Μεγάλη είναι η επιβάρυνση από τον κορονοϊό στην Αιτωλοακαρνανία ενώ επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά της χώρας μας όπως σε Κάρπαθο, Ικαρία, Κέρκυρα, Σκιάθο παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση.

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παρουσιάζει σταθερά πτωτική πορεία. Ταυτόχρονα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα. Έχουμε πολύ μεγάλη επιβάρυνση στη δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία» επισήμανε η καθηγήτρια.

Όπως είπε στη σημερινή ενημέρωση, οι νέοι πήγαν να δουν τους δικούς τους και μετέφεραν τον ιό από τις μεγαλες πόλεις. Οι λόγοι αύξησης των κρουσμάτων είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση και οι συναιθροίσεις ωστόσο.

Υπογράμμισε ότι όλοι οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές πρέπει να ενημερωθούν, ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η καθηγήτρια τόνισε ότι σε ορισμένα νησιά όπως στην Κάρπαθο και την Ικαρία το ποσοστό εμβολιασμού με μια δόση αγγίζει το 40% και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την ατομική προστασία.

«Είμαστε ανήσυχοι, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 2 εκατ. διαγνωστικά τεστ και θα αυξηθεί περισσότερο, καθώς άνοιξαν και άλλες δραστηριότητες. Σήμερα, 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, όλοι ξέρουμε καλά πως θα αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό χωρίς απαγορεύσεις και χωρίς στερήσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο δείκτης RT στην επικράτεια είναι στο 0,83 καθώς και ότι σε όλη τη χώρα παρατηρείται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.