Καλέσαμε το νούμερο έκτακτης ανάγκης 210 5212054 για τον κορονοϊό και να τι μας είπαν

Ζητήσαμε πληροφορίες για πιθανά κρούσματα του ιού και οδηγίες για την αντιμετώπισή τους


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
15:42
27/02/2020
Καλέσαμε το νούμερο έκτακτης ανάγκης 210 5212054 για τον κορονοϊό και να τι μας είπαν
14
loading

Ο κορονοϊός έφτασε πια και στην Ελλάδα και τα μέτρα των Αρχών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού εντείνονται.

Το πρώτο θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα καταγράφηκε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, με μία 38χρονη γυναίκα να έχει προσβληθεί από τον ιό. Σήμερα Πέμπτη οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα κρούσματα του κορονοϊού είναι τελικά τρία, καθώς βρέθηκε θετικό το παιδί της 38χρονης και μία ακόμη γυναίκα η οποία επίσης είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.

Το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει εδώ και μέρες ειδική ανακοίνωση με οδηγίες για προστασία από τον κορονοϊό, ενώ μεταξύ άλλων παραπέμπει τους πολίτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα να τηλεφωνούν στον αριθμό 210 5212054.

Καλέσαμε το συγκεκριμένο νούμερο για να διαπιστώσουμε την ετοιμότητα των Αρχών και να πληροφορηθούμε ποιες είναι οι οδηγίες για τους πολίτες που ανησυχούν και χρειάζονται ιατρικές συμβουλές.

Το τηλεφωνικό κέντρο που εξυπηρετεί τους πολίτες ανταποκρίνεται άμεσα στις κλήσεις, όπως έγινε την Τετάρτη στο τηλεφώνημά μας, λίγο πριν δημοσιοποιηθεί το πρώτο επίσημο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα.

Ωστόσο μιλήσαμε με το Κέντρο και την Πέμπτη για να διαπιστώσουμε αν η ανταπόκριση είναι το ίδιο άμεση και πώς αντιμετωπίζει η πολιτεία την εμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα αλλά και την ανησυχία των πολιτών.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) αντιμετωπίζει το ζήτημα βάσει των κανόνων, ενός manual ας το πούμε, που έχει εκδώσει η Πολιτεία, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Προϊόντος του χρόνου, και ενώ την πρώτη μέρα υπήρξε μία πιο τυπική αντιμετώπιση σε ένα θέμα άλλωστε που είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα, την Πέμπτη οι άνθρωποι του κέντρου βρίσκονταν σε αυξημένη ετοιμότητα και είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαχείριση των περιστατικών.

Η υπηρεσία του υπουργείου αντιμετωπίζει ως ύποπτα τα συμπτώματα ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα του κορονοϊού και μόνο. Ερώτημα παραμένει αν αποτελεί αιτία ανησυχίας κάποιος να έχει ταξιδέψει για παράδειγμα στην Ιταλία, χωρίς όμως να έχει βρεθεί σε περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα.

Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ταξιδέψει σε «επικίνδυνους» προορισμούς, τότε τα συμπτώματα δεν αντιμετωπίζονται αυτόματα ως ύποπτα. Ωστόσο, αν αυτά συνεχιστούν ή ενταθούν, τότε ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό.

Συγκεκριμένα αν κάποιος έχει βήχα και δύσπνοια χωρίς πυρετό, σε πρώτη φάση συστήνεται να μείνει σπίτι του, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Αν παρουσιάσει πυρετό τότε θα πρέπει να τηλεφωνήσει στο Κέντρο και να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο αναφοράς. (Δείτε εδώ τα νοσοκομεία αναφοράς και τα αναπληρωματικά στην ελληνική επικράτεια). Δεν αντιμετωπίζονται όμως αυτόματα όλα τα συμπτώματα ως επικίνδυνα και ύποπτα κορονοϊού, καθώς η εποχή «ευνοεί» και την εκδήλωση γρίπης, κρυολογήματος ή άλλων λοιμώξεων.

Να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη, πριν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη, η άμεση συμβουλή που παρεχόταν στους πολίτες είναι να απευθυνθούν σε γιατρό - είτε ιδιώτη είτε σε νοσοκομείο - αν παρατηρούν συμπτώματα ύποπτα, όπως βήχα, δύσπνοια και πυρετό. Σήμερα η οδηγία είναι να μεταβούν σε νοσοκομείο αναφοράς.

Σε σχετική ερώτηση που θέσαμε, λάβαμε την απάντηση ότι ένας «ασθενής» πρέπει να τηλεφωνήσει πρώτα σε ιδιώτη γιατρό πριν τον επισκεφθεί, αν έχει παρατηρήσει ύποπτα συμπτώματα, ενώ δεν λάβαμε συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει κάποιος να κινηθεί όταν μεταβεί σε νοσοκομείο, με την εξαίρεση ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάει με ιδιωτικό μέσο και όχι με τα ΜΜΜ. Στο νοσοκομείο ωστόσο δεν αναφέρθηκε να υπάρχει ειδικός χώρος όπου πρέπει να περιμένει, φανταζόμαστε όμως ότι ο ασθενής καλό θα ήταν να λάβει τις προφυλάξεις του και να μην έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, για τη δική του ασφάλεια αλλά και των άλλων.

Φυσικά μας τονίστηκε ότι και στις δύο περιπτώσεις ο «ασθενής» πρέπει να φοράει μάσκα.

Οφείλουμε να τονίσουμε, ότι στο θέμα των ταξιδιών στο εξωτερικό και των «επικίνδυνων ζωνών», υπάρχει μία τυπολατρική αντιμετώπιση βασισμένη στους κανόνες. Συγκεκριμένα είναι περιοριστικός ο τρόπος με τον οποίο ορίζονται οι περιοχές τις οποίες αν έχει επισκεφθεί κάποιος, κινδυνεύει να έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Για παράδειγμα, όπως ανέφεραν οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ, αν κάποιος έχει ταξιδέψει από το Μπάρι στην Πάτρα με πλοίο, τότε, κατά την υπηρεσία δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που έχει ταξιδέψει στη Φλωρεντία, αλλά όχι στο Μιλάνο, και έχει συμπτώματα ή και αν ακόμη δεν έχει εκδηλώσει κάποιο. Στην ενημέρωση από το κέντρο, γίνεται σαφές λοιπόν ότι υπάρχουν ζώνες που είναι επικίνδυνες και οι πιθανότητες κάποιος να νοσήσει είναι σε άμεση συνάρτηση με το αν τις έχει επισκεφθεί ή αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει βρεθεί εκεί.

Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι, πρέπει να τηρούνται και κάποιοι όροι στην πληροφόρηση, ώστε να μην διασπείρεται ανησυχία χωρίς λόγο και πανικός από ειδήσεις που δεν ισχύουν. Αυτή φαίνεται να είναι και η προσπάθεια του Οργανισμού, που ενημερώνει σύμφωνα με τα δεδομένα, συστήνει προσοχή στον κόσμο αλλά παράλληλα προσπαθεί να μην πανικοβάλει τους πολίτες, προωθώντας μια ψύχραιμη αντιμετώπιση του ζητήματος, πάνω στος οδηγίες που έχουν δοθεί από τις ιατρικές υπηρεσίες της χώρας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Blast

  Άλλη μια καθυστερημένη αντίδραση της ανίκανη κυβέρνησης, ενώ από την πρώτη στιγμή ότι ο ιός εξαπλώνεται στην Κίνα θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος στα αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία, εγκαταστάσεων Cosco με προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μόνο λόγια παχιά και ειρωνείες.

 2. avatar Κλείσιμο Όλα

  Πιστεύω ότι είναι το ποιο μεγάλο ψέμα αλλά αν είναι αλήθεια πρέπει πρώτα από όλα να κλείσουν τα μεγάλα καταστήματα Γιατί βρίσκονται Όλοι σε κίνδυνο και οι εργαζόμενοι. Όχι μόνο να κλείσουν τα μετρο όπως λένε και να καταργηθούν τα καρναβάλια φέτος. Αν ένας εργαζόμενος μεγαλοκαταστηματων νοσήσει νοσήσει θα είναι υπεύθυνος ο υπουργός Υγείας.

  1. avatar Φαρμακογλωσσης

   Μονο τους εργαζομενους σκεφτεσαι. Οι εργαζομενοι ειναι 50 και οι πελατες 1000. Τους πελατες δεν τους σκεφτεσαι? Τι συριζιτιδα ειναι αυτη?

 3. avatar Αφήστε με

  Και η τελική οδηγία:
  \"Kiss your [..] and say goodbye\".

 4. avatar greg

  τον [...]...................

 5. avatar Μπραβο ρε μπεστ

  Σκεψου λεει καθε ιστοσελιδα και καθε ειδους ΜΜΕ να παιρνει απο μια φορα την ημερα τηλεφωνο το συγκεκριμενο τηλεφωνο,δεν θα μενει κενο για αυτους που θα εχουν αναγκη και μετα θα γραφουν οτι βουίζει συνεχως.

  1. avatar φιλελερας του χρυσογαλαζοπρασινου ηλιου

   Αυτο σε μαρανε..
   επρεπε αν σου συμβει τοτε να μαθεις τα καραγκιοζιλικια
   αντε φορα μια μουτσουνα του κουλη ρε
   δε τη περναει τιποτα
   απο πετσι παχυδερμου φτιαγμενη

   1. avatar Μπραβο ρε μπεστ

    Αυτο θα πει σαίνι,διαβασε ,εξετασε,δικασε,αποφανθηκε και κολησε ταμπελα. Ιδιον των αριστεροκουλτουριαρηδων φασιστων,οτι δεν μας παει θα το χρωματισουμε,ετσι πιστευουν οτι γινοντε ανωτεροι και φουσκωνουν αλλοτε σαν παγωνια ,αλλοτε σαν διανοι.

    1. avatar φιλελεροκαταντια

     αμα νιωθεις περηφανος για το τι εγραψες
     καθως και τις ανεδαφικες ουμπες του αμερικανοσυμβουλου υγειας και του βασιλακη
     τοτε κατσε να απολαυσεις και τα επιχειρα
     ενος μπαγλαμα που εχει ξεδιπλωσει στο προσφυγικο τα εσχατα της ανικανοσύνης του...
     για το γιο του μπαμπα του λεω....
     δεν τον επικαλειται γιατι ντρεπεται..βαυκαλιζεται οτι ειναι αυτοφυης τσουκνιδα
     απλα τον ακολουθει κατα ποδας
     παρεκτος που το χαμετυπείο πλεον εγινε εργοδοτης της cia του κωστακη του...και βημα για βουλτεψοχαρτα

 6. avatar γαιδουροβάτραχος με το κουλο καβάλα

  Φαντασου
  ουτε καν δωματιο αναμονης για αξιολογηση.... ο αρρωστος θα ρωταει ρεσεψιον και σεκιουρηταδες πισω απ τη πρασινη χαρτοπετσετα χειρουργειου... που μπαζει αρκουδες
  τη χαρτοπετσετα μη πεσουν σαλια του χειρουργου πανω στην ανοιγμενη κοιλια- θωρακα...
  Παραμονη στην ουρα κουτσοι στραβοι κανα τριωρο.....
  ουτε καν υποδομη κεντρου λοιμωδων
  ουτε καν σανατόριου
  χαβαλεδες που δεν εχουν βρασει ενα αυγο δεν εχουν βιδωσει μια λαμπα και πατησει χωμα στη ζωη τους, μπουμπηδες της μαμας του μπαμπα και του θειου
  Αυτα τα κουλα της γραβατας και χωριστρας με κυβερνανε
  αυτα τα [...] εχουν σχεδιο κοντρας και με την ετοιμοπολεμη ακρως πεπειραμενη τουρκια....αχαχαχαχα αχαχαχαχαχα
  κικιλιαση vs χρυσοχοιδοματατζίαση παιχτε το ξερο ασσο.... και οver !!
  [...]

 7. avatar ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

  Μπορειτε σας παρακαλω να τους ρωτησετε που θα βρουμε εστω και μια μασκα ωστε να παμε στο νοσοκομειο αν αισθανθουμε τα συμπτωματα που αναφερονται,φορωντας μασκα;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  1. avatar Μασκα δινουν

   Στο νοσοκομειο,μιας χρησης,σε οσους εισερχονται.
   Τουλαχιστον σημερα στο πανεπιστεμονικο λαρισα

  2. avatar Γεωργιος Καραισκακης

   Εχει στα τζαμπο. Εγω πηρα μια του παπασουζα. Ηθελα σεξι καλογρια αλλα ειχαν τελειωσει

   1. avatar Παπά πιος

    Έλιωσα φίλε. Να’σαι καλά!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει