Η λειτουργική και οργανωτική ενοποποίηση των συστημάτων είναι στόχος μας, βεβαίως, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει μία σύνταξη και μάλιστα του ίδιου ύψους, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επιβεβαιώνει… κατά το ήμισυ το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου, όπου θα ενταχθούν σχεδόν όλα τα ταμεία και ενός ενιαίου κέντρου παροχής συντάξεων από το οποίο θα δίδονται όλες οι συντάξεις, ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνει: «Έχει ανατεθεί μία μελέτη, η οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν σενάρια και προτάσεις. Η λειτουργική και οργανωτική ενοποποίηση των συστημάτων είναι στόχος μας, βεβαίως. Αυτό σε καμία περίπωση δεν σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το ενιαίο κέντρο παροχής συντάξεων θα δίνει και μία σύνταξη. Αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ισοπέδωση και κατάργηση των διαφορετικών ασφαλιστικών ιστορικών τού κάθε ασφαλισμένου και μάλιστα διαφορετικών ταμείων. Άρα, επιβεβαιώνουμε το κομμάτι, που αφορά την πρόθεση για λειτουργική και οργανωτική ενοποίηση. Βεβαίως, το ενιαίο σύστημα παροχής των συντάξεων θα συμβάλει καθοριστικά στην εξυγίανση του συστήματος και στην ορθολογικοποίηση πολλών πραγμάτων που υπάρχουν σήμερα ως δαπάνες στα επιμέρους ταμεία, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε καμία περίπτωση στο συμπέρασμα μία σύνταξη. Και μάλιστα, όπως πολλοί προέτρεξαν να ισχυριστούν ότι θα είναι δήθεν μία σύνταξη και ίδιου ύψους. Αυτά είναι απλουστεύσεις και ερμηνείες κατά το δοκούν».

Ο υφυπουργός παραδέχεται ότι στον τουριστικό τομέα: «δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση της απασχόλησης με αυτή που είχαμε σε αφίξεις τουριστών και επισκεπτών στη χώρα μας. Αυτό είναι δεδομένο και νομίζω ότι χρειάζεται πιο πολύ δουλειά από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων γενικότερα σε σχέση με τη συμμόρφωση των μελών ενός κλάδου, όπως ο τουρισμός, που πηγαίνει καλύτερα από άλλους και είναι σε θέση να ενισχύσει την απασχόληση. Είναι και ζήτημα και μαύρης εργασίας, δεν αρκούν οι έλεγχοι, όσο καθημερινοί και εντατικοί κι αν είναι. Θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο από την πλευρά των επιχειρηματιών του κλάδου».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κεγκέρογλου τονίζει: «θα δημιουργήσουμε το Λευκό Μητρώο των επιχειρήσεων, το οποίο συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Δημιουργήσαμε, επίσης, και τη ρήτρα απασχόλησης, ούτως ώστε να υπάρχει και φοροελάφρυνση γι αυτούς που είναι συνεπείς και βεβαίως, στους κοινωνικά υπεύθυνους επιχειρηματίες».

H συνέντευξη του Βασίλη Κεγκέρογλου:

Ερ: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού ασφαλιστικού ταμείου, στο οποίο θα ενταχθούν σχεδόν όλα τα ταμεία και ενός ενιαίου κέντρου απονομής συντάξεων από το οποίο θα δίδονται όλες οι συντάξεις. Πώς το σχολιάζετε;

Απ: Όπως έχουμε ανακοινώσει, έχει ανατεθεί μια μελέτη η οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν σενάρια και προτάσεις. Η λειτουργική και οργανωτική ενοποποίηση των συστημάτων είναι στόχος μας, βεβαίως. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το ενιαίο κέντρο παροχής συντάξεων ότι θα δίνει και μία σύνταξη. Αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ισοπέδωση και κατάργηση των διαφορετικών ασφαλιστικών ιστορικών τού κάθε ασφαλισμένου κα μάλιστα διαφορετικών ταμείων. Άρα, επιβεβαιώνουμε το κομμάτι που αφορά την πρόθεση για λειτουργική και οργανωτική ενοποίηση. Βεβαίως, το ενιαίο σύστημα παροχής των συντάξεων θα συμβάλει καθοριστικά στην εξυγίανση του συστήματος και στην ορθολογικοποίηση πολλών πραγμάτων που υπάρχουν σήμερα ως δαπάνες στα επιμέρους ταμεία, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε καμία περίπτωση στο συμπέρασμα μία σύνταξη. Και μάλιστα, όπως πολλοί προέτρεξαν να ισχυριστούν, ότι θα είναι δήθεν μία σύνταξη και ίδιου ύψους. Αυτά είναι απλουστεύσεις και ερμηνείες κατά το δοκούν.

Ερ: Το φετινό καλοκαίρι ήταν από τα πλέον προσοδοφόρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω του τουρισμού, ωστόσο, αντιστοίχως οι εισφορές προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ δεν αυξήθηκαν. Σύμφωνα με το δελτίο μηναίων στοιχείων του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης, που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, κ.λπ.) παρέμειναν αμετάβλητα στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα. Τι συμβαίνει; Μιλάμε για αύξηση, δηλαδή, της αδήλωτης απασχόλησης;

Απ: Τα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν, αγγίζουν την αρχή του καλοκαιριού. Βεβαίως, δεν έχουν αλλάξει πάρα πολύ θετικότερα τα στοιχεία που έχουμε από το ΕΡΓΑΝΗ και το πρόβλημα, που επισημαίνετε, υφίσταται. Δηλαδή, δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση της απασχόλησης με αυτή που είχαμε σε αφίξεις τουριστών και επισκεπτών στη χώρα μας. Αυτό είναι δεδομένο και νομίζω ότι χρειάζεται πιο πολύ δουλειά από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων γενικότερα σε σχέση με τη συμμόρφωση των μελών ενός κλάδου, όπως ο τουρισμός, που πηγαίνει καλύτερα από άλλους και είναι σε θέση να ενισχύσει την απασχόληση. Είναι και ζήτημα και μαύρης εργασίας, δεν αρκούν οι έλεγχοι, όσο καθημερινοί και εντατικοί κι αν είναι. Θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο από την πλευρά των επιχειρηματιών του κλάδου. Αυτό θα πρέπει και μέσα από τη νομοθεσία να οδηγεί σε μια διαφορετική αντιμετώπιση των ανθρώπων που συμμορφώνονται ήδη. Να επιβραβεύονται, δηλαδή, οι επιχειρήσεις εκείνες που όχι μόνο δηλώνουν τους εργαζόμενους, αλλά καταβάλλουν και στην ώρα τους τις εισφορές και τις αμοιβές των εργαζομένων. Γι αυτό θα δημιουργήσουμε το Λευκό Μητρώο των επιχειρήσεων, το οποίο συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Γι αυτό δημιουργήσαμε και τη ρήτρα απασχόλησης ούτως ώστε να υπάρχει και φοροελάφρυνση γι αυτούς που είναι συνεπείς και βεβαίως, στους κοινωνικά υπεύθυνους επιχειρηματίες.

Ερ: Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανήλθε το 2011 σε 4.586.636 άτομα (42,4% του συνόλου του μόνιμου πληθυσμού), ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 6.229.650 άτομα (57,6% ). Τι σημαίνει αυτό για τα ασφαλιστικά ταμεία; Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας;

Απ: Είναι ένα δομικό πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και το γεγονός ότι είναι περισσότερος ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα από το εθνικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης και βεβαίως με επί μέρους πολιτικές. Στο πλαίσιο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι ανέργων που κάνει ακόμη λιγότερους τους εργαζόμενους.
Ερ: Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει, πάντως, ότι θα χρειαστούν 20 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, δηλαδή γύρω στο 9,5%…

Απ: Δεν είναι ασφαλής αυτή η πρόβλεψη, γιατί κάνει κάποιες παραδοχές, επιστημονικές μεν αλλά παραδοχές που πολιτικά δεν στέκουν. Για παράδειγμα, αν κάνεις την παραδοχή ότι μία σειρά οικονομικοί δείκτες θα παραμείνουν στάσιμοι, τότε καταλήγεις σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Αν συμπεριλάβεις, όμως, τις προβλέψεις εκείνες που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, θα δεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, μπαίνει «νέρωμα», ανάλογα δηλαδή με το τι θέλει να δείξει η κάθε μελέτη υπάρχει και μία παραδοχή. Από τα στοιχεία που έχουμε από διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς, βλέπω ότι θα υπάρξει μία βελτίωση πολύ πιο νωρίς, αρκεί να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση και κατάρρευση της οικονομίας.