Στο Παρίσι βρίσκεται ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συμμετέχοντας στην ετήσια υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που εφέτος έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης με στελέχη του ΟΟΣΑ και κυβερνητικούς αξιωματούχους χωρών-μελών του Οργανισμού, με βασικό αντικείμενο συζήτησης τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διεθνή εμπειρία προγραμμάτων προσαρμογής και εξόδου από κρίσεις χρέους.

Ήδη το πρωί είχε δύο σημαντικές συναντήσεις. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, με τον οποίο συζήτησαν για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, καθώς και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ συμφωνήθηκε η περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων σε θέματα διαχείρισης κοινοτικών πόρων.

Στη συνάντησή του με το Γενικό Διευθυντή Οικονομικής Πολιτικής και Διεθνούς Οικονομίας του Ισπανικού Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας, Άνγκελ Τόρες, ο Έλληνας υπουργός ανέλυσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για το πρόγραμμα «Ελλάδα Φιλική στο Επιχειρείν», για την άρση των επιχειρηματικών εμποδίων, που συντονίζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Καθώς η ισπανική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει αντίστοιχο πρόγραμμα την τελευταία διετία (“Στρατηγική για μια Βιώσιμη Οικονομία”), συμφωνήθηκε η περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών.

Στη συνέχεια, ο υπουργός είχε σύντομη συνομιλία με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία ευχήθηκε καλή επιτυχία για την υποψηφιότητά της για τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το απόγευμα ο υπουργός συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, κ. Pier Carlo Padoan, με τον οποίο συζήτησε τις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία που καταγράφονται στην 6μηνιαία έκθεση του Οργανισμού, καθώς και με τον κ. Serzio Arseni, διευθυντή του Κέντρου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του ΟΟΣΑ, για ζητήματα επιχειρηματικότητας και ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο υπουργός παρακολούθησε επίσης την παρουσίαση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η Έκθεση του οργανισμού. Σύμφωνα με αυτή την Έκθεση, όσον αφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η χώρα θα αρχίσει να βγαίνει από την τριετή ύφεση το 2012.

Συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% την επόμενη χρονιά έπειτα από συρρίκνωση 2,9% φέτος. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος στο 7,5% του ΑΕΠ και οι δαπάνες του δημοσίου αναμένονται μειωμένες κατά 7,2% εφέτος και κατά 4,3% το 2012.

Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,4% τόσο το 2011 όσο και το 2012 ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν εφέτος κατά 8,7%, αλλά για το 2012 ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση 2,7%. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει μεγάλη κάμψη για φέτος, σε ποσοστό 5,4%, ενώ το 2012, να σημειώσει αύξηση κατά 0,2%.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα παραστεί ακόμη στη συνάντηση με θέμα την Πράσινη Ανάπτυξη καθώς και στην επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΟΟΣΑ, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Hillary Clinton , σε ηγέτες και υπουργούς, και θα επιστρέψει το ίδιο βράδυ.

Επισημαίνεται ότι τα θέματα που απασχολούν τη φετινή διάσκεψη του οργανισμού είναι η αναζήτηση ενός «Νέου μοντέλου για την ανάπτυξη», η πράσινη ανάπτυξη και η ενίσχυση της καινοτομίας και της εργασίας.

Στις επετειακές εκδηλώσεις της Διάσκεψης θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, του Βελγίου, Yves Leterme, της Ουγγαρίας, Viktor Orban, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Werner Faymmann και ο Πρόεδρος της Χιλής, Sebastiαn Piρera , ενώ θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso.