Στη διάσωση 94 μεταναστών από την Αϊτή, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί από τον διακινητή τους σε σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο στα ανοιχτά της Κολομβίας, προχώρησε το Λιμενικό Σώμα της χώρας.

Οι μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να φτάσουν στον Παναμά, διηγήθηκαν ότι εγκαταλείφθηκαν έπειτα από βλάβη που παρουσίασε το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν, το οποίο μετέφερε 61 ενήλικες και 33 παιδιά, δήλωσε ο διοικητής της Ακτοφυλακής, πλοίαρχος Οκτάβιο Γκουτιέρες.

Ο διακινητής έστειλε σήμα για βοήθεια σε ένα άλλο σκάφος, στο οποίο «επιβιβάστηκε αφήνοντας πίσω του» τους μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος το οποίο παρουσίασε τη βλάβη και έπλεε ακυβέρνητο στα ανοιχτά του Ακάντι, στην περιοχή Τσόκο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Κολομβίας, όπου ένα αλιευτικό τους διέσωσε και τους μετέφερε κοντά στην ακτή.

Εκεί μετεπιβιβάστηκαν σε σωστικές λέμβους με τη βοήθεια του λιμενικού σώματος.

Σύμφωνα με τον Γκουτιέρες και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι μετανάστες εξήγησαν ότι εγκατέλειψαν την Αϊτή για να γλιτώσουν από την οικονομική κρίση. Αυτοί παραδόθηκαν στις αρμόδιες Αρχές για τη μετανάστευση.

Ο κόλπος Ουράμπα, ο οποίος βρίσκεται στην Κολομβία, πολύ κοντά στα σύνορα με τον Παναμά, όπου βρέθηκε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες, αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία λαθραίας μεταφοράς μεταναστών από την Αφρική, την Ασία και την Αϊτή, οι οποίοι προσδοκούν να φτάσουν στην κεντρική Αμερική, επιδιώκοντας στη συνέχεια να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, «από πέρυσι (…) είχαμε να βρούμε πλεούμενο με τόσους ανθρώπους», δήλωσε ο Γκουτιέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αφίξεις μεταναστών έχουν μειωθεί μετά το ναυάγιο τον Ιανουάριο του 2019 ενός σκάφους που μετέφερε 30 ανθρώπους από την Αφρική. Τότε είχαν πνιγεί τουλάχιστον 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά.

Επίσης, η Κολομβία έχει κλείσει τα σύνορά της λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει μέχρι στιγμής το 2020 απελάσει περισσότερους από 3.800 μετανάστες που δεν έφεραν τα απαραίτητα έγγραφα, εκ των οποίων περισσότεροι από 3.000 ήταν από την Αϊτή, σύμφωνα με τις μεταναστευτικές αρχές της χώρας.

(Φωτογραφία αρχείου)