«Θα συνεχίσω να κυκλοφορώ με το Yaris μου και χωρίς συνοδεία αστυνομικού. Μόνος μου, όπως έκανα έως και σήμερα», δήλωνε σε συνέντευξή του στο newsbeast.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης το Σεπτέμβριο του 2015. Αποστολή στους Δελφούς: Γιώργος Λαμπίρης Ο κύριος Λεβέντης, ήταν ένα από τα πρόσωπα που έδωσαν το παρών -όπως και οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί- στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Κυριακή 5 Μαρτίου. Ωστόσο κατά την άφιξή με τη σύζυγό του Νατάσα Μεντεσίδου και το βουλευτή του κόμματος Μάριο Γεωργιάδη στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, η μετεκλογική του δήλωση φάνηκε να καταρρίπτεται. Με ελαφρά καθυστέρηση -περίπου δέκα λεπτών- ο κύριος Λεβέντης αφίχθη με πολυτελές αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, συνοδευόμενο από ένα επίσης πολυτελές αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι άνδρες της ασφάλειας. Κατά την άφιξή του τον υποδέχτηκε ο διοργανωτής του Φόρουμ, Συμεών Τσομώκος, με τον οποίο συμβάδισαν στα σκαλοπάτια της ανόδου προς την κεντρική είσοδο του κτιρίου. delfoi10 Αμέσως μετά ο κύριος Λεβέντης κατευθύνθηκε προς την αίθουσα Κωνσταντίνος Καραμανλής, για να ξεκινήσει η συνέντευξη με το δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Το ζεύγος Σημίτη

Στα ενδιαφέροντα του τετραημέρου, συγκαταλέγεται και η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος παρευρέθηκε με τη σύζυγό του Δάφνη. Το άλλοτε πρωθυπουργικό ζεύγος έτυχε θερμής υποδοχής από τους παρευρισκόμενους. Το ζεύγος άλλωστε έχαιρε ευρύτερης εκτίμησης – σε προσωπικό επίπεδο – και κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη λόγω της σεμνότητας με την οποία πάντοτε παρουσιάζονταν στις δημόσιες εμφανίσεις του. delfoi4 delfoi3 delfoi2 delfoi1 Εάν κάποιος τύχαινε να συχνάζει στο Κολωνάκι την περίοδο εκείνη θα είχε συναντήσει πιθανότατα την κυρία Σημίτη, η οποία συνήθιζε να κυκλοφορεί πεζή στη γειτονιά του κέντρου, είτε μόνη της, είτε σπανιότερα με διακριτική συνοδεία ενός ατόμου το πολύ.

Η άφιξη Μητσοτάκη μετά την περιοδεία

delfoi7 Ο πρόεδρος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκόταν σε περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή, κατέφθασε στους Δελφούς το βράδυ της Παρασκευής για τη συνέντευξη στον ιστορικό και καθηγητή Ιστορίας του Χάρβαρντ, Niall Ferguson.

Τετ α τετ Παπαδήμου-Wieser

Παρών στη διοργάνωση ήταν ένας ακόμα πρώην πρωθυπουργός, με μικρότερη ωστόσο θητεία σε σχέση με τον κύριο Σημίτη. Ο λόγος για το Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος συνυπήρξε ως ομιλητής με τον πρόεδρο του Euroworking Group, Thomas Wieser. delfoi6 Μάλιστα οι δύο άνδρες είχαν αμέσως μετά την αποχώρησή τους από την κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, ιδιωτική συνομιλία σε ένα από τα τραπεζάκια του αύλειου χώρου για θέματα που όπως πληροφορηθήκαμε αφορούσαν την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Στα πρόσωπα που έκαναν αισθητή την παρουσία τους ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Νικολοπουλου, χαιρετούσαν με προσήνεια όλους όσους πλησίαζαν για να πουν δύο κουβέντες μαζί τους. delfoi8 Ο κύριος Στουρνάρας διέθεσε σημαντικό μέρος του προσωπικού του χρόνου μετά το τέλος της ομιλίας του, για να απαντήσει σε ερωτήσεις και να λύσει τυχόν απορίες δημοσιογράφων σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις.

Αποτραβηγμένοι Χαρδούβελης-Παπακωνσταντίνου

Ο έτερος τεχνοκράτης και διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος παρευρέθηκε επίσης στην εκδήλωση, ήταν περισσότερο αποτραβηγμένος σε σχέση με τον κύριο Στουρνάρα, παραμένοντας στα τυπικά και χωρίς να έχει ιδιαίτερες επαφές με δημοσιογράφους. delfoi5 Το ίδιο και ένας εκ των προκατόχων του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προσπάθησε να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο απαρατήρητος.

Η Φώφη Γεννηματά

Σε ό,τι αφορά στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έφτασε στο φόρουμ το πρωί της Κυριακής, είχε σύντομη συνάντηση στο Vip Room του Πολιτιστικού Κέντρου με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και στη συνέχεια και εκείνη κατευθύνθηκε προς την αίθουσα Καραμανλή για τη συνέντευξη – ομιλία της. delfoi11 Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέφθασε μόνος του το βράδυ της Παρασκευής στους Δελφούς με το αυτοκίνητό του, στο ξενοδοχείο Amalia, το οποίο αποτέλεσε ορμητήριο όλων των υψηλών προσκεκλημένων του Φόρουμ, και ενόψει της ομιλίας της συνέντευξής του την επόμενη ημέρα το πρωί.

Και η ηχηρή απουσία

Στις ηχηρές απουσίες καταγράφεται εκείνη του ενός εκ τους εκπροσώπους των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο, o oποίος την τελευταία στιγμή ακύρωσε την προγραμματισμένη παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, είναι η τρίτη φορά που ο κύριος Costello, δέχεται πρόσκληση για παρουσία σε κάποιο από τα συνέδρια ή εκδηλώσεις της διοργανώτριας εταιρείας, χωρίς ωστόσο να παρίσταται σε καμία από αυτές μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, την τελευταία στιγμή, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, επιβεβαίωσε – εκτάκτως – την παρουσία του στο Φόρουμ και έδωσε το «παρών» ως κεντρικό πρόσωπο στη δημόσια στελεχών της αγοράς τεχνολογίας και παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη δεύτερη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.delfoi9 Πάντως παρά τον ευσεβή πόθο – όπως αποδείχθηκε – ορισμένων ένθεν και ένθεν περί παρουσίας της κυρίας Βελκουλέσκου, η οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρέμεινε στην Αθήνα, όπου είχε συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και η κυρία Αχτσιόγλου. Άλλωστε, τόσο η κυρία Βελκουλέσκου, όσο και ο κύριος Κοστέλο, καλούνται να τρέξουν και εκείνοι από την πλευρά τους για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Μιας διαπραγμάτευσης, η οποία όπως ανέφερε το Σάββατο σε δημοσιογράφους κορυφαίος οικονομικός παράγοντας, θα πρέπει να κλείσει με βάση το ψυχολογικό όριο που έχουν θέσει οι δανειστές έως και την Παρασκευή. Το εάν θα συμβεί αυτό, μένει να αποδειχτεί και εμπράκτως.