Με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, η Β5 Νομαρχιακή ΠαΣοΚ πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλίας Μουρίκης. Ο Γιώργος Κουτρουμάνης στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατάσταση που ανέλαβε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2009, στα μέτρα που έλαβε και στην προοπτική που υπάρχει. Μετά την ομιλία του υπουργού ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους .

Η ομιλία του Γιώργου Κουτρουμάνη

«Συμπληρώθηκαν 18 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, στην πιο δύσκολη περίοδο που έζησε ποτέ η πατρίδα μας τα τελευταία 50-60 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της. Αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη κρίση μετά τον εμφύλιο.
Το ξέσπασμα της Διεθνούς Κρίσης βρήκε τη χώρα μας ανοχύρωτη και ανέδειξε όλες τις χρόνιες παθογένειες οι οποίες διογκώθηκαν με τα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά και αποτελέσματα της περιόδου 2004-2009.

Έτσι λοιπόν η δεκαετία 2000-2010, έκλεισε για την Ελλάδα με την κατάρρευση ενός οικονομικού μοντέλου που τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η κακοδιαχείριση, η σπατάλη, οι κοινωνικές ανισότητες, το αδιαφανές και αναποτελεσματικό κράτος, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.

Αποτέλεσμα αυτής της πορείας ιδιαίτερα από το 2004 και μετά ήταν να κλείσει το 2009 με ένα έλλειμμα15,6% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι η χώρα μας θα χρειαζόταν πλέον 35 περίπου δις ευρώ το χρόνο να δανείζεται για να καλύπτει τις ανάγκες της.

Ακολούθησαν τα επώδυνα μέτρα του 2010 με μειώσεις μισθών, περικοπή των συντάξεων, μείωση γενικότερα του εισοδήματος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, την αύξηση των έμμεσων φόρων και μία βαθειά ύφεση που οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας, στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, ο κάθε πολίτης, το κάθε νοικοκυριό βιώνει χωρίς καμία αμφιβολία το δικό του Γολγοθά, της αδυναμίας να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και της ανασφάλειας για το αύριο.

Φίλες και φίλοι,
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα ούτε είναι εύκολες οι απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που κάθε μέρα τίθενται από τον εργαζόμενο, τον επαγγελματία, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον κάθε πολίτη.

Κρίσιμα ερωτήματα όπως:
Θα τα βγάλουμε πέρα;
Θα πιάσουν τόπο οι θυσίες μας ή θα χρεοκοπήσουμε;
Κατανέμονται δίκαια τα βάρη σε αυτή τη προσπάθεια;
Γιατί πρέπει να πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι;
Πότε θα βγούμε από αυτή την κρίση;
Γιατί δεν προχωράμε συντομότερα την ανάπτυξη;
Η αγορά έχει στεγνώσει, γιατί δεν διασφαλίζουμε ρευστότητα στις επιχειρήσεις, γιατί στηρίζουμε τις τράπεζες;
Τι κάνουμε με την ανεργία;
Τι κάνουμε με τα ταμεία και τις συντάξεις;

Οι ψηφοφόροι μας είναι απογοητευμένοι. Γιατί λέγαμε άλλα πριν τις εκλογές και κάνουμε άλλα μετά;
Για να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η νέα δραματική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στη χώρα μας μετά την έλευση της κρίσης και ποιο ήταν το διακύβευμα από τις αρχές του 2010. Ποιο είναι το διακύβευμα και σήμερα.

Εάν επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις με την πραγματικότητα του χθες θα έχουμε αποτύχει.
Αυτό που γνωρίζαμε πριν τις εκλογές του 2009 ήταν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. έκρυβε την αλήθεια σε σχέση με το έλλειμμα και την πορεία της οικονομίας.

Θα θυμίσω ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2009 η Κυβέρνηση της ΝΔ μιλούσε για έλλειμμα 6%.
Αυτό εάν ήταν πραγματικότητα δεν θα μιλούσαμε για πρόβλημα.

Θα θυμίσω ότι όσο πλησιάζαμε στις εκλογές οι εκτιμήσεις μιλούσαν για διψήφιο νούμερο και οι πιο απαισιόδοξες για 10-12% περίπου, και αυτό ήταν άλλου μεγέθους πρόβλημα. Όμως το έλλειμμα τελικά, απεδείχθη ότι ήταν πολύ μεγαλύτερο στο 15,6%.

Μετά την εξέλιξη αυτή και με δεδομένες πλέον τις συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την χρεωκοπία μας.

Αυτοί που μέχρι τότε μας δάνειζαν έκλεισαν τις στρόφιγγες και ανέβασαν σε απαγορευτικά επίπεδα τα επιτόκια.
Την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε ένα κλίμα εχθρικό για τη χώρα μας.

Οι Έλληνες μας κοροϊδεύουν

Οι Έλληνες μας εξαπάτησαν

και δεν ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους εάν ήταν άλλη κυβέρνηση που μας οδήγησε σε αυτή την δραματική κατάσταση.
Οι άλλοι λαοί και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν βλέπουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, βλέπουν την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Έπρεπε λοιπόν να αποφασίσουμε χρεωκοπία ή αγώνα για τη σωτηρία.

Είπαν μερικοί τότε και εξακολουθούν να το λένε δυστυχώς και σήμερα, καλύτερα να χρεοκοπήσουμε, χωρίς να γνωρίζουν ότι χρεωκοπία δεν σημαίνει ότι απλά σταματάς να πληρώνεις τους δανειστές σου, σημαίνει στάση πληρωμών, στους μισθούς και στις συντάξεις σημαίνει να μην μπορείς να προμηθευτείς βασικά προϊόντα και αγαθά όπως το πετρέλαιο, το φάρμακο, είδη πρώτης ανάγκης που δεν παράγει η χώρα μας. Σημαίνει συνθήκες κατοχής όπως αυτές που θυμούνται οι παλαιότεροι.

Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της προσπάθειας για τη σωτηρία της πατρίδας και αποτρέψαμε την χρεωκοπία.
Αυτό είναι το πιο μεγάλο επίτευγμα ιστορικής σημασίας για την προοπτική της χώρας, επιλογή της Κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του Πρωθυπουργού μας Γιώργου Παπανδρέου. Χωρίς αυτό σήμερα θα βρισκόμαστε στο απόλυτο χάος.
Δημιουργήθηκε με δική μας πρωτοβουλία, με ένα διαρκή και επίπονο αγώνα του Γιώργου Παπανδρέου, ο μηχανισμός στήριξης που οδήγησε στο αποτέλεσμα της διασφάλισης 110 δις ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης που υπήρξε ποτέ.

Ένα ποσό που κατά τα 2/3 και πλέον, το πληρώνουν οι λαοί των κρατών-μελών της Ε.Ε και το υπόλοιπο το Δ.Ν.Τ.
Αναλάβαμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι αυτής της στήριξης και οι υποχρεώσεις αυτές συνδέονται με τη μείωση του ελλείμματος που ούτως ή άλλως δεν μπορεί παρά να είναι στόχος κάθε χώρας.
Είναι όμως άλλο πράγμα να ξεκινάς αυτή τη προσπάθεια από το 10-12% του ΑΕΠ, όπως όλοι πιστεύαμε και άλλο από το 15,6%.

Πέντε μονάδες παραπάνω έλλειμμα στο ΑΕΠ σημαίνει ότι πρέπει να περικόψεις κατά 12 δις ευρώ περισσότερο τις δαπάνες σου μέσα σε ένα χρόνο, και αυτό έγινε το 2010 με μέτρα και άδικα και επώδυνα αλλά αναγκαία για να αντιστραφεί η πορεία.

Μπορούσαμε λένε πολλοί να διαπραγματευτούμε καλύτερους όρους στο μνημόνιο. Άλλοι θεωρούν ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο. Να δούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, μέχρι που ήρθε η απάντηση από τις ίδιες τις χώρες αυτές με την ένταξη τους στον μηχανισμό.

