Ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές, τα κρούσματα μεταλλάξεων που έχουν επιβεβαιωθεί και στη χώρα μας με τους ειδικούς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορονοϊού.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί η εικόνα στην Αττική, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως o δείκτης Rt (αριθμός αναπαραγωγής) αυξήθηκε στο 1,01 στο λεκανοπέδιο, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα στο 1,10. Είναι ενδεικτικό ότι από την προπερασμένη Παρασκευή μέχρι και την περασμένη καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και στο επίκεντρο βρέθηκε το πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα. Το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50 – 80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική έως την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547. Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Οι μεταλλάξεις και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Την Κυριακή ανακοινώθηκε πως συνολικά 174 κρούσματα μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 173 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη και ένα στην νοτιοαφρικανική. Το τελευταίο αφορά σε 36χρονο διάκονο από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο και δεύτερου κρούσματος, καθώς ένας ιερέας που αποτελεί στενή επαφή του, είναι θετικός στον κορονοϊό.

Την περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021, εντοπίστηκαν 107 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, σε: ⋅80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία) ⋅14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα) ⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά) ⋅1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα) ⋅1 από την Πιερία (από την κοινότητα).

Σημειώνεται ότι ειδικά στην περίπτωση της Πάτρας, τα 11 κρούσματα αφορούν σε εργαζόμενους (νοσηλευτές και γιατρούς) στην παθολογική κλινική νοσοκομείου.

Στο θέμα αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, χαρακτηρίζοντας ως «δυσάρεστη έκπληξη» την ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού, στον «Άγιο Ανδρέα»της Πάτρας, λέγοντας πως οι θετικοί εργαζόμενοι, είναι κυρίως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δεν είχε εμβολιαστεί.

Αναφερόμενη γενικότερα στο ζήτημα των μεταλλάξεων του κορονοϊού και το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια, που έχουν αναπτυχθεί, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον πανικό για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού σε σχέση με τον εμβολιασμό. «Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος αριθμός των αντισωμάτων» τόνισε και προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία. «Δεν κάναμε καλά- καλά τη δεύτερη δόση και τρέχουμε για να δούμε τι θα γίνει με την τρίτη εάν και εφόσον χρειαστεί» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Νομίζω ότι με αυτά τα εμβόλια που έχουμε θα επιτύχουμε σημαντική ανοσία. Εάν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία ίσως θα χρειαστεί μία τρίτη δόση, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη» εξήγησε και είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν συμβεί μια φοβερή μετάλλαξη ώστε ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.

Σε άλλο σημείο, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως «εκείνο βέβαια που είναι γνωστό είναι ότι το βρετανικό στέλεχος χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όχι από βαρύτητα κλινικής έκθεσης της νόσου. Η μεταδοτικότητα όμως, είναι αρκετή για να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και κατ’ επέκταση να αυξήσει και την θνητότητα. Τώρα, το βραζιλιάνικο ούτε που έχει έρθει στη χώρα μας, ούτε ακριβώς ξέρουμε ποια είναι η σχέση του και τι αντισώματα και in vitro μπορούνε να ελεγχθούνε και να δούμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως “να αρχίσω και εγώ από τις μεταλλάξεις και να πω, για να καθησυχάσουμε τον κόσμο, ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια λειτουργούν και καλύπτουν τις μεταλλάξεις. Άρα να γίνει ξεκάθαρο αυτό σε όλους τους πολίτες”.

Μόσιαλος: Με ανησυχούν οι μεταλλάξεις – Κρίσιμη η κατάσταση αν ξεφύγει κάποιο από τα νέα στελέχη κορονοϊού

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη διασπορά των νέων μεταλλάξεων κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην προστασία των εμβολίων από τα νέα στελέχη αλλά και στο πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας.

«Δεν είμαστε ακόμα στο τρίτο κύμα, ακόμα προσπαθούμε να σταθεροποιηθούμε στο δεύτερο κύμα. Η Ελλάδα μάλιστα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι σε πιο ευνοϊκή θέση σε σχέση με τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων, επομένως είναι ακόμα πρόωρο να μιλήσουμε για τρίτο κύμα» επισήμανε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Μην πάμε ακόμα σε μία συζήτηση για νέα πιο αυστηρά μέτρα τόσο σύντομα. Αν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που προκαλεί πίεση τότε τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, είπε ότι θα είναι η κατάσταση πιο κρίσιμη αν ξεφύγει κάποιο από τα νέα στελέχη.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι να γίνει μεγάλη διασπορά του στελέχους από την Αγγλία και κατά δεύτερον της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής» τόνισε ο καθηγητής.

Τα εμβόλια των Pfizer/BionTech και Moderna που κυκλοφορούν στη χώρα μας καλύπτουν και τις μεταλλάξεις.

Αναφορικά με τα περιστατικά επαναμόλυνσης, είπε πως υπάρχει η δυνατότητα επαναμόλυνσης με τα νέα στελέχη. «Χρειάζεται προσοχή να μην έχουμε διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Πάντως, όπως σημείωσε, όσο πιο πολλοί εμβολιαστούν στην Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα μειώνεται το πρόβλημα γιατί θα υπάρχει κάποια μορφή προστασίας.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς στη χώρα, είπε πως με βάσει τις ποσότητες εμβολίων που έχουμε πάρει, έχουμε τρέξει το πρόγραμμα εμβολιασμών πολύ πιο γρήγορα από άλλες αναπτυγμένες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ολλανδία όπου δεν έχουν κάνει τίποτα σε σχέση με τη χώρα μας.

«Όταν αρχίσουν να φτάνουν οι ποσότητες των εμβολίων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με δεδομένο ότι οι εταιρείες κρατήσουν τις συμβολαιακές τους υποχρεώσεις τότε οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα προχωρήσουν ικανοποιητικά» ανέφερε.

Σύψας για μεταλλάξεις: Ξαναγυρνάμε στην εποχή Γουχάν

«Αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε πλέον στην εποχή των μεταλλάξεων» προειδοποίησε ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικού lockdown για να σπάσει η πανδημία εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. «Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας» περιέγραψε.

Ερωτηθείς αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, αναφερόμενος στην βρετανική και νοτιοαφρικανική δήλωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις – παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο όπως σημείωσε – ότι είναι περισσότερο μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις ο ίδιος είπε πως δυστυχώς ειδικά για την νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά. «Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο» επεσήμανε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με τον κανονικό κορονοϊό να ξανανοσήσουν με κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις δήλωσε πως δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία. «Οπότε στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό. Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κορονοϊός: 543 κρούσματα χθες 1/2 – 33 νέοι θάνατοι, 248 οι διασωληνωμένοι

ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (1/2) 543 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 33 . Στους 248 οι διασωληνωμένοι στη χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 543 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 157495, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5968 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49417 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

248 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 182 (73.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5829 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3427 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα η Αττική έχει 260 νέες μολύνσεις, συν 5 από τα νησιά, ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει 39 νέα κρούσματα.

Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική

 • Ανατολική Αττική 39
 • Βόρειος Τομέας Αθηνών 32
 • Δυτική Αττική 14
 • Δυτικός Τομέας Αθηνών 46
 • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 64
 • Νότιος Τομέας Αθηνών 24
 • Πειραιάς 41
 • Νήσοι 5

Η γεωγραφική κατανομή στην υπόλοιπη χώρα

 • 39 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
 • 43 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας  
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
 • 29 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
 • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
 • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε.Καβάλας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε . Κερκύρας
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε  Κοζάνης
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
 • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου   
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε.Μυκόνου
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε.Νάξου
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων
 • 41 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε.Πέλλας
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε Σάμου
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων
 • 17 κρούσματα υπό διερεύνηση
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.