28
loading
Γράφει
ο Γαβριήλ Φιλιππόπουλος

Η παγκόσμια αναταραχή για το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού SARS-Cov-2 από την Κίνα και της φονικής λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί, έχει θέσει αρκετές χώρες σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Χιλιάδες οι νεκροί και πάνω από 1 δισεκατομμύριο πολίτες βρίσκονται αποκλεισμένοι σε κατάσταση καραντίνας. Συνθήκες που μπορεί να μην φανταζόμασταν και ποτέ ότι θα αντιμετωπίζαμε.

Όπως είναι λογικό σε καταστάσεις όπως αυτές, η έκτακτη ανάγκη έρχεται μαζί με ένα κύμα παραπληροφόρησης ή εσκεμμένα λανθασμένης πληροφόρησης και συλλογικής παράνοιας. Κλίμα που ευδοκιμούν ως επί το πλείστων οι θεωρίες συνωμοσίας και οι αντιεπιστημονικοί μύθοι. Παρανοήσεις που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα (ή από οθόνη σε οθόνη αν θεωρήσουμε το ίντερνετ μέρος του συλλογικού) και αποκτούν διαστάσεις εξωφρενικές. Σε σημεία επικίνδυνες όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα δημόσιας υγείας. Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας είναι αποκαλυπτικό.

Επίσης το πρόσφατο παράδειγμα στην Ελλάδα και την προτροπή, ή καλύτερα την μη αποτροπή, της επίσημης Εκκλησίας της Ελλάδας στους πιστούς να χρησιμοποιούν το ίδιο σκεύος για να μεταλάβουν, είναι ενδεικτικό. Μετά από λίγες εβδομάδες ωστόσο η πολιτεία πήρε η ίδια την κατάσταση στα χέρια της αναστέλλοντας τις θρησκευτικές τελετές μαζικής φύσης.

Παρακάτω θα σκιαγραφήσουμε τις ανακρίβειες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό εκεί έξω σε σχέση με την επιδημία του κορονοϊού, τον τρόπο μετάδοσης και τα μέτρα αυτοπροστασίας. Επίσης θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τι γνωρίζουμε για τους ιούς εν γένει και ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που τους καθιστά ανθεκτικούς.

Ανακρίβειες, μύθοι και απαντήσεις (σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής)

Δεν είναι πολύ εύκολο να δίνουμε απαντήσεις σε τόσο λεπτά ζητήματα, επιστημονικής φύσης όπως αυτά που αφορούν τον κορονοϊό. Και αυτό γιατί ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες είναι αρκετά «μαζεμένοι» όσον αφορά τις δηλώσεις τους και το πόσο σίγουροι εμφανίζονται για την εξέλιξη της εξάπλωσης του SARS-Cov-2.

Στην Ιταλία την Τρίτη 10 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται σε όλη τη χώρα οι μη απαραίτητες μετακινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας. Η γείτονα χώρα βέβαια, μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία, αντιμετωπίζει ένα πραγματικό τσουνάμι θανάτων σε καθημερινή βάση. Οι εικόνες με τα στρατιωτικά οχήματα στο Μπέργκαμο που μετέφεραν πτώματα τα οποία δεν χωρούσαν στην πόλη και μεταφέρονταν αλλού για καύση, είναι ανατριχιαστικές.

Εκείνη ωστόσο η συγκεκριμένη ανακοίνωση για την απαγόρευση των μετακινήσεων προξένησε επιδρομή στα σούπερ μάρκετ από πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι θα τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Μπροστά σε αυτές τις σκηνές που παρακολουθήσαμε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά από τη γειτονική χώρα (και ενώ τα θύματα στις 23/3 πλησίαζαν τα 6.000) ας επισημάνουμε κάποια σημαντικά σημεία:

«Ο ιός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα»: Τις τελευταίες μέρες παίρνει μεγάλες διαστάσεις η παραφιλολογία ότι ο κορονοϊός κατασκευάστηκε ως βιοόπλο σε κάποιο κινεζικό εργαστήριο από το οποίο υπήρξε διαρροή. Η συγκεκριμένη λογική διανθίζεται με καταστροφολογικά σενάρια στοχευμένης θανάτωσης ευπαθών ομάδων για μείωση κόστους και πληθυσμού.

Ειδικοί και από την Κίνα και τη Δύση αντικρούουν από την πρώτη στιγμή αυτή τη θεωρία προσπαθώντας να εντοπίσουν την ακριβή πηγή του στελέχους του κορονοϊού.

Πληροφορίες θέλουν το αρχικό στέλεχος να βρέθηκε στον παγκολίνο και άλλες σε νυχτερίδες. Επίσης κάθε θεωρία συνωμοσίας είναι επιτυχημένη ακριβώς γιατί πατάει και στην ανεπάρκεια των ειδικών να δώσουν πειστικές και απλοϊκές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

Κάπως έτσι μπλέχτηκε και ο «Mr. Microsoft» Μπιλ Γκέιτς. Το 2015 ο Gates είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μίας πανδημίας. Ακόμα και εφημερίδες από τις ΗΠΑ δημοσίευσαν άρθρα τα οποία ανέφεραν ότι Ο Gates πλήρωσε για ένα πείραμα που θα έκανε όλον τον πληθυσμό του πλανήτη να νοσήσει, έτσι ώστε ύστερα να μπορέσει στη συνέχεια εκείνος και οι υποτακτικοί του να κάνουν κουμάντο μέσα από το αντίδοτο.

«Οι μάσκες δεν έχουν αξία»: Σίγουρα μία μάσκα δεν αποτελεί την απροσπέλαστη ασπίδα θωράκισης. Επειδή όμως ο ιός δεν υπάρχει στον αέρα μόνος του αλλά ίπταται μέσα σε σταγονίδια τα οποία πέφτουν σε επιφάνειες μετά από ένα μέτρο, τότε θεωρείται ένα πρώτο μέτρο προφύλαξης και για όσους νοσούν αλλά και για αυτούς που θέλουν να προφυλαχθούν.

Σε κάθε περίπτωση όμως εάν πρέπει να μετακινήστε συνεχώς, να μπαίνετε σε ΜΜΜ, χώρους μαζικής συνάθροισης, σχολεία, πανεπιστήμια, καφέ, εστιατόρια, γυμναστήρια, γήπεδα κτλ, θεωρείται απίθανο να προστατευτείτε αποτελεσματικά μόνο με μία απλή μάσκα φαρμακείου.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν απαγορευτεί όλες οι μετακινήσεις.

«Για τον κορονοϊο ευθύνονται τα δίκτυα 5G»: Τα fake news χτύπησαν και τις νέες τεχνολογίες. Πώς θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά θα μου πείτε.

Χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι καθημερινά ανεβάζουν στο διαδίκτυο ότι η ανάπτυξη του νέου δικτύου έχει σχέση με την εξάπλωση του SARS-Cov-2.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, πέντε εβδομάδες πριν από τα πρώτα κρούσματα, είχε τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο 5G στην Ουχάν.

Άλλοι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, διαθέτει τεχνολογία 5G, γι’ αυτό νόσησαν 696 από τους επιβάτες του.

«Ο κορονοϊός δεν είναι πιο επικίνδυνος από την εποχική γρίπη»: Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων από τον SARS-Cov-2 θα παρουσιάσει ήπια συμπτώματα γρίπης. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ο ρυθμός αύξησης των θανάτων.

Ειδικοί που επισκέφτηκαν τις πληττόμενες περιοχές της επαρχίας Χουμπέι για να ερευνήσουν πώς αντιμετώπισαν το ξέσπασμα οι κινεζικές αρχές, διαπίστωσαν ότι «δεν βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία θνησιμότητας από τον ιό η τάση φαίνεται να είναι ισχυροποιημένη σε σχέση με την εποχική γρίπη. Από την εποχική γρίπη χάνουν τη ζωή τους περίπου 290.000 με 650.000 άνθρωποι. Τα στοιχεία που αφορούν τον κορονοϊό δείχνουν ότι μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το νούμερο.

«Σκοτώνει μόνο τους γηραιότερους, οι νέοι μπορούν να χαλαρώσουν»: Οι περισσότεροι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα αν νοσήσουν. Ο ιός όμως οδηγεί σε πιο σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα σε σχέση με την απλή γρίπη. Υπάρχουν ομάδες πολιτών νεαρότερων ηλικιών που μπορεί να νοσήσουν πιο εύκολα από τους υπόλοιπους. Και αυτοί είναι οι δημόσιοι λειτουργοί και οι εργαζόμενοι στην υγεία.

Η πρόταση των ειδικών είναι «όχι χαβαλές, όχι πανικός». Οι μικρότεροι σε ηλικία που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να αυτοαπομονωθούν για προστασία των υπόλοιπων ευπαθών ομάδων.

«Αν είσαι κοντά σε κάποιο νοσούντα για λιγότερο από 10 λεπτά δεν κολλάς»: Οι οδηγίες των νοσοκομείων για τη γρίπη αναφέρουν ότι κάποιος θεωρείται εκτεθειμένος όταν βρεθεί σε απόσταση 2 μέτρων από κάποιον που βήχει ή φτερνίζεται για δέκα λεπτά και πάνω.

Με τον κορονοϊό ωστόσο είναι πιθανό να κολλήσει κάποιος με μικρότερη χρονική ή σωματική επαφή (και η εισπνοή μικροσωματιδίων είναι σωματική επαφή) από τα 10 λεπτά. Ακόμα και από μολυσμένες επιφάνειες. Αν και αυτός ο τρόπος μετάδοσης θεωρείται λιγότερο πιθανός.

«Ο ιός μεταλλάσσεται και μετατρέπεται σε πιο φονικό»: Μετά την αρχική μετάδοση του κορονοϊού, το αρχικό στέλεχος εξελίχθηκε σε νέο τύπο και από τότε και τα δύο στελέχη μεταδίδονται στους ανθρώπους. Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν ότι το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών, ενώ το λιγότερο επιθετικό (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος. Το επιθετικό στέλεχος L βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το ηπιότερο στέλεχος S.

Επιστήμονες στη Δύση ωστόσο αναφέρουν ότι τα ευρήματα αυτά έχουν ενδιαφέρον αλλά είναι πολύ πρώιμα.

Τι γνωρίζουμε για τους ιούς εν γένει

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τη γρίπη και τους κορονοϊούς (SARS, SARS-Cov-2, MERS) ως μία «σύμπραξη» πρωτεϊνών και λιπιδίων.

Μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της σωματικής επαφής ενώ μπορούν να επιβιώσουν στα σταγονίδια που εμπεριέχονται στον βήχα ή το φτέρνισμα των ανθρώπων. Σταγονίδια τα οποία στην συνέχεια μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρές επιφάνειες.

Εξωγενείς παράγοντες μπορούν να φθίνουν την πορεία της ζωής ενός ιού όταν βρίσκεται εκτός ανθρώπινου σώματος. Για παράδειγμα το αλκοόλ που εμπεριέχεται στα αντισηπτικά χεριών καθιστά τον ιό πιο ασταθή.

Οι ιοί παρουσιάζονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Αυτό το δεδομένο έχει κάποιες εξηγήσεις σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κάποιοι θεωρούν ότι ευδοκιμούν αυτή την περίοδο γιατί ο πληθυσμός βρίσκεται συγκεντρωμένος σε κλειστούς χώρους αναζητώντας ζέστη. Άρα η μετάδοση των ιών είναι πιο εύκολη.

Άλλη εξήγηση αναφέρει ότι τα σταγονίδια που εμπεριέχουν ιό με τον κρύο και ξερό αέρα μεταφέρονται πιο γρήγορα και πιο μακριά.

Έρευνες και σε πειραματόζωα αλλά και σε πραγματικές συνθήκες έδειξαν ότι ζεστά και υγρά περιβάλλοντα δεν αφήνουν τους ιούς να εξαπλωθούν. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τους χειμερινούς μήνες η έλλειψη υγρασίας καταστρέφει τα εκκρίματα της μύτης των ανθρώπων. Εκκρίματα που αποτελούν την πρώτη βαθμίδα άμυνας μαζί με το στόμα όσον αφορά τους εξωγενείς παράγοντες που εισέρχονται στο σώμα. Ο ξηρός αέρας κάνει τα εκκρίματα λιγότερο αποτελεσματικά στο να παγιδεύσει στελέχη ιών και να τα αποβάλει.

Ο διευθυντής του τμήματος λοιμωδών ασθενειών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Ίαν Λίπκιν εξετάζοντας τους κορονοϊούς σχολίασε ότι το φως του ήλιου μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό όπλο κατά των ιών.

«Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά το νουκλεϊκό οξύ. Σχεδόν αποστειρώνει επιφάνειες. Οι εξωτερικοί χώροι σε γενικές γραμμές είναι πιο καθαροί απλά λόγω της UV ακτινοβολίας», συμπλήρωσε ο Λίπκιν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar Χαλκιδέος

  Σας παρακαλώ πολύ, προσθέστε στις θεωρίες συνωμοσίας και τα παρακάτω που θα σας υπαγορεύσω:
  • Οι κηραλοιφές του Βελόπουλου σκοτώνουν τον κορονοϊό
  • Η Θεία Κοινωνία σκοτώνει τον κορονοϊό
  • <> - Πακιστάν πριν 1 μέρα
  • Η τούρκικη κολόνια σκοτώνει τον κορονοϊό, όπως και οι <> με ατμό (!) στο Όρντου του Πόντου - Άρθρο εδώ: https://www.ethnos.gr/kosmos/96416_koronoios-kampina-apolymansis-me-atmo-sto-orntoy-toy-pontoy
  • <> - Ντόναλντ Τράμπ, πριν 1 μήνα άρθρο εδώ: https://www.newsbeast.gr/health/coronavirus/arthro/6006572/tramp-i-epidimia-toy-koronoioy-tha-lixei-ton-aprili-logo-zestis
  • <> - Η ατάκα που χρησιμοποιεί ο ξερόλας ελληναράς για να δικαιολογήσει τον κορονοϊό και έχει καταντήσει καραμέλα.
  Σας έχω κι άλλα πολλά, αλλά δεν χωράνε όλα εδώ...

 2. avatar Άσε μας κουκλίτσα μου

  Μας πείσατε
  Τώρα καθυσηχαστηκα!!!
  Ο καιρός γαρ εγγύς όμως!!!

 3. avatar Ακολούθησε το

  ΧΡΗΜΑ .Να δείς τι έχει να γίνει μόλις λήξει ο συναγερμός και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ,ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ήδη άρχισαν. Η γρίππη δεν πούλησε τόσο καλά......

 4. avatar Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

  Κάποιος σχολιαστής απο εδω μέσα είπε κάτι ωραίο. Να δώσει η κυβέρνηση τις προδιαγραφές για κατασκευή πάνινων μασκών στα μοναστήρια. Μόνο η αλβανίδα ειχε την ευαισθησία να χαρίσει 600 μάσκες στο προσωπικού του νοσοκομείου?

 5. avatar Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ

  ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ FAKE NEWS.
  ΗΡΕΜΗΣΕ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ, ΗΡΕΜΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ. ΟΣΟΙ ΜΑΖΕΨΑΤΕ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΣΥΣΣΙΤΙΟ.

 6. avatar Μάλθους.

  Αργήσατε αλλά το καταλάβατε. Ο Λυκούργος με τον καιάδα με πρόλαβε. Ο Τραμπ με εμπέδωσε. Καλή ψυχή στους τρατάρηδες. Κοιτάξτε να παραμυθιαστείτε για να φύγετε όσο γίνεται ανώδυνα και ειρηνικά. Οι παππάδες θα σας βοηθήσουν σε αυτό.Και γω παππάς ήμουνα. Καλή ψυχή.

  1. avatar Μην το ψάχνετε ρε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Και τεχνητός να είναι ο ιός το μόνο που μπορούμε να κάνουμε με σιγουριά είναι να τους αερίσουμε τα [....] . Γι΄αυτό καλύτερα να είμαστε αν αγνοία ευτυχείς.

