Πολλά είναι ακόμη τα πράγματα γύρω από τον κορονοϊό που αναζητούν απαντήσεις, καθώς η ασθένεια κρύβει ακόμα πολλά μυστικά. Μάλιστα, η ομάδα αίματος θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξεύρεση θεραπείας.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν καν συμπτώματα και άλλοι καταλήγουν με αναπνευστική υποστήριξη στην εντατική ή ακόμα χειρότερα πεθαίνουν; Εξαιτίας όλων αυτών των διαφορετικών εξελίξεων της νόσου Covid-19 είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί πόσοι άνθρωποι έχουν όντως μολυνθεί.

Γερμανοί και Νορβηγοί επιστήμονες, όπως σημειώνει με άρθρο της η Deutsche Welle, ανέλυσαν τις περιπτώσεις ασθενών με κορονοϊό που είχαν διαφορετικές ομάδες αίματος. Κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα που εκπλήσσουν, παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ακόμα προσωρινά. Ένας λόγος για την εξέλιξη της νόσου ενδεχομένως να είναι και η ομάδα αίματος των ασθενών. Οι επιστήμονες ερεύνησαν ποιος είναι ο ρόλος της σε ασθενείς που είχαν χειρότερη εξέλιξη της νόσου.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες στην έρευνά τους εξέτασαν 1.610 ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι εκδήλωσαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν από τα επιδημιολογικά κέντρα της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου η εξάπλωση του ιού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Ήταν από το Μιλάνο, την Μόντσα, τη Μαδρίτη, το Σαν Σεμπαστιάν και τη Βαρκελώνη. Η εξέλιξη της νόσου στους ασθενείς αυτούς ήταν ιδιαίτερα άσχημη, κάποιοι μάλιστα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Τυχεροί, αλλά κανείς δεν είναι άτρωτος

Οι επιστήμονες εξέτασαν σε συγκεκριμένα σημεία το DNA των ασθενών. Τα σημεία αυτά συχνά διαφέρουν μεταξύ τους. Το γενετικό υλικό το συνέκριναν με αίμα που είχαν πάρει από 2.205 υγιείς ανθρώπους.

Ένα πρώτο αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος Α διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η εξέλιξη της νόσου να είναι πιο βαριά. Στη Γερμανία το 43% των πολιτών ανήκει σε αυτή την ομάδα αίματος. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο, εάν μολυνθούν με τον κορονοϊό, να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη σε σύγκριση με όσους ανήκουν στην ομάδα αίματος 0.

Μπορεί να θεωρούνται πιο τυχεροί βάσει αυτής της έρευνας, ωστόσο ούτε αυτοί είναι άτρωτοι απέναντι στον ιό. Διατρέχουν απλά μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά. Στη Γερμανία το 41% του πληθυσμού ανήκει στην ομάδα αίματος 0.

Σχέση ομάδας αίματος και εξέλιξης της νόσου

Οι ομάδες αίματος Β και ΑΒ με 11% και 5% αντίστοιχα δεν είναι τόσο διαδεδομένες και ο ρόλος τους στην εξέλιξη της νόσου Covid-19 είναι ενδιάμεσος.

Εάν επαληθευθούν τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη διαφορετικών φαρμακευτικών θεραπειών. Παρόμοιες έρευνες όπως αυτή για τη σχέση του κορονοϊού με την ομάδα αίματος και την εξέλιξη της νόσου έχουν γίνει και για άλλες ασθένειες.

Για παράδειγμα στην ελονοσία ανακαλύφθηκε ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 σπάνια ασθενούσαν, ενώ σε περίπτωση που νοσούσαν η νόσος εξελισσόταν πολύ καλά. Για άλλες ασθένειες είναι άλλες ομάδες αίματος που προστατεύουν περισσότερο. Για παράδειγμα αυτό ισχύει για την ομάδα Α στην πανώλη. Μένουν πάντως ακόμα πολλά να ερευνηθούν έως ότου εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

TAGS