Έχετε την εντύπωση ότι δεν έγινε αυτή η διαπραγμάτευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και κάθε Υπουργό;
Έχω την εμπειρία από την διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Θα ήταν αυτό το ασφαλιστικό εάν δεν υπήρχε διαπραγμάτευση, χωρίς αυτό να σημαίνει «ψευτοτσαμπουκά» αλλά επιχειρήματα και τεκμηρίωση των θέσεων μας. Έτσι φθάσαμε σε έναν ασφαλιστικό νόμο που δεν είχε 40% μείωση στις συντάξεις που δεν είχε περικοπή όλων των συντάξεων χηρείας, που δεν είχε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 κλπ.

Πολλά μπορούμε να λέμε για το μνημόνιο και τα χαρακτηριστικά του.
Η αλήθεια όμως είναι μία. Ότι το μνημόνιο ήρθε σαν αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησε η χώρα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και δεν είναι επιλογή που βασίζεται στην ιδεολογική μας ταυτότητα, ως προς το μέρος που αφορά τη μείωση μισθών και συντάξεων.

Το μνημόνιο έχει ημερομηνία λήξης εφόσον όλοι συνειδητοποιήσουμε ότι το μήνυμα του Πρωθυπουργού «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι πάντοτε επίκαιρο.

Αυτό κάνουμε εδώ και 1,5 χρόνο.

Αλλάζουμε τη χώρα, με μεγάλες δυσκολίες, με μεγάλες αντιστάσεις, με καθυστερήσεις, όμως αλλάζουμε.
Αλλάζουμε τη χώρα και διαμορφώνουμε το νέο Παραγωγικό Μοντέλο στην θέση ενός μοντέλου που έχει καταρρεύσει. Ένα μοντέλο που παρήγαγε ελλείμματα και δημιουργούσε υποχρεώσεις μόνο για δανεικά στα νοικοκυριά και στο κράτος.

Αλλάζουμε τη χώρα στη Διοίκηση και την Οργάνωση του Κράτους, στη θέση ενός Κράτους πελατειακού, σπάταλου και αναποτελεσματικού.

Αλλάζουμε τη χώρα στη λειτουργία των θεσμών με διαφάνεια και λογοδοσία, αντί της αδιαφάνειας και διαφθοράς που πήραν τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Αλλάζουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά ενός κοινωνικού κράτους που σπαταλά πολλά, χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.
Όλα αυτά δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις.

Είναι επιλογές μας προγραμματικές.

Είναι επιλογές της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Πρωθυπουργού,

Είναι προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις μας,

Είναι αλλαγές που εάν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια δεν θα φθάναμε ποτέ στο μνημόνιο, ποτέ στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο γρηγορότερα θα βγούμε από την κρίση.
Είναι όμως προφανές ότι προβλήματα δεκαετιών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε ενάμιση χρόνο.
Έχουμε όμως δώσει δείγματα γραφής από τον Οκτώβριο του 2009 και μέχρι σήμερα.

Πρέπει όμως σε αυτή τη πορεία να αλλάξουμε και εμείς, να αλλάξουμε πρακτικές και αντιλήψεις.

Όσο περισσότερο συμβάλλουμε στη προσπάθεια, τόσο θα αφήνουμε πίσω τις θυσίες. Έτσι θα πιάσουν τόπο οι θυσίες.

Δεν είμαι από αυτούς που έχουν μάθει να μηδενίζουν και να διαγράφουν την πορεία μας ως ΠΑΣΟΚ αλλά και ως χώρας συνολικά.

Η μεταπολιτευτική περίοδος είχε πολλά θετικά για τη χώρα μας με καθοριστική τη συμβολή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Θεμελιώθηκε το δημοκρατικό μας πολίτευμα και το κοινωνικό κράτος

Έγινε η πρώτη δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος

Μπήκαμε στην ζώνη του ευρώ για να μπορούμε σήμερα να δίνουμε τις μάχες με την στήριξη και των άλλων χωρών
Το 2004 παραδώσαμε την Κυβέρνηση στη Ν.Δ. με μία Ελλάδα, σεβαστή και ισχυρή στη Διεθνή Κοινότητα
Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι έχουμε και εμείς σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε αρνητικά φαινόμενα και πρακτικές που αναπτύχθηκαν αυτή τη περίοδο.