 7. avatar Τόσο απλά!

  Λύσεις για την αντιμετώπιση του ιού υπάρχουν.Πιθανόν η τεχνητή ανυπαρξία τους να επιρρώνει
  τις συνωμοσιολογικές σκέψεις για κατασκευασμένο ιό. Μια full face mask με καραντίνα 14 ημερών διεθνώς θα έλυνε το πρόβλημα,χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τόσο έντονα την οικονομία.

 8. avatar Covid 19

  Πείτε μου όλες τις απόψεις και θεωρίες σας. Είμαι εδω να σας δώσω απαντήσεις! Ρωτήστε με ότι θέλετε

  1. avatar criskalts

   Σωραίος, αν και ιός.

 9. avatar criskalts

  Του συνομωσιολογικού τρολιού το ανάγνωσμα...
  Εμπρός φωτεινά και κοφτερά μυαλά, βγάλτε την ανθρωπότητα από το σκοτάδι, οδηγήστε την στα ηλιόλουστα μονοπάτια της γνώσης, χαρίστε της το θείο δώρο της ενόρασης!!!

 10. avatar δσα

  Για να ειναι κατι θεωρια συνομωσιας θα πρεπει πρωτα απ\'ολα να υπαρχει μια αλλη εξηγηση η οποια εχει διπλο και τριπλο αποδειχτει και αποδεχτει απο διαφορους επιστημονες. Στην προκειμενη περιπτωση οι 2 υπερδυναμεις που ειναι γνωστο σε ολους οτι κατασκευαζαν και συνεχιζουν να κατασκευαζουν βιολογικα οπλα, αρνουνται οτι ο πιο μεταδοτικος και ανθεκτικος ιος απο την Ισπανικη γριπη ειναι κατασκευασμα δικο τους. Δηλαδη οι ιδιοι δινουν αφεση αμαρτιων στους εαυτους τους. Μεχρι λοιπον τα λεγομενα τους να δημοσιοποιηθουν σε ιατρικα περιοδικα ολου του κοσμου και οι μελετες τους να γινουν peer reviewed, αυτα που λενε ειναι μια θεωρια.
  Αρα αυτα που λενε και οι αλλοι ειναι επισης θεωρια και οχι θεωρια συνομωσιας.
  Το πιο αστειο ειναι που μας ζητατε να πιστεψουμε την Κινα η οποια δεν αναγνωριζει την σφαγη στην Τιεανμεν που εγινε το 1989 και εχει καταγραφει απο χιλιαδες διαφορετικες πηγες. Και μας ζητατε να πιστεψουμε την Αμερικη η οποια δεν αναγνωριζει οτι εκαναν λαθος που ελεγαν οτι υπηρχαν οπλα μαζικης καταστροφης στο Ιρακ και οτι η εισβολη του εγινε με βαση λαθος πληροφοριες, ενα αδιαμφισβητητο γεγονος πλεον...
  Δεν μπορω να πω με σιγουρια οτι εγινε σε εργαστηριο ο ιος αλλα δεν μπορω να το αποκλεισω. Η συμπτοματολογια, ο τροπος που δρα στο σωμα δεν θυμιζει σε τιποτα ουτε το sars ουτε την εποχικη γριπη. Η δυνατοτητα του ιου να προκαλεσει φλεγμονη στην καρδια επισης δεν μου φαινεται κατι τυχαιο.

  1. avatar Covid 19

   Αρχικά θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σταματήσει η σύγκριση μου με την εποχική γρίπη. Το βρίσκω πολύ υποτιμητικό... Η εποχική γρίπη είναι μέγας φλώρος και το ξέρουμε όλοι. Πείτε μου μια φορά που ο μισός πληθυσμός της γης κλείστηκε σπίτι λόγω της εποχικής γρίπης... Και δεύτερο θέλω να σας ενημερώσω ότι η μόνη σχέση που έχω με εργαστήρια είναι ένας ξάδερφος μου που έχει παράνομο εργαστήριο και φτιάχνει crystal meth... Ευχαριστώ

  2. avatar δσακιος

   Άντε με ζόρισες και θα το ομολογήσω.Ο προπάππους μου είχε κρατησει σε ένα βαζάκι τον ιο της ισπανικής γρίπης.Ειχε πει ότι μετά από εκατό χρόνια ο απόγονος του να τον ελευθερώσει σε ένα μέρος όπου απειλεί την ανθρωπότητα.Ετσι και έκανα.Σου ευσα τις απορίες σου και επιτέλους έφυγε εμα βάρος από πάνω μου.

 11. avatar Οι Ελοχιμ

  Οι Ελοχιμ φταινε για ολα, το εκαναν για το επιδομα.

  Να βγει η Εφη να δηλωσει πως θα παρουν το επιδομα οι Ελοχιμ διοτι οι ιδιοι δεν περιμεναν να τους ζητηθει και δεν ειχαν προβλεψει να εχουν ΚΑΔ.

 12. avatar F5

  Το άρθρο μιλάει για θεωρίες συνωμοσίας χωρίς όμως να μας λέει γιατί αυτές δεν ισχύουν και τι ακριβώς συνέβη. Οπότε, μάλλον πρόκειται θα πληρωμένη παραπληροφόρηση καθησυχασμού.

 13. avatar leo tora

  \"... Former prime minister Gordon Brown has called for the creation of a temporary form of global government to be assembled to provide a unified body to tackle coronavirus. ...\"

 14. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

  Κορωνοϊός που προσβάλει μόνο τα ζώα και που με μια μικρή μετάλλαξη προσβάλει κσι τον ανθρωπο.
  Αυτή η μετάλλαξη από ότι λένε τα εργαστήρια είναι μικρή και δικαιολογείται απόλυτα ότι έγινε φυσικά.
  Η ανθρώπινη παρέμβαση θα ήταν πολύ διαφορετική αφού δε μπορούν οι επιστήμονες να κάνουν τέτοιες μικρές τροποποιήσεις.
  Για το 5G τι να πει κανείς? Είναι εκεί που παντρεύεται η αμορφωσιά τη παραφροσύνη.
  Καμία λογική.

 15. avatar Ανενδοτος ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  4. Είχα γράψει προχθές σε άλλο μου σχόλιο , πως υπάρχει τουλάχιστον μια ταινία , στην οποία οι ανθρωποι ήταν υποχρεωμένοι να μένουν εγκλωβισμενοι στα σπίτια τους , οι δε τηρουντες την τάξη έφταναν στο σημείο να πυροβολουν οποιον αψηφουσε τον εγκλωβισμο . Σημερα λοιπον έχουμε την πρώτη δοση του εγκλωβισμου στο σπίτι , κι είχα σχολιάσει ότι ενδεχομένως είναι η πρώτη πρόβα .
  Κοντολογις λοιπον , όλα αυτά , μπορούν κάλλιστα να οδηγησουν οποιονδηποτε σκεφτεται λογικα , στην θεωρία των συνομοσιων .
  Τελειωνοντας βαζω το ερώτημα ( για να ξεφύγω κι εγώ απο τέτοιες σκεψεις ) , αν βεβαίως υπάρχει κάποιος ειδικος να μου το απαντήσει . Πως εξηγείται η δήλωση ενός μη ειδικού το 2015 , να επαληθευεται μετα απο 5 χρονα ; υπαρχει καποιος να μου το ξεδιαλυνει ;

  1. avatar criskalts

   \'\'οποιονδηποτε σκεφτεται λογικα\'\'
   χαχαχαχαχαχαχα

   1. avatar Σου είπα και προχθες

    Απο τα πολλά χα χα χα , θα μπει καμια μύγα στο στόμα σου . Κοψετο λοιπον και πες μας και καμια λογική κουβέντα , εσυ που είσαι λογικος .

  2. avatar Πιθανότητες

   Με τόσες δηλώσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, κάποιος θα έπεφτε μέσα.

 16. avatar Παρ ολο που δεν πιστευα

  σε θεωριες συνωμοσιας, τωρα τελευταια εχω καποιες αμφιβολιες γιατι ο κορονοιος εμφανιζεται σε πολιτικους, πριγκηπες, μεγαλοεπιχειρηματιες, επωνυμους και ενταξει, ξερω οτι αυτοι ταξιδευουν περισσοτερο, ομως δε θα μπορουσε καποιος με καποιον τροπο να φερει τον ιο διπλα σε καποιον που θελει να βλαψει και για ξεκαρφωμα ας τον αφησει να διαδοθει και στον υπολοιπο πληθυσμο? Παντως κατι δεν παει καλα με τη συμπεριφορα του κορονοιου, απλα δε μπορω να αποκωδικοποιησω τη δραση του.

  1. avatar Covid 19

   Είστε επιδημιολογος κύριε;;;;

  2. avatar criskalts

   \'\'απλα δε μπορω να αποκωδικοποιησω τη δραση του\'\'
   Ε ρε τρόλια, μου έφυγαν τα σφραγίσματα!!

  3. avatar Ειμαι εγω που εγραψα το προηγουμενο

   σχολιο, η να ισχυει το αντιθετο, δηλ. δηθεν μολυνονται πασιγνωστα προσωπα\' αυτο θα φανει αργοτερα με το αν καταληξει καποιος απ αυτους και στην ουσια θελουν να ξεκανουν οσους ανημπορους μπορουν. Θα μπορουσε να βοηθησει η σημερινη τεχνολογια αλλα ας μη ξεχναμε οτι ηταν συνηθης τακτικη στο μεσαιωνα να εξοντωνουν αντιπαλους μολυνοντας τους με θανατηφορους ιους.

 17. avatar Ανενδοτος

  Επειδή τη δήλωση του Μπιλ Γκέιτς την είδα και στην εκπομπή του Τελλογλου στον αντένα , κι επειδή την είδα κι εδώ σήμερα , έχει γίνει δε το 2015 , δεν είναι ευλογο να δημιουργεί στον καθένα μας την υπόνοια της συνομοσιας ; Απο τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι ούτε γιατρος , ουτε βιολογος , ουτε καποιος ειδικος που να έχει και να μελετά στοιχεία , που τον οδήγησαν σε ενα τέτοιο συμπέρασμα .
  Ας τα βάλλουμε κάτω λοιπον . Ξεκαθαρίζω εξ αρχής ότι , ούτε συνωμοσιολογος ειμαι ουτε ασπαζομαι ακριτα τα οσα γραφονται και υποστηριζονται απο αυτούς .
  Ακούγοντας όμως τη δήλωση του Γκέιτς , στην εκπομπή του Τελλογλου , και ενώ απορουσα και σκεφτόμουνα πως μπορεί να έχει γίνει μια τέτοια δήλωση πριν πεντε χρονια , χωρίς να είναι ειδικος , μου \'ρθαν στο νου κάποια αλλα γεγονότα . 1. Πριν αρκετά χρονια υπήρχε μια τηλεοπτικη σειρά αμερικανικη , που η υπόθεση της ήταν , η προστασία απο το FBI , καποιου μαυρου ο οποιος ηταν υποψηφιος για το προεδρικο αξιωμα της Αμερικής ( δεν θυμάμαι αν τελειώνοντας η σειρά είχε βγει και πρόεδρος ) . Δεν πέρασαν πολλά χρονια και βγήκε πρόεδρος μαύρος . 2. Υπήρξε ταινία ( νομίζω και δεύτερη ) , που υπόθεση της ήταν η καταστροφή των διδυμων πυργων . Δεν πέρασαν πολλά χρονια και η καταστροφή έγινε .
  3 έχουμε τώρα τη δήλωση του Γκέιτς το 2015 κάθε άλλο παρα ειδικού , και το 2020 επαληθευεται . ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 18. avatar Λη

  Ειδαμε και κατι καλο και λιγο αισιοδοξο Κατι ειναι κι αυτο απ το να συναγωνιζονται τα καναλια ποιο θα διξει τα περισσοτερα φερετρα

Παρακαλούμε περιμένετε ...