Για το πώς θα πετύχουμε το τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού, τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει σχεδόν το 50% του γενικού πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, αλλά και τι ποσοστό υπολογίζεται να εμφανίσει το σύνδρομο post covid, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Το τείχος ανοσίας θα το πετύχουμε, εάν μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τον επόμενο μήνα 1 εκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή να κάνουμε 60 με 70.000 εμβολιασμούς την ημέρα», τόνισε η καθηγήτρια μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Επεσήμανε πως «πρέπει να επικεντρωθούμε να εμβολιάσουμε περισσότερους με “γλυκό τρόπο”, να μην δημιουργούνται αντιπαραθέσεις. Αν προσπαθήσουμε σκληρά δεν θα έχουμε δύσκολο Σεπτέμβριο».

Εξήγησε, επίσης, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, ενώ έκανε λόγο για «αόρατους ανθρώπους» που δεν μπαίνουν στον παρονομαστή, όπως είναι οι μετανάστες.

«Όταν λέμε ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως το 52% ή το 53% του πληθυσμού, δεν υπολογίζουμε περίπου 700.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

Λινού: Το 10% των νοσούντων θα εμφανίσει το σύνδρομο post covid

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κίνδυνο σχεδόν το 50% του γενικού πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί. Υπογράμμισε πως ένα ποσοστό της τάξης του 10% αυτών που θα νοσήσουν ελαφρά, θα εμφανίσουν το σύνδρομο post covid, δηλαδή θα παρουσιάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά προβλήματα και συμπτώματα, με κυριότερο το αίσθημα μόνιμης εξάντλησης και την ανικανότητα να εργαστούν.

Η κυρία Λινού χαρακτήρισε τη χρήση μάσκας, ως το υπ’ αριθμόν ένα μέτρο προστασίας.

Ειδικά για τους νέους, είπε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης, όπως για παράδειγμα να επιτρέπεται ο χορός και η μουσική για λίγα άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Πρότεινε, επίσης, να δημιουργηθεί ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού που θα δρα και στα social media, όπου επιστήμονες, ειδικοί, αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας θα αντικρούουν τα fake news.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.