Η 36χρονη Natalia Avseenko βούτηξε στα παγωμένα νερά της Αρκτικής, με θερμοκρασία νερού -1,5 βαθμών Κελσίων για να συμμετέχει σε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο και σίγουρα πρωτοποριακό πείραμα εξημέρωσης φαλαινών beluga. Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι δεν φορούσε κάποια ειδική ισοθερμική στολή, ούτε καν κάποιο μαγιό.

Ο λόγος που δεν φορούσε ούτε ένα μέτρο ύφασμα πάνω της είναι ότι οι ειδικοί θεωρούν πως οι beluga δεν αρέσκονται να τις ακουμπάνε τεχνητά υλικά. Το συγκεκριμένο είδος είναι γνωστό για τις πολύ ανθρώπινες εκφράσεις που μπορεί να πάρει το «πρόσωπό» τους. Το εν λόγω πείραμα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Murmansk Oblast της Βορειοδυτικής Ρωσίας, σε ένα παράρτημα του δελφιναριού Ultrish.

Εκεί μία περιοχή της θάλασσας είναι αποκλεισμένη ώστε να σταματά φάλαινες και δελφίνια από το να ξεφύγουν για να μπορέσουν εκπαιδευτές να τα εκπαιδεύσουν κατάλληλα και να διοχετευθούν αργότερα σε διάφορα δελφινάρια σε όλο τον κόσμο. Οι belugas έχουν ένα μικρό εξόγκωμα στο κεφάλι τους το οποίο λειτουργεί σαν ένα είδος σόναρ, και για αυτό θεωρήθηκε ότι η ύπαρξη ρούχων θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχή επαφή της δύτριας με τις φάλαινες.

Ένας κοινός άνθρωπος δεν θα άντεχε σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες και δύσκολα θα επιβίωνε περισσότερο από ένα λεπτό. Ωστόσο η Natalia είναι μία ειδική αθλήτρια yoga και δύτρια. Χρησιμοποίησε τεχνικές διαλογισμού που της επέτρεψαν να κρατήσει την αναπνοή της και να παραμείνει έτσι για 10 λεπτά και σαράντα δευτερόλεπτα στα παγωμένα νερά.