Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει να πληρώσει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο της Ένωσης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η τιμή, η οποία είναι εμπιστευτική και διαπραγματεύτηκε για συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, είναι ελάχιστα μικρότερη από τα 19,50 δολάρια ανά δόση που έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν οι ΗΠΑ για τις πρώτες 100 εκατομμύρια δόσης του ίδιου εμβολίου, αναφέρει το πρακτορείο.

Το έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφότου η ΕΕ ανακοί8νωσε τη συμφωνία με τις Pfizer και BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αναφορικά με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer, μετά το «πράσινο φως» που έχει δοθεί από αρκετές χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, για τη χρήση του.

Την Πέμπτη, η Βελγίδα υφυπουργός αρμόδια για τον Προϋπολογισμό Έβα Ντε Μπλέκερ ανάρτησε στο Twitter έναν πίνακα με τις τιμές που θα κατέβαλλε το Βέλγιο σε φαρμακευτικές εταιρίες για τα εμβόλιά τους κατά της COVID-19. Λίγο μετά τη δημοσίευση, απέσυρε την ανάρτηση.

Σε εκείνο τον πίνακα, το εμβόλιο της Pfizer φαινόταν να κοστίζει στο Βέλγιο 12 ευρώ (14,6 δολάρια) ανά δόση, οδηγώντας πολλούς να πιστέψουν ότι αυτή ήταν η συνολική τιμή που συμφωνήθηκε από την ΕΕ. Άλλα εμβόλια στον πίνακα επίσης εμφανίζονταν με τιμές χαμηλότερες από αυτές που αποκάλυψαν ευρωπαϊκές πηγές.

Εκπρόσωπος της Ντε Μπλέκερ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σήμερα, επικαλούμενος λόγους εμπιστευτικότητας, αλλά παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της υφυπουργού στο βελγικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Σε εκείνη τη δημόσια ακρόαση, η Ντε Μπλέκερ δήλωσε οι προϋπολογισθείσες τιμές του Βελγίου δεν ήταν οι συνολικές.

Βάσει των ευρωπαϊκών συμφωνιών προαγοράς για τα εμβόλια της COVID-19, το ευρωπαϊκό μπλοκ συμφωνεί σε προκαταβολικές πληρωμές με τις εταιρίες προκειμένου να εξασφαλίσει δόσεις πριν αυτά εγκριθούν. Μετά τις σχετικές εγκρίσεις, οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να καταβάλουν το υπόλοιπο ποσό για να αγοράσουν τις δόσεις για τις οποίες έχει γίνει κράτηση.

Η ΕΕ δεν έχει αποκαλύψει την προκαταβολή πληρωμής που συμφώνησε με την Pfizer. Ωστόσο, ανέφερε τον Οκτώβριο ότι πλήρωσε περίπου 1 δισεκ. ευρώ σε προκαταβολές στις AstraZeneca, Sanofi και Johnson & Johnson για τα εμβόλιά τους, ενώ επιπλέον ποσό 1,45 δισεκ. ευρώ προϋπολογίστηκε για προκαταβολικές πληρωμές προς τις Pfizer-BioNTech, Moderna και CureVac. Έκτοτε κατέληξε σε συμφωνίες προμήθειας και με τις έξι εταιρίες και διαπραγματεύεται μια έβδομη συμφωνία με την Novavax.

Στο μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την έλευση των εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και την έναρξη – εκτός απροόπτου- του εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.

Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επιχείρηση «Ελευθερία», δηλαδή τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού της χώρας, προκειμένου να υψωθεί ένα τείχος ανοσίας και να μπει οριστικό τέλος στη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Έμφαση δίνεται σε πρώτη φάση στις ομάδες προτεραιοποίησης, δηλαδή τους υγειονομικούς και τους άνω των 65, οι οποίοι πρέπει να εμβολιαστούν με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.