O «πόλεμος εμβολίων» για τον κορονοϊό και η μοναχική πορεία του Τραμπ

Ποιοι από τα 7,6 δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη θα εμβολιαστούν πρώτοι;


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
14:23
21/05/2020
O «πόλεμος εμβολίων» για τον κορονοϊό και η μοναχική πορεία του Τραμπ
5
loading

«Παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» θέλουν να είναι κάθε εμβόλιο που θα αναπτυχθεί για τον νέο κορονοϊό ο Σι Τζινπίνγκ, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άγκελα Μέρκελ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όμως στην Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μία απόλυτη προτεραιότητα: να εμβολιάσει τους συμπατριώτες του.

Πίσω από την αρχή του «παγκόσμιου δημόσιου αγαθού» υπάρχουν δύο προβλήματα: η πνευματική ιδιοκτησία και η διανομή των πρώτων δόσεων. Το πρώτο πρόβλημα είναι πιο εύκολο να επιλυθεί από το δεύτερο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η Αφρική ζητεί ένα εμβόλιο χωρίς πατέντα, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σύριλ Ραμαφόζα. Αυτό δεν είναι και πολύ πιθανό: τα εργαστήρια θα θελήσουν να διανείμουν μεταξύ τους τα δισεκατομμύρια των επενδύσεων και θα μπορούν να βασισθούν στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, που διάκεινται εχθρικά σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των διεθνών δικαιωμάτων πνευματική ιδιοκτησίας. Άλλωστε, αυτό το επανέλαβαν αυτήν την εβδομάδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το εμβόλιο, κατά συνέπεια, δεν θα είναι δωρεάν. Ως προς την διαμόρφωση της τιμής, πολλοί όμιλοι έχουν δεσμευθεί απλώς να καλύψουν τα έξοδα παραγωγής.

Η υπόσχεση της διαμόρφωσης τιμής κόστους είναι υποκειμενική: παλαιότερα ίσχυσε για τις θεραπείες κατά του ιού HIV, δηλώνει ο Matthew Kavanagh, του Πανεπιστημίου Georgetown, αλλά οι παρασκευάστριες εταιρείες των γενόσημων στην συνέχεια εξασφάλισαν μεγάλα περιθώρια και διαίρεσαν το κόστος δια 10 ή και περισσότερο.

Για τον Mark Feinberg, πρώην επιστημονικό διευθυντή της Merck Vaccines και σημερινό πρόεδρο της International AIDS Vaccine Initiative (IAVI), τα εργαστήρια πήραν το μάθημα και δεν θα θελήσουν να γίνουν «παρίες», πράγμα που θα έβλαπτε την φήμη και την κερδοφορία τους.

Πιστεύει ότι η κατανομή της πνευματικής ιδιοκτησίας θα γίνει σε κάθε περίπτωση, αφού «κανείς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί μόνος στην παγκόσμια ζήτηση και θα είναι υποχρεωμένοι να βρουν εταίρους για την παρασκευή του προϊόντος».

Το δύσκολο ερώτημα: ποιοι από τα 7,6 δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη θα εμβολιαστούν πρώτοι;

Πρώτα η Αμερική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρώπη και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θέλουν να συγκροτήσουν μηχανισμό «ισότιμης» κατανομής, βάσει της αρχής ότι απόλυτη προτεραιότητα έχει το υγειονομικό προσωπικό κάθε πληγείσας χώρας, στην συνέχεια οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής (αστυνομία, μεταφορές...) και στην συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως θέλει επιστροφή στην κανονικότητα και περιφρονεί την έννοια της διεθνούς αλληλεγγύης: στόχος της κυβέρνησής του είναι 300 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Ιανουάριο, για να εμβολιαστεί το σύνολο του αμερικανικού πληθυσμού. Στόχος υποθετικός, αφού οι κλινικές δοκιμές μόλις έχουν ξεκινήσει.

«Η νοοτροπία του είναι απομονωτιστική, πολύ ξενοφοβική, απολύτως αντίθετη με αυτό που χρειάζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας», δηλώνει ο Sten Vermund, διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι νησί και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον υπόλοιπο κόσμο για να καταναλώσουν και να τραφούν», υπενθυμίζει. «Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αν ο κόσμος συνεχίζει να πλήττεται από τον κορονοϊό».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε σειρά πειραματικών εμβολίων (Johnson & Johnson, Moderna, Sanofi) με την ελπίδα ότι ένα ή περισσότερα εμβόλια θα μπορέσουν να παρασκευαστούν στις ΗΠΑ.

Οι επικεφαλής της Moderna και της Sanofi διεμήνυσαν ήδη στην Ευρώπη ότι πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον.

Η έσχατη εγγύηση κατά της εθνικοποίησης των εμβολίων είναι η κατασκευή μονάδων παραγωγής σε πολλές ηπείρους.

