Στα λόγια, η Τουρκία απέχει λίγο από το να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα. Προκλητικές δηλώσεις και ρητορική μίσους από την ανώτατη αρχή της χώρας, μέχρι τον τελευταίο αναλυτή που προπαγανδίζει στις τηλεοπτικές εκπομπές. Τις τελευταίες ημέρες, άρθρο του Politico, ανέφερε πως ο Ερντογάν θα σχεδιάσει πόλεμο με την Ελλάδα με σκοπό να γαντζωθεί στην εξουσία, που βάσει δημοσκοπήσεων, φαίνεται να χάνει. Ένα σενάριο ρεαλιστικό ή κινείται στη σφαίρα της φαντασίας;

Συναντήσαμε τον Ιωάννη Εγκολφόπουλο, αντιναύαρχο εν αποστρατεία, και συζητήσαμε μαζί του για τα ελληνοτουρκικά. «Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει στρατιωτική κίνηση εναντίον της Ελλάδας», λέει στο podcast του Newsbeast ο έμπειρος στρατιωτικός. Και μας εξηγεί το γιατί: «Δεν έχει ούτε τον αριθμό, ούτε τη διαθεσιμότητα των μονάδων – αεροσκαφών και πλοίων, κυρίως λόγω του εμπάργκο που της είχε επιβληθεί από τις δυτικές χώρες. Η διαθεσιμότητα των μάχιμων πιλότων της πολεμικής αεροπορίας τους, έχει πέσει. Παλαιότερα είχαν κληθεί Πακιστανοί να χειρίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη. Τόσο σε επίπεδο χειριστών, όσο και σε επίπεδο επιτελών, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει πολύ χαμηλό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και στο ναυτικό. Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, η οποία, λογικά, θα έπρεπε να έρθει με την πολυδιαφημιζόμενη τεχνολογία που λένε ότι αναπτύσσουν μέσα στην Τουρκία. Επιπλέον, ο Ερντογάν δεν έχει δείξει ότι παίρνει ρίσκο. Αν κηρύξει πόλεμο, και γενική επιστράτευση, όλες αυτές οι μειονότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό θα κάτσουν ήσυχες. Ποιος μπορεί να τα ελέγχει αυτά; Πώς θα πάει να επιτεθεί σε μία χώρα του ΝΑΤΟ, χωρίς να υπάρξουν συνέπειες; Επίσης, οι Τούρκοι, τα τελευταία 100 χρόνια, δεν έχουν πολεμήσει ποτέ εναντίον οργανωμένου-τακτικού στρατού. Αυτά που γίνονται στη Συρία και με τους Κούρδους είναι περισσότερο ανταρτοπόλεμος. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, θα ήταν καταστροφική».

Ο κύριος Εγκολφόπουλος έχει δηλώσει στο παρελθόν, και όχι μία φορά, πως στα Ίμια ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να «τελειώσει» η Ελλάδα με τους Τούρκους. Ποιο είναι το σκεπτικό του; «Εκείνο το βράδυ, όπως ήταν διατεταγμένα τα πλοία γύρω από τα Ίμια, είχαμε το τακτικό πλεονέκτημα», εξηγεί ο αντιναύαρχος, ο οποίος εκείνο το βράδυ ήταν εκεί. «Γύρω-γύρω ήταν τα ελληνικά πλοία και στη μέση είχαν μπει τα τουρκικά. Όλα τα τούρκικα, θα πήγαιναν όλα στον πάτο, από τη στιγμή που ανέβηκαν στο νησί. Πώς το μάθαμε πως ανέβηκαν στο νησί; Μας το επιβεβαίωσαν οι Αμερικάνοι. Αν εκείνη την ώρα χτυπάγαμε τα τουρκικά πλοία, ήμασταν στα όρια της νόμιμης αυτοάμυνας; Ήμασταν», προσθέτει.

Και ποια θα ήταν η επόμενη μέρας μιας τέτοιας κίνησης από μέρους μας; «Δεν υπήρχε πιθανότητα να γίνει παραπέρα πόλεμος. Γιατί; Πρώτον, οι Τούρκοι δεν είχαν ετοιμαστεί να πάνε σε πόλεμο – και το ξέραμε αυτό, όπως ξέραμε και πολλά άλλα. Δεύτερον, εκείνο το βράδυ ήταν τέτοιες οι καιρικές συνθήκες που δεν μπορούσε να σηκωθεί αεροπορία. Στρατός δεν μπορούσε να κινητοποιηθεί. Άρα, θα γινόταν κάτι επί τόπου αλλά αυτή την αντίληψη δεν την είχαν αυτοί που έπρεπε να πάρουν αποφάσεις γιατί δεν ήταν στην αίθουσα του ΚΥΣΕΑ στο Πεντάγωνο, αλλά ήταν στο γραφείο του πρωθυπουργού όπου δεν υπήρχε εικόνα του τι γίνεται. Θα ήταν μεταξύ πλοίων, θα θεωρούταν μεμονωμένο επεισόδιο, πολύ θερμό επεισόδιο, αλλά δε θα μπορούσε να πάει παρακάτω. Θα καθόμασταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά θα πηγαίναμε έχοντας το δίκιο με το μέρος μας και με τον αέρα του νικητή. Και εκεί, θα λύναμε πάρα πολλά θέματα», υποστηρίζει ο έμπειρος στρατιωτικός.

Τον κύριο Εγκολφόπουλο, για να επιστρέψουμε στο σήμερα, τον ανησυχεί η περίοδος ακυβερνησίας που ενδεχομένως να υπάρξει στην Ελλάδα, αν στις πρώτες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, δε σχηματιστεί κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. «Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Καλό θα είναι όλα τα κόμματα να το σκεφτούν και να μην αλλάξει κανένας από τη στρατηγική ηγεσία για τρεις-τέσσερις μήνες. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι άνθρωποι που το λέει η ψυχή τους και δε θα πέσουν στην τυπολατρία. Να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα γιατί οι Τούρκοι δεν έχουν μπέσα», λέει.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Ιωάννη Εγκολφόπουλου στο podcast του Newsbeast.

Timeline

0:54 Είναι κοντινό ή μακρινό το σενάριο που γράφεται σε ξένα ΜΜΕ, και πιο συγκεκριμένα στο Politico, και θέλει την Τουρκία να σχεδιάζει πόλεμο κατά της Ελλάδας; Οι λόγοι που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δε θα έκανε μια τέτοια κίνηση.

13:52 Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 27 χρόνια από τα γεγονότα στα Ίμια. Ο έμπειρος στρατιωτικός εξηγεί τη δήλωσή του «έπρεπε να τελειώσουμε εκείνη την ημέρα με τους Τούρκους».

18:19 Έχει παραδεχτεί κάποιος από την πολιτική ηγεσία που διαχειρίστηκε την κρίση στα Ίμια πως έγιναν λάθη;

21:17 Θα μπορούσαν οι Τούρκοι να εκμεταλλευτούν τυχόν ακυβερνησία στην Ελλάδα, λόγω διπλών εκλογών;

24:47 Πρέπει να μας προβληματίζουν οι καλές σχέσεις που έχει και καλλιεργεί η Τουρκία με την Αλβανία και το Κόσοβο;

27:07 Θα εξαπολύσει η Ρωσία, τους πρώτους μήνες του έτους, τη μεγάλη αντεπίθεση που λένε ξένοι αναλυτές για να τελειώσει με τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Podcast Newsbeast

Πέτρος Λιάκουρας: «Η μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε για να τα βρούμε με την Τουρκία στο Αιγαίο – Οι γκρίζες ζώνες και πώς να τις χειριστούμε»

Βασίλης Μαρτζούκος: «Η στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας: Το σχέδιο της Τουρκίας για διασπορά ελληνικών πολεμικών δυνάμεων σε μια κρίση»

Κωνσταντίνος Υφαντής: Τι συμφέρει την Ελλάδα: Νίκη ή ήττα Ερντογάν στις εκλογές στην Τουρκία; – Πού θα υπερέχουμε για τα επόμενα 20 χρόνια

Στέλιος Φενέκος: «Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία – Κάθε πότε επικαιροποιούνται τα σχέδια άμυνας»

Ιωάννης Μπαλτζώης: «Η Ουκρανία είναι ο πυροκροτητής για δυσάρεστες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο – Φοβάμαι για τα πυρηνικά»