Περίπου 1.500 ένστολοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας στο Ζάγκρεμπ κατά των μέτρων λιτότητας που προτίθεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση του 2013.

Η κυβέρνηση της Κροατίας σκοπεύει να αναβάλει για το 2016 την εφαρμογή ενός νομοσχεδίου για την αστυνομία, που αρχικά θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 2013 και το οποίο προβλέπει την παροχή ενός εφάπαξ δέκα μισθών σε όσους αστυνομικούς συνταξιοδοτούνται.

Αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί που συνταξιοδοτούνται λαμβάνουν εφάπαξ τρεις μισθούς. Ο μέσος μισθός φτάνει τα 3.500 κροατικά κούνα (460 ευρώ).

Τα συνδικάτα της αστυνομίας, που διοργάνωσαν τις διαδηλώσεις, εκτιμούν ότι τα σώματα ασφαλείας, που έχουν ήδη χάσει το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Ζάγκρεμπ κρατώντας πανό στα οποία είχαν γράψει: «Κράτος, ποιος σε προστατεύει;» και «Πολίτες υποστηρίξτε εμάς που σας προστατεύουμε».

Στα μέσα Οκτωβρίου περισσότεροι από 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι είχαν διαδηλώσει έπειτα από έκκληση των εργατικών συνδικάτων για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας.

Η οικονομία της Κροατίας βρίσκεται σε σχεδόν συνεχή ύφεση από το 2009.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κροατική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,9% το 2012, ενώ ανάπτυξη δεν αναμένεται πριν το 2014.

Παρόλα αυτά ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κροατική κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει στον στόχο της όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματός το 2012 στο 3,8% του ΑΕΠ, από 5% το 2011.