Αλλά, αντίθετα με ό,τι συνέβη κατά την πανδημία της γρίπης H1N1 το 2009, «εκκινούμε από το σημείο μηδέν. Δεν έχουμε ούτε εμβόλιο, ούτε μονάδα παραγωγής», λέει ο Pascal Barollier του Gavi, ενός οργανισμού που αγοράζει εμβόλια για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Συνασπισμός για Καινοτομία Επιδημικής Προετοιμασίας, Cepi, που συγκροτήθηκε το 2017 απέναντι στην αρχική αποτυχία αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού Εμπολα, έχει επενδύσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε εννέα εταιρείες ανάπτυξης εμβολίων κατά της Covid-19. Σε αντάλλαγμα τους ζητεί διανομή των τεχνολογιών ώστε να γίνει δυνατή η μαζική και ταχεία παραγωγή εμβολίων.

Έτσι, τα εργαστήρια αυτά κατασκευάζουν επιπλέον γραμμές παραγωγής χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Εταιρείες συμμαχούν: η Moderna θα έχει παραγωγή στις ΗΠΑ (για την αμερικανική αγορά) και στην Ελβετία (για την Ευρώπη). Η Sanofi έχει συμμαχήσει με μία ανταγωνίστρια, την GlaxoSmithKlein: οι δύο φαρμακευτικοί κολοσσοί διαθέτουν πολλά εργοστάσια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Για να εμβολιασtεί ο πλανήτης θα χρειασθεί να ανακαλυφθούν όχι ένα αλλά πολλά εμβόλια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Batman..

  Τι έγινε ρε παιδιά εκεί στο Μπηστ;
  Στο ένα άρθρο - εγκώμιο για τον καλό Bill Gates - μιλάτε για ανυπόστατες συκοφαντίες και κακεντρεχείς θεωρίες συνωμοσίας εις βάρος αυτού του φιλάνθρωπου και εδώ επιβεβαιώνετε μόνοι σας το σχέδιο για τον παγκόσμιο εμβολιασμό;
  «Ποιοι από τα 7,6 δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη θα εμβολιαστούν πρώτοι;»
  Από ποια επιστημονικά δεδομένα προκύπτει πως πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης;

 2. avatar Αρρώστεια

  Μην σπρώχνεστε, όλοι θα εμβολιάσετε! Θα βγάλουμε κάποιο εγκριτο από τον ΠΟΥ να πεί οτι ο ιος έχει 90 ακίδες (spikes) και ότι κάθε ένα απο τα 90 εμβόλια τσακίζει μια ακίδα. Έτσι θα κάνουμε 90 εμβόλια , ένα από κάθε εταιρία και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Και οι φαρμακευτικές και οι εμβολιασμένοι (όσοι επιζήσουν δηλαδή). και που είστε η ζέστη δεν μειώνει την δύναμη του ιού. Πάρτε για παράδειγμα το ΚΑΤΑΡ έχει 40.000 κρούσματα και 20 νεκρούς. Η αλήθεια είναι ότι με τόσο κόπο , τόσο ιδρώτα τόση ερευνά που έχει πέσει από τις φιλανθρωπικές φαρκακευτικές εταιρίες, ακόμα και δεν υπήρχε ο ιος θα τον ανακαλύπταμε.

 3. avatar Σταμ

  Η Αφρική ούτε να απαιτεί μπορεί, ούτε να προσφέρει. Μόνο να υποφέρει και να στραγγίζει από τους πόρους της, που βουτάνε οι άρπαγες. Χρυσό, διαμάντια κλπ. Η φτήνια όμως της ανθρώπινης ζωής φαίνεται περίτρανα από τα \"πολιτισμένα κράτη\" , στα οποία το κέρδος είναι uber alles..!! Το παραπάνω άρθρο, το φωνάζει. Σε σημείο που να δείχνουν σχεδόν ρομαντικοί, αν όχι και γελοίοι, αυτοί που προσπαθούν να μοιράσουν δίκαια, πχ τα εμβόλια, που κάποτε θα έρθουν. Οι φαρμακευτικες εταιρείες φαντάζουν ουρανοξύστες με τις εμπορικές δραστηριότητες και τις συμφωνίες εκατομμυρίων, αλλά με σαθρά θεμέλια. Σάπια. Γιατί ο άνθρωπος ως οντότητα είναι και παραμένει στον πάτο. Είτε ως Αφρικανός, είτε ως μεγαλομέτοχος... Ο θάνατος καταπίνει τα πάντα με την ίδια όρεξη.

 4. avatar Κανένα εμβόλιο

  διαφυλάξτε την υγεία σας

  1. avatar Μακάρι να γίνει όπως λες

   Μακάρι να γίνει όπως λες.. όχι ένα, αλλά πολλά, λένε... Θα τρίβουν τα χέρια τους οι φαρμακευτικές κι οι περί αυτών,,, Ενώ ο ΠΟΥ και άλλοι ξένοι Πανεπιστημιακοί ερευνητές, λένε: νηστεία... Η Ελλάδα με την είσοδό της στην καραντίνα, είχε και την ταυτόχρονη είσοδο σε νηστείες λόγω Πάσχα και νηστεύουν πολλοί, μαζί με όλους/ες τους μοναχούς/ές, ιερείς και πιστούς και όπως φαίνεται είχαν καλά αποτελέσματα... Ούτε ξέρουμε τις παρενέργειες, ούτε τίποτε, ..... πειραματόζωα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει