Ολοένα και περισσότερο στο μάτι του κυκλώνα φαίνεται πως βρίσκονται έγκυοι, βρέφη και παιδιά καθώς η πανδημία συνεχίζει να προχωρά, σε αυτό το στάδιο μάλιστα με «οδηγό» την άκρως διεισδυτική μετάλλαξη Delta. Σύμφωνα με τους γιατρούς που μιλούν στο Newsbeast, η νόσηση των παραπάνω ομάδων δείχνει να αυξάνεται κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τους. Την ίδια στιγμή, η ενημέρωση των εγκύων για το ζήτημα του εμβολιασμού αλλά και της νόσησης από κορονοϊό γενικώς δεν είναι σύμφωνα με τους γιατρούς όσο ισχυρή θα έπρεπε δεδομένων των συνθηκών.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Χθες (30/8) ανησυχία προκάλεσε η είδηση πως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου νοσηλεύεται με κορονοϊό ένας βρέφος μόλις 28 ημερών. Το κοριτσάκι εισήχθη με συμπτώματα του ιού το Σάββατο 29 Αυγούστου με τους γιατρούς να κρίνουν αναγκαίο να εισαχθεί στη ΜΕΘ για περαιτέρω νοσηλεία. Θετική στον ιό βρέθηκε και η μητέρα του. Την ίδια στιγμή, μια 36χρονη έγκυος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου μέχρι χθες μάλιστα σε σοβαρή κατάσταση. Ευτυχώς, τα σημερινά νέα είναι καλά και για τους δύο ασθενείς.

Όπως λέει στο Newsbeast ο διοικητής του Βενιζέλειου νοσοκομείου Κωνσταντίνος Τερζάκης: «Η έγκυος που διανύει την 24η εβδομάδα κύησης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μας εδώ και κάποιες ημέρες. Στις 27 Αυγούστου λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ και στη συνέχεια διασωληνώθηκε. Παραμένει στη ΜΕΘ αλλά η πορεία της υγεία της άρχισε να βελτιώνεται. Τα σημερινά εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων της είναι βελτιωμένα. Σιγά σιγά, αρχίζει η διαδικασία της αφύπνισης της. Όσο για το μωρό στη ΜΕΘ των νεογνών πηγαίνει και αυτό καλύτερα και σιτίζεται πια κανονικά».

Ανησυχητικά τα στοιχεία και από Πάτρα

Για μια κατάσταση που επιδεινώνεται μίλησε στο Newsbeast και ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, ΜΕΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο του Ρίο. Όπως μας εξήγησε: «Στις 18 Αυγούστου, μια 32 χρονη έγκυος που μας ήρθε Ζάκυνθο θετική στον κορονοϊό γέννησε με έκτακτο τοκετό, καισαρική, στο νοσοκομείο μας και έπειτα την ανέλαβε η μονάδα εντατικής στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας.- σ.σ η συγκεκριμένη έγκυος δεν είχε εμβολιαστεί-. Εμείς κρατήσαμε το μωρό της το οποίο γεννήθηκε στην 30η εβδομάδα ελλιποβάρες- 1.600 γραμμάρια. Συνεχίζουμε να νοσηλεύουμε το μωρό αφού ως πρόωρο που είναι θα χρειαστεί παρακολούθηση για κάποιο καιρό.

Από τον Οκτώβριο του 2020 έχουμε δεχθεί 23 νεογνά από ισάριθμες γυναίκες που ήταν θετικές στον κορονοϊό. Κανένα από αυτά τα νεογνά που γεννήθηκαν από θετικές μητέρες δεν ήταν θετικό στον κορονοϊό. Σύμφωνα με τις μελέτες η κάθετη μετάδοση από μητέρα θετική σε covid σε νεογνό είναι μόλις 2%».

Όσον αφορά τα στοιχεία για τις νοσηλείες των παιδιών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εκεί τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κου Δημητρίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 η παιδιατρική κλινική του Ρίο είχε δει μόνο τέσσερα θετικά στον κορονοϊό παιδιά ενώ από τότε μέχρι και σήμερα τα θετικά παιδιά που νοσηλεύτηκαν στο εν λόγω νοσοκομείο έφτασαν τα 110. Άλλα 210 βρέθηκαν θετικά και εστάλησαν σπίτι τους με οδηγίες. Όπως τονίζει ο κος Δημητρίου: «Από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και σήμερα, δηλαδή σε μόλις τρεις μήνες νοσηλέψαμε 30 παιδιά. Αυτή τη στιγμή έχουμε 4 θετικά παιδιά στις απλές κλίνες».

Τι συμβαίνει στην Αθήνα

«Στην Αθήνα δεν έχουμε δει ακόμα αύξηση των περιστατικών κορονοϊού σε εγκύους, αλλά αυτό μάλλον σχετίζεται με το γεγονός ότι οι Αθηναίοι έλειπαν σε διακοπές» λέει στο Newsbeast η Σοφία Καλανταρίδου, διευθύντρια Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ , ΠΓΝ «Αττικόν» και προσθέτει: «Από την άλλη, στις πιο τουριστικές περιοχές είδαμε σοβαρά περιστατικά- τρεις έγκυες διασωληνωμένες στη Θεσσαλονίκη, μια στην Πάτρα και άλλη μια τώρα στην Κρήτη.

Γενικά μιλώντας, μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο (2020) δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα με τον κορονοϊό και τις εγκύους αλλά από τον περασμένο Ιανουάριο και έπειτα αρχίσαμε να βλέπουμε ότι οι έγκυες και ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της κύησης άρχισαν να προσβάλλονται ολοένα και περισσότερο από τον ιό. Αν νοσήσουν σε αυτό το τρίμηνο της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά, για πολλές ημέρες και να διασωληνωθούν. Οι έγκυες ακόμα κι αυτές που είναι πολύ νέες σε ηλικία αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο από τη νόσηση με κορονοϊό. Στο Αττικόν είχαμε κάποια στιγμή έγκυο διασωληνωμένη για 16 ολόκληρες μέρες. Η συγκεκριμένη γέννησε ενώ ήταν διασωληνωμένη. Κάποιες από όσες νοσηλεύτηκαν είχαν κολλήσει από τους συγγενείς τους, αλλά πολλές άλλες δεν είχαν καθόλου ιδέα πως είχαν κολλήσει.

»Σε τέσσερις περιπτώσεις, γυναίκες που νόσησαν με ήπια συμπτώματα, είδαν στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους το βρέφος να πεθαίνει ενδομήτρια αφού ο κορονοϊός είχε περάσει στον πλακούντα».

Σύμφωνα με την κα Καλανταρίδου η σύσταση πρέπει πια να είναι πολύ ξεκάθαρη- οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν. Κατα την ίδια, ο εμβολιασμός καλό είναι να γίνεται μετά την 12η εβδομάδα της κύησης αν και όπως μας εξηγει η διυεθύντρια της γυναικολογικής μονάδας του «Αττικόν», σύμφωνα με την «Ελληνική Μαιευτική Εταιρεία» το εμβόλιο –σ.σ το οποίο πρέπει να είναι mrna- μπορεί να γίνει την οποιαδήποτε στιγμή της κύησης.

Το πιο επείγον πάντως για την κα Καλανταρίδου είναι η ενημέρωση για τον εμβολιασμό των εγκύων να προταχθεί με ισχυρό τρόπο και με παράλληλη δημιουργία μια τηλεφωνικής γραμμής στήριξης, πληροφόρησης κι ενημέρωσης για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την κα Καλανταρίδου αυτό επείγει και για άλλον ένα λόγο- εξαιτίας της αμφιβολίας που προκλήθηκε στην κοινωνική ομάδα των γυναικών τους περασμένους μήνες μέσα από άστοχες επιλογές. Η πιο βασική από αυτές ήταν η πρόσκληση για εμβολιασμό με το σκεύασμα της Astrazeneca στις γυναίκες ως 39 ετών για να ακολουθήσει μετά από ένα μήνα η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», να μην επιλέγουν τελικά οι νεότερες γυναίκες τελικά αυτό το εμβόλιο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.