Πυρετός κορυφής για την κρίση χρέους επικρατεί στην Ευρωζώνη, καθώς τα οικονομικά επιτελεία της Ε.Ε. βρίσκονται σε συναγερμό για την εξεύρεση άμεσης λύσης, την ίδια ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ή νέο Eurogroup τις επόμενες μέρες, το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και την Κυριακή.

Το θέμα της σύγκλησης έκτακτης Συνόδου του Εurogroup και η σύνθεσή της -υπουργοί Οικονομικών (;), Ευρωπαίοι ηγέτες (;), ή πρώτα υπουργική Σύνοδος και μετά Σύνοδος ηγετών (;)- το αργότερο έως την ερχόμενη Κυριακή με αντικείμενο την απάντηση στην κρίση χρέους και την αποφυγή εξάπλωσής της εξελίχθηκε χθες σε θρίλερ.

Στις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις της ομάδας εργασίας του Eurogroup, όπψς αναφέρει σήμερα το Έθνος, υπό τον συντονισμό της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, αλλά και στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις κοινοτικές πρωτεύουσες, υπήρξε σκληρό «μπρα ντε φερ» για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης μιας παρόμοιας Συνόδου. Αντιμέτωπες βρέθηκαν η Γερμανία, που επέμεινε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για κάτι τέτοιο», και η Γαλλία, η οποία με την υποστήριξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τάχθηκαν υπέρ μιας έκτακτης Συνόδου, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές. Βασικό επιχείρημα του Βερολίνου είναι ότι μια τέτοια Σύνοδος θα πρέπει να διεξαχθεί μόνο για να αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα και εφόσον θα έχει ήδη υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη νέα ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα.

Διχασμένη
Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα πυρετώδεις διαβουλεύσεις είναι σαφές ότι η Ευρωζώνη εμφανίζεται διχασμένη, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν η κακοφωνία, η αναποφασιστικότητα και η αναβλητικότητα.

Στο τραπέζι έχουν πέσει σειρά προτάσεων και συνδυασμός λύσεων, χωρίς όμως να προκύπτει ακόμη συναίνεση. Μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας, που είναι προαπαιτούμενο για τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά συναντά την κατηγορηματική άρνηση τη ΕΚΤ, η οποία λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των οίκων αξιολόγησης περί επιλεκτικής χρεοκοπίας. Είναι επίσης βέβαιο ότι, ενώ ο όρος “επιλεκτική χρεοκοπία” έχει πάψει να είναι ταμπού σε πολλές κοινοτικές πρωτεύουσες, οι Ευρωπαίοι αδυνατούν προς το παρόν να καταλήξουν σε κοινό ορισμό για τις επιπτώσεις της.

Στο μόνο που υπάρχει συμφωνία είναι ότι η όποια λύση δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να προκαλέσει ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου, ενώ τίθεται ως προϋπόθεση να μην υπάρξει κενό στη χρηματοδότηση της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών, με τη διασφάλιση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα.

Ελπιδοφόρα μηνύματα προήλθαν ωστόσο από τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Γερμανίας, η οποία φέρεται να συζητά πλέον τη δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος θα είναι ο «εγγυητής» της όλης επιχείρησης. Ομως, το σενάριο αυτό απορρίπτει ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανγκ, Γιενς Βάιντμαν.