Αργεντινή: Γυναίκες που βιάστηκαν θα μπορούν να κάνουν άμβλωση

Τουλάχιστον 350.000 γίνονται παράνομα κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη χώρα


ΚΟΣΜΟΣ
12:20
13/12/2019
Αργεντινή: Γυναίκες που βιάστηκαν θα μπορούν να κάνουν άμβλωση
6
loading

Διασφαλίστηκε χθες στην Αργεντινή το δικαίωμα των γυναικών, που έχουν πέσει θύματα βιασμού, στην άμβλωση, με την ανακοίνωση ενός πρωτοκόλλου που περιορίζει την ελευθερία των νοσοκομείων να αποφασίζουν αν θα προχωρούν στην επέμβαση αυτή.

Με βάση τη νομοθεσία της Αργεντινής η άμβλωση επιτρέπεται στην περίπτωση βιασμού ή αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Όμως οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν ότι η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται πάντα στη χώρα, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι καθολικοί, καθώς τα νοσοκομεία μπορούν να αποφασίζουν ποιες περιπτώσεις πληρούν τα κριτήρια.

«Το πρωτόκολλο θα χρησιμεύει ως οδηγός, κυρίως στις περιπτώσεις που ο νόμος ξεκάθαρα επιτρέπει τη διακοπή της κύησης», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας της Αργεντινής Τζίνες Γκονσάλες Γκαρσία.

«Σεβόμαστε τις διαφωνίες για λόγους συνείδησης, όμως αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως θεσμικό άλλοθι για τη μη συμμόρφωση με τον νόμο», τόνισε ο Γκαρσία, που ορκίστηκε χθες μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει το νέο πρωτόκολλο, το οποίο τίθεται σε ισχύ σήμερα. Οι μοναδικές χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις είναι η Ουρουγουάη, η Κούβα και η Γουιάνα, σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων.

Στην περιοχή αυτή εφαρμόζεται η πιο περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις, με κάποιες χώρες, κυρίως στην Κεντρική Αμερική, να τις απαγορεύουν εντελώς.

Ο πρώην υπουργός Υγείας της Αργεντινής παραιτήθηκε τον Νοέμβριο όταν το πρωτόκολλο που είχε υπογράψει με στόχο να καταστούν πιο εύκολες οι αμβλώσεις ανακλήθηκε από τον τότε πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι, έναν συντηρητικό. Ο Μάκρι έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Φερνάντες τον Οκτώβριο.

Ο Φερνάντες έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Τουλάχιστον 350.000 παράνομες αμβλώσεις γίνονται στην Αργεντινή κάθε χρόνο, εκτιμά το υπουργείο Υγείας της χώρας, αν και οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Τόνο Μάσας.

  Στην φύση δεν υπάρχει βιασμός. Ολα τα πλάσματα υπηρετούν την ανάγκη της συνέχισής της..
  Ο πλανήτης Γη δεν μας ανήκει ούτε όλα όσα ανήκουν σ αυτήν.
  Εμείς ανήκουμε στην Γη. Οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας προς αυτή.
  Γι αυτό ερχόμαστε αυτός είναι ο προορισμός μας και γι αυτό φεύγουμε ωστε να δώσουμε την ευκαιρία να συνεχίσει και να ανανεωθεί.
  Είναι πιο καλά έτσι.

 2. avatar Τόνο Μάσας.

  Η ζωή ξεκινάει από την δημιουργία της. Η γέννηση δεν είναι παρά ένα στάδιο της.

 3. avatar Τόνο Μάσας.

  Το δικαίωμα στην ζωή είναι ιερό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να την στερεί από κανέναν σε οποιοδήποτε στάδιο της για οποιοδήποτε λόγο.

  1. avatar Μασα τονο

   Και το δικαιωμα στην αυτοδιαθεση ειναι ιερο. Κανενας δεν μπορει να υποχρεωσει καμια γυναικα να κρατήσει η να μην κρατήσει το παιδι. Δικο της σωμα ειναι, οτι θελει αυτη θα κανει.

   1. avatar Τόνο Μάσας.

    Η ζωή ξεκινάει από την δημιουργία της όχι από την γέννηση της. Πιστεύω οτι η γυναίκα δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει την ζωή που δημιουργήθηκε ούτε πριν γεννηθεί αυτή ούτε μετά την γέννηση της.
    Το σώμα της γυναίκας είναι δικό της κανείς δεν της το στερεί και μπορεί να το διαθέσει εκείνη όπου επιλέγει και όποτε το επιλέγει.
    Όμως απο την στιγμή που δημιουργεί ζωή οφείλει να την προστατέψει από σεβασμό προς αυτή, προς το σώμα της και την αποστολή του.
    Δεν έχει να κάνει (μόνο) με θρησκευτικά ζητήματα όλο αυτό.

  2. avatar Αντιγαβρος

   Τι λες ρε[...] από τις [...] μυαλό!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει