτερικού.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, παρουσία μάλιστα του εδώ και λίγες εβδομάδες Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο Νίκου Γαριλίδη που είναι και αυτός Αιγυπτιώτης, δεσμεύθηκε να εξετάσει τα ζητήματα αυτά με τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρμοδίους φορείς έτσι ώστε να δοθούν κατά το δυνατόν και το συντομότερο απτές και συγκεκριμένες λύσεις, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της παιδείας και των ιδρυμάτων της Ελληνικής Κοινότητας.

Μάλιστα, έδωσε την υπόσχεσή του ακόμη πιο ξεκάθαρη, τονίζοντας την καταγωγή που έλκει και η σύζυγός του Μαρέβα από τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε το γεγονός που ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου θύμισε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ότι ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως υπουργός Συντονισμού το 1979, ήταν εκείνος που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία των ανταλλαγών υπηκοοτήτων και αποζημιώσεων των Αιγυπτιωτών, γεγονός που είχε θέσει και ως πρωθυπουργός το 1993.

«Δε θα υπήρχε σήμερα Κοινότητα χωρίς τον πατέρα σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε με συγκίνηση ότι επισκέφθηκε την Αίγυπτο για πρώτη φορά όταν ήταν 12 ετών, συνοδεύοντας τον πατέρα του, το 1982, όταν εκείνος ήταν υπουργός των Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι στην πρεσβευτική κατοικία είχαν έλθει να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη όλοι οι παροικιακοί φορείς στο Κάιρο, με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε για αρκετή ώρα, μην κρύβοντας την πολύ καλή ενημέρωση που είχε για τα θέματα του Ελληνισμού της Χώρας του Νείλου.

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την πολυαιώνια Μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του χριστιανισμού σε ολόκληρη την Αφρική, όπου τον υποδέχτηκε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και τον ξενάγησε στη «Ροτόντα» της Ανατολής, τον υπέροχο ναό όπου βρίσκεται στην περιοχή όπου σύμφωνα με την παράδοση, έζησε τρία χρόνια η Αγία Οικογένεια με το θείο βρέφος.

Παράλληλα, στον ιερό αυτό χώρο, τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε και ο ά

νθρωπος που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής τα προηγούμενα χρόνια, ο διοικητής του Αγίου Όρους, Θανάσης Μαρτίνος με τη σύζυγό του Μαρίνα, μια ανακαίνιση που έγινε με τη φροντίδα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο της Ιεράς Μονής καθώς επίσης και τους τάφους των Πατριαρχών Αλεξανδρείας που αναπαύονται στο υπόγειο του ιστορικού αυτού χώρου.

Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του αναχώρησαν το βράδυ για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar sarajevomag

  . Ο ρημαδοΚούλης είχε επιτέλους την χαρά να σφίξει (για πρώτη φορά) το χέρι του ευνοούμενου χασάπη της μέσης Ανατολής. Του Sisi. Είχε επίσης την χαρά της εν χορώ κατάρας στην «έκνομη» Άγκυρα: με πάνω από 2000 συλλήψεις μόνο μετά τις πιο πρόσφατες διαδηλώσεις εναντίον του, ο χουντοκαραβανάς του Καΐρου είναι πράγματι ο κατάλληλος να μιλήσει για «νόμο». «Νόμος» και «έκνομοι» – όχι αστεία… Αυτός ξέρει!

  Πολλά και διάφορα θα κουβεντιάστηκαν απ’ το τρίο (συμμετείχε στα φωνητικά και ο Αναστασιάδης). Υπήρξε, όμως, και κάτι που δεν ειπώθηκε· κάτι που ήταν το μόνιμο ρεφραίν όλων των συμμαχικών δηλώσεων των φαιορόζ με τον Sisi και τους υπουργούς του, τα προηγούμενα χρόνια: το «προχωράμε στην οριοθέτηση των αοζ μεταξύ των δύο κρατών»…

  Το παραμυθάκι ότι το ελλαδιστάν έχει αοζ που συνορεύει με εκείνη της αιγύπτου έχει τελειώσει. Σιωπηλά, στα μουγκά… αλλά τέλος! Που σημαίνει ότι έχει τελειώσει για την Αθήνα (σιωπηλά, στα μουγκά…) το παραμυθάκι για την θρυλική αοζ του Καστελόριζου… Κι αφού τέλειωσε αυτό, λογικά έχει τελειώσει (σιωπηλά, στα μουγκά…) και το αδελφό παραμυθάκι, εκείνης της (νοτιο)κυπριακής αοζ που επεκτεινόταν προς τα δυτικά τόσο όσο χρειαζόταν για να συνορεύει με την θηριώδη ελληνική.

  Να μια κάποια χρησιμότητα των ευνοούμενων χουντικών: σερβίρουν δείπνο δολοφόνων, που μπορεί να δείξει τα όρια του ιμπεριαλισμού μερικών δημοκρατιών…

 2. avatar δεν τον κρατανε

  εκει να ησυχασουμε και εμεις;;

 3. avatar ρεθυμνιωτης

  Υποθέτω ότι επισκεπτομενος τους τάφους των πατιαρχων , δεν παρελειψε να κανει το σταυρό του και στον τάφο εκεινου του πατριάρχη που αναγορευτηκε σε Αγιο . Εκεινου δηλαδή που είναι υπεύθυνος για το λιθοβολισμο της Υπατίας , αλλα και για την πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας , που κατεκαψε χιλιαδες βιβλια ανεκτιμητης πνευματικης αξιας ( οτι ακριβως εγινε το μεσαίωνα , με την ιερά εξέταση , σε μοναστήρι της Ιταλίας , όπως λέει ο Ουμπέρτο Εκο .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει