Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον για να του απαγγελθεί νέα δίωξη, που θα αφορά απόπειρα αλλοίωσης του αποτελεσμάτων των προηγούμενων προεδρικών εκλογών. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε, φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα και πετώντας με το ιδιωτικό του τζετ.

Έξω από το δικαστήριο υπάρχουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό το φόβο επεισοδίων, ενώ έχουν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του, αλλά και επικριτές.

Ο Τραμπ θα εξεταστεί από τις αστυνομικές αρχές και θα δηλώσει αθώος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή. Στη συνέχεια αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος καθώς η υπόθεση θα προχωρήσει, επιτρέποντάς του να επανέλθει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς επιδιώκει να διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο το 2024.

Απέναντί του πάντως ο Τραμπ θα βρει μία δικαστίνα που επανειλημμένα έχει εκφραστεί σκληρά για τα όσα έγιναν στο Καπιτώλιο. Η Τάνια Τσάτκαν, διορισμένη το 2014 επί Μπαράκ Ομπάμα, είχε μάλιστα απορρίψει τις προσπάθειες του Τραμπ να μπλοκάρει δικαστικά τις έρευνες της επιτροπής για την υπόθεση.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στον ιστότοπό του, τον Truth Social, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Δημοκρατικό πρόεδρο και αντίπαλό του στις εκλογές του 2020 Τζο Μπάιντεν ότι κρύβεται πίσω από αυτή τη νέα δίωξη σε βάρος του. «Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία έχοντας εμένα απέναντί τους, διαφορετικά δεν θα προσέφευγαν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης», έγραψε.

«Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής κοντά στο δικαστικό μέγαρο που βρίσκεται μόλις χιλιόμετρο μακριά από το Καπιτώλιο, στο οποίο υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν την 6η Ιανουαρίου 2021 επιχειρώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Πάνω από 24 ώρες πριν να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, κάμερες και βαν της τηλεόρασης με δορυφορικές συνδέσεις αλλά και τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν πάρει θέση έξω από το δικαστήριο, αποτελώντας τα ίδια «θέαμα» για τους περαστικούς και τους τουρίστες. Τα ξημερώματα σήμερα, καμιά εκατοστή δημοσιογράφοι περίμεναν στην ουρά για να μπουν στο δικαστήριο, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί φράχτες ασφαλείας. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί και γύρω από τα κτίρια του Κογκρέσου.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press έξω από το δικαστήριο: