Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Γεννηματάς, το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η οικογένειά του εξέδωσε, στη μνήμη του, ένα βιβλίο με τα κείμενά του, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, η πρόσβαση στo οποίo είναι δωρεάν για όλους. Στον πρόλογο του βιβλίου, η αναπληρώτρια υπουργός ‘Αμυνας και κόρη του εκλιπόντος, Φώφη Γεννηματά, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Τον έλεγαν οραματιστή κι εκείνος απαντούσε “ας λεν, μόνο όποιος έχει όραμα μπορεί να γίνεται ρεαλιστής για να κάνει πράξη το όραμά του”. Πιστεύω στο σοσιαλιστικό όνειρο. Ξέρω ότι αυτό θα αγγίξει ίσως τα παιδιά των παιδιών μας, αλλά πιστεύω σ’ αυτό. Λεν ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι απρόσμενο, εγώ λέω ότι απρόσμενο είναι το μέλλον γι’ αυτούς που δεν προσβλέπουν.

Πίστευε στην ενότητα του Ελληνισμού, στην ανάγκη συνεννόησης για τα εθνικά μας θέματα, με ομοψυχία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού, έλεγε στη Βουλή.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ποτάμι των ανθρώπων που τον υποδέχτηκαν στη Μεσσηνία, στις εκλογές του 85, στην Αλλαγή. Ο ίδιος έγινε γέφυρα ενότητας και φιλίας, έμπαινε στα πράσινα, τα μπλε, τα κόκκινα καφενεία και γκρέμιζε τείχη ετών. Κάποιος σε μια περιοδεία του φώναξε “γεια σου Έλληνα” και τον αγκάλιασαν με μια εκτίμηση που αντέχει μέχρι σήμερα.

Είχε ένα μεράκι να ζωντανέψει η ξεχασμένη Ελλάδα, πάθος για την αποκέντρωση, τη λαϊκή συμμετοχή, την ενεργοποίηση του πολίτη, την ανάπτυξη της περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν του ζητήθηκε να ξεχωρίσει μια ευτυχισμένη στιγμή της πολιτικής του διαδρομής ξεχώρισε μια λαϊκή συνέλευση στα Κουφονήσια.

Για χρόνια κάποιοι πίστευαν ότι ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν γιατρός, ο ίδιος έλεγε “είμαι ένας πολιτικός μηχανικός που προσπαθώ να γίνω πολιτικός”, η αλήθεια είναι ότι ευτύχησε να θεμελιώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πίστευε στο διάλογο και τη συμμετοχή, σε ένα δυνατό και μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Τις τελευταίες του δυνάμεις τις αφιέρωσε στον κοινωνικό διάλογο. Μια συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας όπου είχε στόχο το τρίπτυχο Σταθερότητα – Ανάπτυξη – Κοινωνική προστασία έβαλε τις βάσεις της πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στο Ευρώ».