Είμαστε συνυπεύθυνοι για το χάλι της Δημόσιας Διοίκησης και της κρατικής μηχανής, για την οποία δεν είναι ο εργαζόμενος που τη δημιούργησε. Είναι η αποτύπωση της αντίληψης και της πρακτικής του συνόλου του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος της χώρας.

Αδιαφάνεια,

Πελατειακές σχέσεις,

Αναποτελεσματικότητα.

Είμαστε συνυπεύθυνοι γιατί οι γενιές της μεταπολίτευσης μεγάλωσαν μέσα σε ένα αξιακό μοντέλο, όπου το πρότυπο ήταν ο φοροφυγάς, ο καταφερτζής, ο έχων τα «κονέ» του και τις άκρες του.

Ο νέος που υπηρετεί τη θητεία του στο Πεντάγωνο, ο επιχειρηματίας που φτιάχνεται σε 2-3 χρόνια, ο γιατρός του ΕΣΥ που έχει τα εκατομμύρια καταθέσεις και άλλα πολλά.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα του λογαριασμού.

Τώρα ήρθε ή ώρα των μεγάλων τομών και αλλαγών.

Τώρα ο λαός, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ο επαγγελματίας, περιμένει από εμάς να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, να δώσουμε ξανά όραμα και ελπίδα για τη χώρα.

Στον Γιώργο Παπανδρέου και στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έλαχε ο κλήρος να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να την οδηγήσει ξανά στην ανάπτυξη και παρά τις δυσκολίες κάναμε και κάνουμε πολλά.

Από ένα πελατειακό σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, περάσαμε σε ένα πλήρως αντικειμενικό σύστημα μέσα από το ΑΣΕΠ για όλες τις προσλήψεις.

Από ένα σύστημα αδιαφάνειας που έδινε τη δυνατότητα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, περάσαμε σε μία πλήρη διαφάνεια ακόμα και για το τελευταίο ευρώ που ξοδεύεται.

Από ένα καθεστώς ατιμωρησίας, περνάμε σε ένα νέο νόμο για την ευθύνη Υπουργών, σε νέο αυστηρό έλεγχο των πόθεν έσχες, σε επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης.

Από ένα φορολογικό σύστημα που επιβαρύνει κυρίως το μισθό και τη σύνταξη, την μικρή και τη μεσαία περιουσία, περάσαμε στην αύξηση της φορολογίας για τα κέρδη των επιχειρήσεων, στον έλεγχο των offshore εταιρειών, στην φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Από ένα σύστημα που το Δημόσιο με όλες του τις δομές πλήρωνε χωρίς καμία παρακολούθηση, περάσαμε από τις αρχές του χρόνου σε ένα σύστημα πλήρους καταγραφής και παρακολούθησης των πληρωμών σε μηνιαία βάση.
Από ένα χάος που επικρατούσε και δεν γνωρίζαμε του Δημοσίους Υπαλλήλους και τους συνταξιούχους των ταμείων, περάσαμε και περνάμε σε μία πλήρη απογραφή ώστε να γνωρίζουμε τι πληρώνουμε και για ποιους.

Από ένα δημόσιο μαζί με τα Ταμεία που πλήρωνε για φάρμακο όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με ετήσιες αυξήσεις κοντά στο 20%, περάσαμε σε μείωση της σπατάλης κατά 1,1 δις ευρώ μόνο για το 2010.

Από την αδιαφάνεια και την άνευ όρων δανειοδότηση επιχειρήσεων που έπαιρναν τα χρήματα και μετακόμιζαν στις διπλανές χώρες, περάσαμε σε στοχευμένες επιδοτήσεις με προϋπόθεση την διασφάλιση θέσεων εργασίας.
Κάναμε και κάνουμε πολλά. Κάνουμε και λάθη, υπάρχουν καθυστερήσεις, μπορούσαν να γίνουν περισσότερα.
Όμως η χώρα βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε τη δύσκολη προσπάθεια με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Την Παρασκευή πριν από τρείς ημέρες συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το πενταετές πρόγραμμα, ο νέος Οδικός Χάρτης που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για την έξοδο από την κρίση και την αλλαγή πορείας από την ύφεση, στην ανάπτυξη και την προοπτική.

Είναι ένα νέο εθνικό σχέδιο και καλούμε όλους όσους έχουν προτάσεις και ιδέες να τις καταθέσουν. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη χώρα αυτή κυβερνητικό πρόγραμμα πενταετίας με πολύ συγκεκριμένα βήματα, στόχους και μέτρα.

Είναι ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με ανάπτυξη και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Δημοσιονομικής προσαρμογής γιατί θα πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα από το 10% που είναι σήμερα στο 1% του ΑΕΠ.
Αυτό είναι προϋπόθεση για να φύγει η χώρα από την επιτήρηση, για να βγει στις αγορές χωρίς να χρειάζεται δανεικά κάθε χρόνο για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Ανάπτυξης γιατί χωρίς ανάπτυξη καμία χώρα δεν μπορεί να έχει προοπτική, έσοδα, απασχόληση, υγεία, οικονομία.
Μία ανάπτυξη που δεν έρχεται με ένα κουμπί, με το άνοιγμα ενός διακόπτη.

Δημιουργούμε και αυτό είναι το προαπαιτούμενο μίας υγιούς ανάπτυξης, το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας που στηρίζεται στην καινοτομία, στην γεωγραφική μας θέση, στον φυσικό μας πλούτο στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Ένα πρόγραμμα που αναπόσπαστο μέρος του είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κρίση έχει πλήξει ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού που σήμερα αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, στερούνται βασικά αγαθά, αγωνιούν για το αύριο, νοιώθουν απελπισμένοι και αβοήθητοι. Θέλω να σταθώ ειδικότερα στο τι σημαίνει αυτό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο έχει αναλάβει να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή με 6,7 δις ευρώ από το 2011 μέχρι το 2015.

Το 2010 το Υπουργείο Εργασίας, ανέλαβε την υποχρέωση να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 δις ευρώ. Καταφέραμε να πετύχουμε μείωση κατά 3,5 δις ευρώ, με το 1 δις ευρώ να προέρχεται από την περικοπή των δώρων στις συντάξεις και τα υπόλοιπα από την μείωση της δαπάνης για το φάρμακο, από λειτουργικές δαπάνες από την μείωση της ανασφάλιστης εργασίας και την άντληση εσόδων από την είσπραξη παλαιότερων οφειλών.

Αναλάβαμε το 2010 με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις σημερινές και επόμενες γενιές, τη νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να θέσουμε τις βάσεις ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. Παραλάβαμε τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την Κυβέρνηση της Ν.Δ σε κατάσταση αποσύνθεσης, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Σήμερα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρά τις επιπτώσεις που υπάρχουν στα έσοδα από την αύξηση της ανεργίας και τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, έχουμε θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και συνεχίζουμε την προσπάθεια για διασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας των ταμείων και της δυνατότητας τους να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους.

Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κάνουμε παραπέρα βήματα για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε με την πρώτη ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και αδικίες που δημιουργήθηκαν στην ανάγκη μια βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν προβλέπεται μείωση των συντάξεων, αντίθετα η πρόβλεψη είναι για αύξηση της δαπάνης λόγω της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων. Η μόνη μείωση που προβλέπεται αφορά στις επικουρικές συντάξεις μέχρι το 2015 κατά 5-6% και αυτή η μείωση θα προέλθει από την αναπροσαρμογή των συντάξεων για επικουρικά ταμεία στα οποία υπάρχουν υψηλές συντάξεις και ταυτόχρονα παρουσιάζονται ελλείμματα.
Επίσης, δεν προβλέπεται μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Το αντίθετο θα υπάρξει αύξηση αφού για ενάμισι χρόνο ακόμα η ανεργία θα είναι σε υψηλά επίπεδα.

Το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την επίτευξη του στόχου στηρίζεται στη βελτίωση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών στον τομέα του φαρμάκου και των παρόχων υγείας.

Αδυνατούμε να αποδεχτούμε τη διατήρηση της ανασφάλιστης εργασίας στο 26% του ενεργού πληθυσμού.
Αδυνατούμε να συνεχίσουμε μια πρακτική που έχει οδηγήσει τον έναν στους τρεις ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ και τον 1 στους 4 επιχειρηματίες να μην πληρώνουν τις εισφορές τους στα ταμεία. Αναγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά και στην οικονομία γενικότερα.

Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε μία γενναία ρύθμιση με βάση την οποία στηριζόμαστε στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και ενός μικρού μέρους από τα οφειλόμενα τα οποία παγώνουν στο επίπεδο που έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του 2010.

Παράλληλα, ενεργοποιούμε την εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για όσους και μετά από τη ρύθμιση αυτή εξακολουθούν να είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Στοχεύουμε στη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας από το 26% στο 12% μέσα σε μία πενταετία. Ήδη τον πρώτο χρόνο έχει μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες περίπου.

Μειώνουμε τις δαπάνες για φάρμακο και τις άλλες δαπάνες υγείας κατά 3 δις ευρώ σε σχέση με το 2009, με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης και όχι των παροχών. Ήδη το 2010 ήταν ο πρώτος χρόνος που πετύχαμε μείωση της δαπάνης αυτής κατά 1,077 δις ευρώ. Με την οριζόντια μείωση της τιμής του φαρμάκου, με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που επεκτείνεται σε όλα τα ταμεία.

Με την οριζόντια μείωση των τιμών σε όλα τα ταμεία για μία μεγάλη σειρά υλικών, θεραπευτικών μέσων και ιατρικών πράξεων.

Μειώνουμε τις δαπάνες μέσα από τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τις προνοιακές παροχές.

Εξορθολογισμός δεν σημαίνει ότι θα κόψουμε το ΕΚΑΣ, αλλά ότι θα δίνεται το επίδομα αυτό σε περισσότερους χαμηλοσυνταξιούχους και όχι σε εκείνους που έχουν δεκάδες χιλιάδες εισοδήματα από επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητες.

Εξορθολογισμός σημαίνει να σέβεσαι τον οικονομικό μετανάστη και τα δικαιώματα του, αλλά παράλληλα να μην επιτρέπεις φαινόμενα καταστρατήγησης που οδηγούν στο να καταβάλουμε συντάξεις 500 ή 600 ευρώ με ένα χρόνο δουλειάς στην Ελλάδα.

Εξορθολογισμός σημαίνει να έχεις ενιαίο κέντρο ελέγχου και πιστοποίησης της αναπηρίας και εθνικό μητρώο αναπήρων και αυτό κάνουμε. Για να περιορίσουμε τις δαπάνες από όσους καταστρατηγείται σήμερα το καθεστώς αναπηρίας με χιλιάδες αναπήρους μαϊμούδες και να ενισχύσουμε τον πραγματικά ανάπηρο.

Εξορθολογιμός είναι να παίρνει το επίδομα ανεργίας ο πραγματικά άνεργος και όχι ο εργαζόμενος με μαύρη εργασία και αυτό κάνουμε μέσα από το ενιαίο μηχανογραφικό κέντρο που δημιουργούμε για ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, έχουμε την υποχρέωση σε αυτές τις δύσκολες ώρες να βρούμε μέτρα και πολιτικές ανακούφισης των συνανθρώπων μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και αυτοί είναι πρώτα και κύρια οι άνεργοι και οι οικογένειες τους.

Σε μία χώρα με βαθιά ύφεση παράγεται ανεργία και αυτό είναι γνωστό σε όλους.
Για το λόγο αυτό σχεδιάσαμε και υλοποιούμε από τον Μάιο του 2010, μέσα από τον ΟΑΕΔ ενεργητικές πολιτικές για την διατήρηση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι μας ότι οι θέσεις εργασίας είναι συνάρτηση της ανάπτυξης, ωστόσο θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που είχαμε και έχουμε για να βάλουμε ανάχωμα στο μέγεθος της αύξησης και της ανεργίας.

Με τα 27 στοχευμένα προγράμματα που ήδη υλοποιούνται βεβαίως δεν καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία, θα ήταν όμως σήμερα στο 18% αντί για 15% χωρίς αυτά τα προγράμματα.

Από τον επόμενο μήνα ενισχύονται τα προγράμματα αυτά:

Με το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας για 55.000 ανέργους

Με τα τοπικά στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης

Με την θεσμοθέτηση του πλαισίου και τη λειτουργία των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας

Δημιουργούμε ασπίδα προστασίας για όλους τους ανέργους και άλλες ευπαθείς ομάδες με την ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη:

Για τον άνεργο

Για τον εργαζόμενο που δεν συμπληρώνει τα 80 ένσημα που απαιτούνται από το ΙΚΑ.

Για τον ελεύθερο επαγγελματία, τον βιοτέχνη, τον έμπορο που διέκοψε την επαγγελματική του δραστηριότητα
Προχωρήσαμε στην ψήφιση και τώρα βρισκόμαστε στην πορεία υλοποίησης του νέου νόμου για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα παροχής υπηρεσιών της υγείας. Θέτουμε τις βάσεις της Ενιαίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που γίνεται με καθυστέρηση 30 περίπου ετών στη χώρα μας.

Περιορίζουμε τη σπατάλη, αξιοποιούμε τους πόρους και δημιουργούμε υπηρεσίες ποιότητας για όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του Δημοσίου του ΟΑΕΕ.

Δώσαμε το πρώτο δείγμα γραφής του τι σημαίνει η ενιαία πρωτοβάθμια υγεία με τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να εξυπηρετούνται και από άλλους γιατρούς για να πάψουν οι ουρές, για να έχει ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος άμεση πρόσβαση στο γιατρό, στα φάρμακα, στις εξετάσεις.

Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι μεν αναγκαία, αλλά δεν αρκούν από μόνα τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η ύφεση και η πραγματική κατάσταση στην οικονομία και εδώ χρειαζόμαστε το εργαλείο της ανάπτυξης, χρειαζόμαστε την επανεκκίνηση στην πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις, χρειαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή και την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι το κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα είναι η ανάπτυξη.

Μια ανάπτυξη βιώσιμη η οποία δεν επιτυγχάνεται με εξαγγελίες ακόμη και με την ψήφιση νόμων.
Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και συνέργια όλων των Υπουργείων και σε αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε σήμερα.

Ανατρέπουμε διαδικασίες και πρακτικές που δημιουργούν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα

Με τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης μιας επιχείρησης σε μια ημέρα

Με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων

Με την υλοποίηση ταχύτατων διαδικασιών για τις μεγάλες επενδύσεις αξιοποιώντας και την εμπειρία των Ολυμπιακών αγώνων

Με την κατάργηση από το 2012 του κώδικα βιβλίων και στοιχείων

Με την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες

Με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Ενισχύουμε τη ρευστότητα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία:

Με το νέο επενδυτικό νόμο που υπακούει στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας

Με τη δημιουργία του εθνικού ταμείου για την επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη που ενεργοποιείται έως τα μέσα του 2011 για να εξασφαλίσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Με τη διευκόλυνση των εξαγωγών και τον εκσυγχρονισμό του εξαγωγικού εμπορίου.

Αλλάζουμε την ποιότητα και το περιεχόμενο στην εκπαίδευση έτσι ώστε το ανθρώπινο κεφάλαιο να αποτελέσει παράγοντα επιτάχυνσης της πορείας προς το μέλλον.

Δημιουργούμε ΔΕΚΟ που παράγουν ποιοτικές υπηρεσίες και όχι ελλείμματα , με μείωση των δαπανών με ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, με αύξηση των εσόδων και σωστή διαχείριση.

Εφαρμόζουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να αυξήσουμε το μερίδιο Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με επενδύσεις ύψους 40 δις. ευρώ και πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Προωθούμε και διευκολύνουμε τις επενδύσεις και τις πρωτοβουλίες για ποιοτικό τουρισμό.

Ενεργοποιούμε πρόγραμμα αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου εδώ και 10 χρόνια πρώην αεροδρομίου του ελληνικού.

Αλλάζουμε το μοντέλο ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα και προσανατολιζόμαστε σε προϊόντα ποιότητας και ποικιλίας που θα είναι σε πολλές περιπτώσεις μοναδικά και αναγνωρισμένα στις διεθνείς αγορές.

Επιταχύνουμε τα προγράμματα για την απορρόφηση και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με στόχο να έχουμε απορροφήσει μέχρι το τέλος του 2011 5 δις. ευρώ από 700 εκ. ευρώ που απορροφήθηκαν την περίοδο 2007-2009.

Αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικό τρόπο έτσι ώστε να έχουμε μέχρι το 2013 έσοδα 15 δις. ευρώ.

Όλη αυτή η προσπάθεια που αποτυπώνεται στο πενταετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι βέβαια από τη μια μεριά μια αυτονόητη προσπάθεια για την αποκατάσταση της διαφάνειας της χρηστής διαχείρισης και της διασφάλισης ποιοτικών υπηρεσιών και αγαθών.

Από την άλλη πλευρά όμως αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας μας προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Είναι προφανές ότι σε αυτή την πορεία απέναντι μας έχουμε τα μεγάλα προβλήματα. Μία αποτυχία δεν θα είναι αποτυχία της Κυβέρνησης, δεν θα είναι αποτυχία του ΠΑΣΟΚ, θα είναι αποτυχία της χώρας.

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις!
Η ηγεσία της ΝΔ έχει ταυτιστεί με τη δημαγωγία και το λαϊκισμό και στερείται υπευθυνότητας αλλά και διάθεσης στοιχειώδους αυτοκριτικής για την κατάσταση που μας κληρονόμησε.

Τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς επιμένουν σε μία αντί-ΠΑΣΟΚ λογική και ποντάρουν στην αποτυχία για να διατηρήσουν ή να κερδίσουν μερικούς ψηφοφόρους.

Αυτό λοιπόν, το δύσκολο δρόμο θα τον διανύσουμε μόνοι μας και για να επιτύχουμε θα πρέπει να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την μεγάλη προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας.

Υπάρχει διέξοδος και ελπίδα εάν συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και κινηθούμε με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και αποτελεσματικότητα στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Για να κατανεμηθούν δίκαια τα βάρη αυτής της προσπάθειας.

Για να βάλουμε τέλος στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά

Για να οικοδομήσουμε ένα κράτος Πρόνοιας που παρέχει ασφάλεια και σιγουριά στον πολίτη

Για να οδηγήσουμε ξανά τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, που θα βασίζεται σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής

Για να μπορούμε να αποφασίζουμε ξανά χωρίς επιτήρηση και δανειστές, τις τύχες της χώρας μας.
Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός για μας.

Η σωτηρία της πατρίδας μας αποτελεί μονόδρομο και θα τα καταφέρουμε με σκληρή δουλειά δίνοντας ο καθένας τον καλύτερο του εαυτό σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια με τον Γιώργο Παπανδρέου στο τιμόνι της χώρας και το ΠΑΣΟΚ πρωτοπόρο σε αυτό τον πατριωτικό αγώνα, μαζί με την κοινωνία και το λαό μας, μαζί με τους νέους και τις νέες για να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα».