Έτσι μεταδίδεται ο κορονοϊός σε σπίτια, μπαρ και σχολεία – Τα παραδείγματα σε γραφήματα

Πώς ένα άτομο που έχει μολυνθεί με τον ιό μπορεί θα κολλήσει κι άλλους ανθρώπους μέσα στους κλειστούς χώρους


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
16:36
29/10/2020
Έτσι μεταδίδεται ο κορονοϊός σε σπίτια, μπαρ και σχολεία - Τα παραδείγματα σε γραφήματα
9
loading

Ο κίνδυνος της μετάδοσης του κορονοϊού είναι μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους με την ισπανική El Pais να δείχνει μέσω γραφημάτων τρία καθημερινά παραδείγματα σε σπίτια, μπαρ και σχολεία.

Η μελέτη που παρουσιάζει η El Pais έγινε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Χοσέ Λουίς Χιμένεθ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και παρουσιάζει τον κίνδυνο στους εσωτερικούς χώρους.

Η μετάδοση του κορονοϊού στο σπίτι

Στο πρώτο παράδειγμα φαίνεται ένα δωμάτιο ενός σπιτιού, όπου βρίσκονται έξι άνθρωποι με έναν να έχει μολυνθεί από τον ιό.

Περίπου το 31% των εστιών κορονοϊού που καταγράφηκαν στην Ισπανία προκαλούνται από τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, κυρίως μεταξύ οικογένειας και φίλων.

Ανεξάρτητα από το εάν τηρούνται ασφαλείς αποστάσεις, εάν τα έξι άτομα περάσουν τέσσερις ώρες μαζί μιλώντας δυνατά, χωρίς να φορούν μάσκα σε ένα δωμάτιο χωρίς εξαερισμό, πέντε θα μολυνθούν.

Αν στο ίδιο χρονικό διάστημα φορούν όλοι μάσκες προσώπου, τότε τέσσερα άτομα κινδυνεύουν από μόλυνση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν θα αποτρέψουν τη μόλυνση εάν η έκθεση παραταθεί.

Ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται κάτω από έναν όταν η ομάδα χρησιμοποιεί μάσκες προσώπου, μειώνει τη διάρκεια της συγκέντρωσης κατά το ήμισυ και αερίζει τον χώρο που χρησιμοποιείται.

Η μετάδοση του κορονοϊού μπαρ

Στο δεύτερο παράδειγμα υπάρχει η εξάπλωση του κορονοϊού μέσα σε ένα μπαρ, όπου ένας πελάτης έχει τον ιό.

Σε ένα μπαρ όπου η χωρητικότητα έχει μειωθεί στο 50% και υπάρχουν 15 πελάτες με τρία άτομα προσωπικό, με τα παράθυρα κλειστά και χωρίς εξαερισμό, τότε μετά από 4 ώρες 14 από τους πελάτες θα έχουν μολυνθεί.

Σε περίπτωση που όλοι χρησιμοποιούν μάσκες, τότε μετά από τέσσερις ώρες θα υπάρξουν 8 νέα κρούσματα.

Ενώ αν υπάρχει εξαερισμός και ανοιχτά παράθυρα, με τον χρόνο παραμονής να μειώνεται στο μισό τότε ο κίνδυνος μόλυνσης περιορίζεται σε ένα άτομο.

Η μετάδοση του κορονοϊού στα σχολεία

Το πιο επικίνδυνο σενάριο στο σχολεία είναι αν δεν υπάρχει εξαερισμός, με τον δάσκαλο να είναι ο ασθενής μηδέν.

Εάν περάσουν δύο ώρες στην τάξη με έναν μολυσμένο δάσκαλο, χωρίς να ληφθούν μέτρα για καλό εξαερισμός για την αντιμετώπιση του αριθμού των αερολυμάτων, τότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν έως και 12 μαθητές.

Εάν όλοι φορούν μάσκα, ο αριθμός που θα μπορούσε να μολυνθεί μειώνεται σε πέντε.

Εάν ο χώρος αερίζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είτε με καθαρό αέρα είτε μηχανικά, και η τάξη σταματά μετά από μία ώρα για να ανακυκλωθεί πλήρως ο αέρας, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

Οι φωνές αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης

Στην αρχή της πανδημίας, θεωρήθηκε ότι τα μεγάλα σταγονίδια που αποβάλλουμε όταν βήχουμε ή φτερνίζονταν ήταν το κύριο μέσο μετάδοσης.

Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι το να φωνάζεις και να τραγουδάς σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαερισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μιλώντας δυνατά απελευθερώνει 50 φορές περισσότερα σωματίδια από ιούς από ό, τι όταν δεν μιλάμε καθόλου.

Αυτά τα αερολύματα, εάν δεν διαχέονται μέσω εξαερισμού, γίνονται όλο και πιο συγκεντρωμένα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι αυτά τα σωματίδια - τα οποία απελευθερώνουμε επίσης στην ατμόσφαιρα όταν απλώς αναπνέουμε και τα οποία μπορούν να ξεφύγουν από ακατάλληλα φθαρμένες μάσκες προσώπου - μπορούν να μολύνουν άτομα που περνούν περισσότερο από λίγα λεπτά σε ακτίνα πέντε μέτρων ενός μολυσμένου ατόμου, ανάλογα με το χρονικό διάστημα και τη φύση της αλληλεπίδρασης.

Στο ακόλουθο παράδειγμα, περιγράφεται ποιες συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης σε αυτήν την κατάσταση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Ο φονικότερος ιός στην ιστορία της ανθρωπότητας... Επειδη δεν μπορούμε να σας τον αποδείξουμε επιστημονικά ως προς την θνησιμότητα του... Δέστε σχέδιακια..
  Μπας και γίνουμε πιστευτοι.. Τελεια σχέδια αλλά πεθαίνουν μόνο με υποκείμενα και άνω των 78..οποτε πληρώστε για νέα σκίτσα..

  1. avatar Προβληματισμένος…

   Αν και διαφωνώ ότι πεθαίνουν ή κινδυνεύουν μόνο αυτοί... οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και άνω των 78 ετών... δεν έχουν δικαιώματα; Δεν οφείλουμε να τους προστατέψουμε εμείς οι νεότερεοι & εύρωστοι; Η υποχρέωση αυτή δεν γίνεται ... ιερός σκοπός αν αυτοί οι άνθρωποι (οι άνω των 78 και με υποκείμενα νοσήματα) είναι δικοί μας άνθρωποι (οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι θείοι μας, οι φίλοι μας, οι γείτονές μας); Μήπως έχουμε χάσει παντελώς τις αξίες μας ως άνθρωποι και ως κοινωνία;

  2. avatar George Greece

   Δεν είναι ο φονικότερος ιός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έχει όμως συμπαντικά αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με την \"απλή\" γρίπη, και τεράστια μολυσματικότητα. Εάν λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μας περιμένουν δύσκολοι μήνες, με λίγες χιλιάδες νεκρούς. Εάν δεν λαμβάναμε όμως μέτρα, θα μας περίμεναν ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΙ μήνες με ΠΟΛΛΕΣ χιλιάδες νεκρούς. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν λιγάκι. Και ναι, οι περισσότεροι άνθρωποι που καταλήγουν είναι ηλικιωμένοι ή με υποκείμενα νοσήματα. Τι δηλαδή, δεν είναι αυτοί ΑΝΘΡΩΠΟΙ;;?? Ανάμεσά τους όμως, θα \"φύγουν\" ή θα κινδυνεύσουν και κάποιοι (λίγοι σχετικά ευτυχώς) νέοι άνθρωποι. Δεν είναι ΜΟΝΟ ηλικιωμένοι. Πατέρα, μητέρα, εσύ ΔΕΝ έχεις; Ας σοβαρευτούμε λιγάκι...

   1. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

    Όταν η θνησιμότητα φέτος... Μετά από την αποκαλούμενη πανδημία.. Είναι μικρότερη από πέρυσι... Τότε είμαστε σοβαροί γιατί ακούμε τον ΕΟΔΥ..
    Όλοι οι πίνακες του ΠΟΥ.. Αντικατοπτριζουν την μικρή θνησιμότητα του ιού...
    Οπότε συμφωνώ μαζί σου.. Να μιλάμε με στοιχεία και όχι τον καθε λοιμοξιολογο που πριν 3 δεν έβαζε μάσκα ούτε στην μάνα του.. Αλλά μετά τα 750.000 έβαλε μάσκες στα παιδιά.. Χωρίς 1 μελέτη..
    Οποιος λοιπόν τρομοκρατεί... Θα πάρει αυτό που του αρμόζει εκτός από λεφτά..

  3. avatar criskalts

   Ήσουν πάντα έτσι;;;

   1. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

    Επειδή ρωτάς σε όλους το ίδιο μάλλον ξέχασες ότι δεν είμαι κομματοσκυλο...
    Κριμα πάντως έχασε και ο καραγκιόζης την αίγλη του... Τώρα πια.. Παφ ταληρο και καραγκιοζιλικι..

 2. avatar NIKNIKNIK

  Το λυπηρο ειναι οτι καποιος πληρωθηκε για να φτιαξει αυτη την μπουρδα με τα σχεδιακια

 3. avatar Μια άλλη σκέψη

  Τώρα το χειμώνα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανοίξουμε τα παράθυρα και να πεθάνουμε από βρογχοπνευμονία ή γρίπη. Από κορονοϊό όμως θα είμαστε ασφαλείς. Αυτοί που κάνουν τέτοιες μελέτες θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν τεστ [...] πριν ανακοινώσουν αποτελέσματα.

  1. avatar Άλλο και τούτο

   Καλέ ρε Βeast η λέξη ναρκωτικά σε πείραξε, από πότε έγινε banned και δεν το έμαθα;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει