Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στην Περαία Θεσσαλονίκης κατά την εορταστική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Σύμφωνα με καταγγελίες στο newsbeast.gr, αστυνομικός, ύστερα από εντολή του δημάρχου της περιοχής απομάκρυνε Έλληνες Ρομά οι οποίοι παρευρέθηκαν εκεί για να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν.

Ο Παναγιώτης Γκαραγκούνης, Έλληνας Ρομά, που διαμένει στον οικισμό Τσαΐρια Περαίας, κατήγγειλε στο newsbeast.gr αυτήν τη ρατσιστική κίνηση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, νωρίς το πρωί, πριν την καθιερωμένη παρέλαση πολλοί γονείς Ρομά είχαν ήδη παρευρεθεί στις πρόβες για να παρακολουθήσουν με υπερηφάνεια τα παιδιά τους από το 2ο και 3ο δημοτικό σχολείο που θα συμμετείχαν στην επίσημη παρέλαση.

Βγήκαν μάλιστα και φωτογραφίες πριν ξεκινήσουν με την μπάντα σε πολύ όμορφο κλίμα.

«Αφότου αφήσαμε τα παιδιά μας για να ξεκινήσουν για την παρέλαση, σταθήκαμε στον χώρο μαζί με όλους τους πολίτες που παρακολουθούσαν, κρατώντας σημαίες ως Έλληνες πολίτες, όπως όλος ο κόσμος», αναφέρει στο newsbeast.gr, ο Παναγιώτης Γκαραγκούνης.

«Δεν θα αφήσω κανέναν να εμποδίσει την ένταξη των παιδιών μου, όπως έχουν εμποδίσει τη δικιά μου»

Ο Δήμαρχος ενώ χαιρέτησε τον κόσμο, πέρασε ακριβώς μπροστά τους, τούς αγνόησε και μετά ανέβηκε στο πόντιουμ των επισήμων, όπως καταγγέλλουν. Αμέσως μετά ο Αστυνομικός πλησίασε προς το μέρος των γονιών Ελλήνων Ρομά.

«Μας είπε: “τι δουλειά έχετε εσείς εδώ;”» και εμείς του απαντήσαμε πως «έχουμε τα παιδιά μας στην παρέλαση και περιμένουμε να τα δούμε να περνάνε».

«”Υπάρχουν και άλλοι Ρομά στην παρέλαση;”, μας ρώτησε ο αστυνομικός, ενώ παράλληλα μας απομάκρυνε από το σχοινί που καθόταν όλος κόσμος, ζητώντας μας να φύγουμε πιο πίσω».

Στο περιστατικό ήταν παρόντες και άλλοι συμπολίτες τους μη-Ρομά που τους παρότρυναν να καταγγείλουμε το συμβάν.

«Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε σε βίντεο την παρέλαση των παιδιών μας, ούτε αυτά να μας δούνε να τα καμαρώνουμε. Για ποια ισοτιμία και ποια κοινωνική ένταξη μιλάμε;

Αναρωτιέμαι αν δεν αφήνουν να φοιτούν τα παιδιά μας στο σχολείο, αν μας βλέπουν σαν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορία, αν δεν μας αφήνουν να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες τότε για ποια ισοτιμία και ποια κοινωνική ένταξη μιλάμε;

Η ερώτηση προς απάντηση όσων λένε ότι η περιθωριοποίησή μας είναι επιλογή μας. Δεν θα αφήσω κανέναν να εμποδίσει την ένταξη των παιδιών μου, όπως έχουν εμποδίσει τη δικιά μου», τονίζει ο ίδιος στο newsbeast.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρομά σε όλη την Ευρώπη υπέφεραν από τη ναζιστική φρικαλεότητα. Οι Ρομά πλήρωσαν τεράστιο φόρο αίματος. Η εκστρατεία του Χίτλερ για τη γενοκτονία των Ρομά πληθυσμών της Ευρώπης περιελάμβανε μια ιδιαίτερα παράδοξη εφαρμογή της ναζιστικής «φυλετικής υγιεινής».

Παρά τα ρατσιστικά μέτρα, κάποιες ομάδες Ρομά, συμπεριλαμβανομένων κάποιων Σίντι και Λαλερί της Γερμανίας, γλίτωσαν τις διώξεις και το θάνατο. Ωστόσο, οι υπόλοιπες ομάδες Ρομά είχαν την ίδια μεταχείριση με τους Εβραίους. Το 25-50% του πληθυσμού των Τσιγγάνων δολοφονήθηκε, δηλαδή πάνω από 220.000 άνθρωποι.

Στην Ανατολική Ευρώπη, οι Τσιγγάνοι εκτοπίζονταν στα Εβραϊκά γκέτο, εκτελούνταν από τα Einsatzgruppen στα χωριά τους, και στέλνονταν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς και της Τρεμπλίνκα.