Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα, σχεδόν ομόφωνα, τον οριστικό τερματισμό των περιορισμών που ίσχυαν στις εμπορικές σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, εισάγοντας όμως ταυτόχρονα έναν όρο με τον οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή.
Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που είχε ψηφίσει υπέρ της εξομάλυνσης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, και η Γερουσία αποφάσισε σήμερα, με ψήφους 92 υπέρ έναντι 4 κατά, να ανακληθεί η αποκαλούμενη “τροπολογία Τζάκσον-Βάνικ”. Η συγκεκριμένη τροπολογία ίσχυε από το 1974 και έθετε φραγμούς στις ομαλές εμπορικές σχέσεις με την τότε Σοβιετική Ένωση.

Ταυτόχρονα ωστόσο το Κογκρέσο υιοθέτησε κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας που σχετίζονται με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και ιδίως με την υπόθεση Μαγκνίτσκι, γεγονός που προκάλεσε την οργή των ρωσικών αρχών.

Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος αναμένεται να το επικυρώσει σύντομα, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι η προσθήκη του όρου περί κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ενδέχεται να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Ρωσία από την πλευρά της χαρακτήρισε «θέατρο του παραλόγου» την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου, προειδοποιώντας ότι θα «ανταποδώσει το χτύπημα».
 
«Η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ (…) η οποία με επινοημένα προσχήματα θα εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος ορισμένων Ρώσων πολιτών είναι ένα θέατρο του παραλόγου» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι “υποχρεωμένη να απαντήσει” με τον ίδιο τρόπο.

Από την πλευρά του ο Αλεξέι Πούσκοφ, ο επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της Κάτω Βουλής, δήλωσε στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας ότι η Μόσχα σκοπεύει να εφαρμόσει έναν «αντίστοιχο νόμο».

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τους Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται στο θάνατο του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι ο οποίος πέθανε στη φυλακή το 2009, σε ηλικία 37 ετών. Ο Μαγκνίτσκι είχε συλληφθεί αφού κατήγγειλε αστυνομικούς και εφοριακούς για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και κατάχρηση.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και στη ρωσική κλεπτοκρατία, για να τους πούμε ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα γίνονται ανεκτές», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Με βάση το νέο νόμο δεν θα δίνεται βίζα εισόδου στις ΗΠΑ σε όσους εμπλέκονται στο θάνατο του Μαγκνίτσκι αλλά και σε όσους έχουν κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ουάσινγκτον θα μπορεί επίσης να παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία τους.